Gitti 12 yıllık müzik

Tüm bu “kendin yap-yayınla” (diy) platformları çoğalmadan önce, Soundcloud ve Bandcamp’ten de önce MySpace vardı.

Haberin Devamı


Hepimizin çeşitli kılıklarda profil fotoğrafları, türlü müziklerde denemelerinin olduğu hesaplar...
“O hesaplara ne oldu?” diyeceksiniz. Şu an siteye girebiliyorsunuz. Tabi Nuh nebiden kalma şifrenizi hatırlıyorsanız...
Ama kayıt altına alınmayan, başka platformlarda yayınlanmayan müziklerinize ne mi oldu: Uçuuup gittiler...
Haber uluslarararası müzik sitelerinde yer aldığında hüzünlendim. Sonuçta 2003-2015 arasında platforma yüklenen 50 milyonun üzerinde şarkının tek bir bit datası bile geriye kalmamıştı. Platformda yer alan 14 milyon müzik üreticisinden bazıları müziklerini yeniden indirmek ve/veya başka platformda kullanmak isterken acı haberi aldılar.
Resmi haberi MySpace “Bir proje sonucu son 3 yıllık dönemden önce yüklediğiniz bilgileri kaybettik” diye duyurdu. Yani kazara 12 yıllık iyi ya da kötü müzik ortadan kaybolmuş oldu.
Müzik yapan herkes minimum iki kopya alınması ve bir bulut hesabında, harddiskte ya da bilgisayarda yedeklemesi gerektiğini bilir. Yeni kayıt yapanlar için önerim yedek almadan asla ama asla paylaşım yapmamaları. Harddisklerde bile zaman içinde sıkıntılar yaşanabiliyor. Hatta eski mp3’lerinizi yedeklediyseniz, zaman içinde tutukluk yaptığını ya da kaydın cızırdadığını duyacaksınız. Yapabildiğiniz kadar fazla formatta çoğaltın.
Yoksa emeğiniz böyle uçup gidebilir.

Haberin Devamı

20. yıla özel şarkı

İlk solo albümünü 1999’da çıkaran Ogün Sanlısoy, 20’nci yılını kutluyor. Türk rock müziği denince akla ilk gelen isimlerden olan Sanlısoy, hayatındaki bu dönemeci bir single ile taçlandırdı.
Babajım İstanbul yapımcılığında çıkan “Aslında Gülmek Gerek”, karizmasını Sanlısoy’un değişmeyen müziğinden alıyor. Pentagram’la da ara ara konserlerine devam eden Sanlısoy’dan bir albüm, akabinde yaz konserleri beklemek hakkımız değil de nedir...

En Derinde solo kariyer

Mert Tunçmakas adını İstanbul müzik çevreleri yakından bilirdi. Şimdi solo kariyerine Tunçmakas adıyla adım attı.
Müzisyen, ünlü popçularla çalışmasından edindiği deneyimi kendi single’ına aktardı. “En Derinde”, nazik bir pop şarkısı.
Sesi, sözleri ve müziği ile şimdiden severek dinlediklerim arasına girdi.

Haberin Devamı

5 yıllık hasrete son

Murder King, 5 yıllık aranın ardından “Fiyasko” adlı ikinci albümünü “nihayet” yayınladı.
Son olarak gitaristleri Fırat Öz’ü mikrofon başına geçiren ekip, Türkçe ve İngilizce şarkıların olduğu albümünde cayır cayır metal keyfi yaşatıyor.
Albümün çıkış parçası “İnsanlar” olsa da “Bana Her Gün Artık Sen” tam bir Arap atı.

İyi ki ürkerek söylemiş...

Jehan Barbur’un yeni albümü ilk defa kendine ait olmayan şarkılardan oluşuyor. Halk müziği eserlerini özünü bozmadan kendi stilinde okuyan Barbur’a bu albümde dev bir aranjör ekibi eşlik etmiş.
“Ürkerek Okudum” adlı albümü dinlerken “iyi ki ürkerek okumuş” diyorsunuz çünkü aksinin ciğerinizi sökeceği garanti! Mesela albümde “Şu Karşıdaki Dağda Kar Var” diye bir türkü var. Kalp buruyor.

Radar

Haberin Devamı

Anadolu pop ruhunu günümüze ışınlayan Umut Adan, eski 45’lik tadını albümü “Umut Adan: Bahar” ile veriyor. Anadolu rock ekolünden en çok Erkin Koray’ı andıran tarzıyla ve bunu milenyumda yaşatmasıyla gönül çelen bir yanı var. Saykodelik Türkçe rock dünyada bu kadar ilgi görürken, Adan’ın keşfedilmesi de an meselesi.

Sempatik ve dikbaşlı

Aga B, 3 yıl aradan sonra ikinci albümü “Muaf”ı yayınladı. Kendine has stili ve lugatıyla sempatik ancak dikbaşlı olan Aga B’nin Kamufle ve Ezhel ile birlikte yaptığı parçalar da çok iyi. Çıkış parçası “Algımız Pis”in ardından onlara da göz atmanız gerek.

Ne dinledim?

◊ Aga B feat Ezhel - 3500
◊ Jehan Barbur - Şu Karşıki Dağda Kar Var
◊ Murder King - Ben Her Gün Artık Sen
◊ Erdem Yener - Bana Yalan Söylediler
◊ Tunçmakas - En Derinde
◊ Ogün Sanlısoy - Aslında Gülmek Gerek
◊ Umut Adan - Şeytanın Aklını Çeldim

Yazarın Tüm Yazıları