En çok dinlenen rap en çok izlenen pop

Geçen hafta Spotify’ın 2018 raporunu yorumlamıştım. Spotify üzerinde rap ne kadar yükseldiyse, YouTube’da da pop o kadar revaçta.

Haberin Devamı

Yani bu kez önümdeki rapor YouTube’a ait.
Üyelik ve aidat ücreti olmayan sistemin dinamikleri, popüler müziğin ağırlıklı olarak bu platformda dinlendiğini ortaya koyuyor.
Türkiye’deki en popüler videolar ise şöyle:
◊ Aleyna Tilki feat Emrah Karaduman
Yalnız Çiçek
◊ Mabel Matiz
Öyle Kolaysa
◊ Emrah Karaduman feat Aleyna Tilki
Dipsiz Kuyum
◊ Eli Türkoğlu feat Tuğçe Kandemir
Bu Benim Öyküm
◊ Veysel Mutlu
Vay Delikanlı Gönlüm
◊ İdo Tatlıses
Sen
◊ Feride Hilal Akın & Hakan Tunçbilek
Gizli Aşk
◊ İkikardesh
Bana Ne
◊ Koray Avcı
Adaletin Bu mu Dünya
◊ Can Yüce
Aklım Gider Aklına
Aleyna Tilki’nin “Yalnız Çiçek”i 182 milyon 423 bin 233 kere izlenmiş. Listenin ağırlığı güncel pop.
İşin ilginç yanı, listelerden inmek bilmeyen pop yıldızlarının dinlenme oranlarının bu platformda 60-70 milyonda kalması.
Ezhel’in Spotify’da yılın en çok dinlenen şarkısı olarak karşımıza çıkan “Geceler”inin klibi ise 11 milyon 921 bin izlenmiş.
Drake’in God’s Plan şarkısının klibi 895 milyon 462 bin 222’deydi ben bıraktığımda.
Açıkçası rap
müziğin sosyal
ağlardaki gücünü YouTube’da da göreceğimi düşündüm ama ilk 10’da sadece iki şarkı bu tanıma uyuyordu.
Yaklaşık 80 milyon nüfusu olan Türkiye’nin izlenme oranlarında alt sıralarda kalışı düşündürücü.

Haberin Devamı

Dört köşe caz keyfi

Köşede caz ve klasik adına çok az şey bulabiliyoruz diyenler; müjde...
Ercüment Orkut’un ikinci solo albümü “Persona” yayınlandı. Kendi deyimiyle güncel New York cazının peşine düşen piyaniste, bas gitarda Matt Hall ve davulda Volkan Öktem eşlik ediyor. 8 bestenin akustik piyano temeliyle vücut bulduğu albüm keyiften dört köşe edecek. O kadar keyifli bir çalışma olmuş ki üst üste iki kez dinlemeden ayrılamıyorsunuz.

Başkaldıran Sertab

Sertab Erener’in yeni EP’si “Belki de Dönerim”, yaşadığı rock döneminin başarılı eserlerinden biri olarak görülecek eminim ki. Can Bonomo imzalı sözlere Emre Kula ve Sertab Erener bestesi hayat vermiş.
Erener’in başkaldıran yeni hali ona o kadar yakışıyor ki, Oceans of Noise ile başarmak istediği ile çok iyi örtüşüyor. EP’de şarkının Emre Kula’nın akustik versiyonunun yanı sıra Ozan Yılmaz ile Hakan Polat’ın birlikte imza attığı farklı bir düzenlemesi de yer alıyor.
Sertab Erener’in içinden çıkan bu yeni kadına bayıldım.

Haberin Devamı

Akustik şarkılar

Pek sevdiğim seslerden Cihan Mürtezaoğlu, “Biz Bize Akustik” adlı canlı performans kayıtlarını yayınladı. Muhlis Berberoğlu ile birlikte çaldıkları bu şarkılar, akustik pop sevenleri hemen yakalıyor. Ceylan Ertem’le yaptıkları “Bana Sor” cover’ı, Ertem’in performansıyla renklenince tadından yenmez olmuş.
Listelere eklenesi.

Temiz iş

Tahribad-ı İsyan, yeni şarkıları “Leyla” ile yollarına emin adımlarla devam ediyor. Söz ve müziği Tahribad-ı İsyan’a ait şarkının düzenlemesi, grup üyesi Zen-G, Tanerman ve Kenan Doğulu tarafından yapılmış.
Dönem aşklarına Leyla ile Mecnun perspektifinden bakan ikilinin temiz işi dikkat çekici. Henüz tam potansiyellerini gösteremediklerini düşünsem de gelecekleri parlak.

Haberin Devamı

Kaliteli isyan

Pit10 lakabıyla 15 yılı aşan kariyerinde sayısız single’a imza atan Server Uraz, bir yıl aradan sonra “52 Hertz”i yayınladı. Anıl Piyancı, Ceg, Fery, Dehhan ve Selim Muran’ın da katkıda bulunduğu albümde Uraz laf cambazlığını yine konuşturuyor. Düzenlemeleriyle de sözlerin bize hitap ediş şekliyle de rap’in isyankarlığını yansıtıyor.

İronik

Pera’nın 13 şarkılık yeni albümü “Mutlu Ol”u çıkardı.
Tam bir ayrılık sonrası albümü. Şarkı içerikleri bitiş, süreç, kabulleniş ve iyi niyet şeklinde akıyor.
Gökhan Mandır, Hakan Ünalan, Kaya Sevinç ve Barış Ceylan’dan kurulu Pera, çıkış şarkısı olarak “Belki de Aşık Oldun”u seçmiş.
Bana kalırsa albümün çıkış parçası neyle zenginleştirdikleri “Beni Unutma” olsa hedefi 12’den vururlardı.

Ne dinledim?

Haberin Devamı

Sors - Aurora
Cihan Mürtezaoğlu & Ceylan Ertem - Bana Sor
Ercüment Orkut - Enthusiasm
Pera - Beni Unutma
Server Uraz - Koma
Sertab Erener - Belki de Dönerim
Tahribad-ı İsyan - Leyla

Radar

2018’de kurulan Sors’un “Euphony” isimli EP’si kaliteli elektronik müzik arayan dinleyicinin imdadına yetişti. Oldukça minimalist olan bu albümde yetenekli bir grup görüyorsunuz. “Aurora” hemen dinlemeniz gereken parçalardan.

Yazarın Tüm Yazıları