Bunun kime ne faydası var

Gün geçmiyor ki müzik sektöründe bizi eğlendirecek bir hadise yaşanmasın.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz aylarda ünlü müzisyenlerin dijital müzik dinleme sayfalarında birbiri ardına yeni çıkışlar yayınlandı.
Sanki bu çıkışlar bu sanatçılara aitmiş gibi...
Kenan Doğulu’nun Spotify profilinde “Fated” adında bir şarkı vardı. Halil Sezai, Seksendört, Grup Yorum ve Ezginin Günlüğü hesaplarında da yeni şarkılar yer alıyordu.
Doğulu’nun sayfasındaki şarkı, enstrümantaldi.
Sanatçı, pek tabii böyle bir beste yapmış olabilirdi.
Fakat şarkının künyesindeki yayıncı kısmında Doğulu Prodüksiyon değil de bambaşka bir isim yazıyordu. Şarkıyı listeme ekledim. Sonrasında 2 yeni şarkı daha olduğunu fark ettim. Kenan Doğulu, yeni şarkılar yayınlıyordu ama bunu duyurmuyordu. Bu biraz garipti.
Müzik platformuna göre Grup Yorum “Perfect Places”, Ezginin Günlüğü ise “Arrival” adlı yeni şarkılarını yayınlamış gözüküyordu.
Bu 2 şarkı da müzikal olarak bu sanatçılara ait değilmiş gibiydi.
Sanatçıların menajerlerini arayıp durumdan bahsedince hiçbirinin bu olaydan haberi olmadığını öğrendim. İlerleyen haftalarda Birsen Tezer, Yeni Türkü, Mehmet Erdem hesaplarında da aynı olay yaşandı ve başka sanatçıların başka şarkıları onlarınmış gibi yer aldı.
Hatırlarsınız Aleyna Tilki ve Kaan Boşnak’ın da başına gelmişti... Aleyna’nın şarkısını başka biri yeni bir hesap açıp kendi şarkısı gibi yüklemişti, Kaan Boşnak’a da aynısını yapmışlardı.
Meğerse bu işler
ne kadar kolaymış
Yeni şarkınızı müzik dinleme platformuna yüklemek istiyorsanız eğer sizden detaylı bir form doldurmanız talep ediliyor.
Metadata verileri işlenirken icra kısmına dilediğiniz sanatçının adını yazıp şarkınızı bu hesaplarda yayınlatabiliyorsunuz.
İşin garibi bu ünlü isimlerin ekiplerine tek e-mail bile gitmiyor. Ki normalde platformlar “şarkınız yayına girdi” mesajı atıyor. Ama bu mesaj, kendilerine ait olmayan şarkılar profillerinde yayın-landığında sanatçılara hiçbir şekilde ulaşmıyor.
Bu hadise Spotify’da yaşansa da Apple ve diğer platformlarda da bu şekilde işliyor.
Şarkıları hemen yayına sokabiliyorsunuz. Peki, bunun kime ne faydası var? Binlerce hatta milyonlarca kişinin takip ettiği hesaptan şarkıyı dinlettiniz. Bu şarkı şikayet edildiğinde ne dinlenmeler sayılıyor, ne de şarkı orada durmaya devam ediyor...
Bu yasa dışı yüklemeler “istersem bak burada şarkı yayınlarım” gibi bir hal almasını sağlıyor. Sanatçılar, kişisel sayfalarında 3 gün başkasının şarkısının kaldırılmasını bekliyor.
Bu, basit bir hackerlik sevdasından başka bir şey değil.
Kimseye faydası olmayan ve Amerikalıların dediği gibi “Because we can” (Çünkü yapabiliriz) mantığıyla yapılan bir aksiyondur.
Zaten çok verimli bir müzik sektörümüz yok, bununla da uğraştırmayın...

Haberin Devamı

Ele geçirildim

Haberin Devamı

Bu cuma çıkacak olan Demet Elloo’nun Zeyd ile hazırladığı “Uçurum” şarkısı normal şartlarda ortalama bulacağım, yazmaya elimin gitmeyeceği şarkılardan biri olurdu. Sözü Ferhat Yaşrin’e beste ve düzenlemesi Esad Fidan’a ait olan şarkı, açıkçası beni ele geçirdi. Arabesk vokal, pop sound birleşimine hâlâ mesafeli olsam da bu şarkıda olanlar oldu... Sahiller ve TikTok’a yolu düşenlerle bu yaz, bu şarkıyı dinleyeceğine emin olabilir.

Hızlı giriş

Yangın, ilk şarkısı “Sen” ile müzik dünyasına hızlı bir giriş yaptı. Theo Kaya, Bora Yavrucuk, Yağız Nevzat İpek, Efe Sunlove ve Sarp Taha Gürkan’dan oluşan grup, alternatif rock alanında kendilerine bir koridor açacak gibi gözüküyor.

Haberin Devamı

Başarılı çıkış

Beliz’in ilk şarkısı “Hate to Love You” geçtiğimiz hafta çıkan en etkileyici işlerden biriydi. Havanın bir açıp bir kapadığı, bir güldürüp bir içimize kapattığı şu günlerde sözü müziği kendine ait olan bu şarkı, ne iyi olmuş da bizlerle buluşmuş.

İki başarılı kadın tek şarkı

Alanında iki başarılı genç kadın Damla Topçu ve Deniz Tekin güçlerini “Yetmiyor” isimli yeni single’da bir araya getirdi. Söz ve müzik ikiliye ait olan şarkı, elektronik altyapısı ve dinamik ritmiyle bir anda sizi içine çekiyor. İkilinin rap performansı da akıllara kazınacak gibi.

Takip etmeye değer

Monşer, 2 şarkıdan oluşan ilk EP’si “Bu Gece”yi yayınladı. Bedirhan Okumuş ve Burak Emir Kamacı’dan oluşan grubun müziği disko-pop havalarında. EP’ye adını veren “Bu Gece” öne çıkıyor. Takip etmeye değer.

Haberin Devamı

Ne dinledim
· Atlas RB-Kim Bilmiyorum
· NOES-Midnight
· Demetelloo ft Zeyd-Uçurum
· Damla Topçu feat. Deniz Tekin-Yetmiyor
· Ceren Türkmenoğlu-Mai
· Monşer-Bu Gece
· Eylül Çekirge-Sen Beyaz Bir Kadınsın
· Okan Atıcı-Dünyanın Kiri
· Ohash-Ay Işığı
· Arsız-Sen Kurtarırsın
· Gaddar-Nakit Beni Sevmiyor
· Melis Fis-Bir Ömür Daha
· Adakanbo-K4r4nl1k
· F.Ö.K.-Var
· La Dee Eda-Fırtına
· Cavlas-Hayalet
· Ters Manyel-Ayna
· Duhan Demirci, Beyza Başak-Bak Bana
· Louis Stotesbery-Akbaba
· Emir Aksoy-Tanışma
· Müjde Kızılkan-Uzay
· Klor, Canay Doğan-Uzak
· Ali Kuru-Son Mansour
· Oceanvs Orientalis ft İlhan Erşahin-Pire
· Soft Analog-Kaçardım
· Turgut Demirci-Borcumuz Ne Kadar
· Hande Mehan-Dökül İçime
· Merve Çalkan-Tekinsiz
Aynı Sarhoşluklar
· Bora Öztoprak-Cüzdan
· Aydilge-Bal Gibi
· Beliz-Hate to Love You
· Erdem Tunalı-First Time I Saw You
· Samel El-Sweet Escape
· Faruk Orakçı-Symphony
· The Golden Shore-Don’t Let Me Down
· Fırat Aktav-Dreamer
· Bernadette Lara-Airship
· Ozoyo-Nymphaea Crystals
· Beatific Vision-Haciz
· The Ringo Jets-Tease

 

 

Yazarın Tüm Yazıları