Borcumuzu anca öderiz

Selda Bağcan adını son beş yıldır daha sık duymaya başladınız...

Haberin Devamı


Muhtemelen “Düne kadar adını hatırlamıyorduk, şimdi her etkinlikte o var” diyorsunuz...
Hatta Elijah Wood’un gözlerinde büyük bir aşkla ondan imza alırkenki hâli zihninizde canlanıyor, “Yok artık” diyorsunuz.
İsyanını sahnelerden alan, muhalif duruşunu koruyan, 80’lerde sahneye çıkacak yer bulmakta, şarkılarını halka duyurmakta zorluk çeken Selda Bağcan’ın şimdi şehir şehir, ülke ülke gezip konser vermesi en doğal hakkı değil mi...
Geçen yıl verdiği bir röportajda “Ben sizi her zaman sevdim, siz beni niye şimdi sevdiniz” diye soruyordu Bağcan. Haklı bir kırgınlıkla.
Ünlü sanatçı, bu yaz Türkiye’deki konserlerinin ardından sahnede kendisine eşlik eden İsrailli grup Boom Pam’le Avrupa’da da konserler verecek.
Bağcan’ın plaklarının Amerika’da ev partilerine otomatik giriş davetiyesi olarak görülmesinin nedeni, bu otantik, orijinal, hem Anadolulu hem de şehirli müziğin dünyada bıraktığı etkidir.
Dileyen yine burun kıvırmakta özgür ama bunca sıkıntının ardından Selda Bağcan’ı ve müziğini bu derece sahiplenmek bana göre az bile...Borcumuzu yıllarca anca öderiz.

Haberin Devamı

Senfonik Athena

Geçtiğimiz günlerde ilginç bir mail aldım. Yazıda Athena’nın senfoni orkestrasıyla birlikte sahneye çıkacağı, öncesinde de şef Orhan Şallıel ile söyleşi olacağı yazıyordu.
İlk kez bir rock grubu ya da sanatçısı senfoni orkestrasıyla sahneye çıkmayacak elbet.
Şebnem Ferah ve Teoman’dan aşinayız ancak grubun şarkılarına eklenecek çok seslilik düşüncesinin ilk etapta garip geldiğini itiraf etmeliyim.
Bu yıl birincisi düzenlenecek olan İstanbul Night Flight konserleri kapsamında bir dizi önemli isim Aya İrini’de olacak.
Viktoria Mullova, Mirusia, Igudesman&Joo ve SalutSalon bu isimlerden bazıları...
Serinin son konseri, 29 Ekim’de senfoni orkestrası eşliğinde ilk kez prömiyeri yapılacak An Epic Symphony olacak.
Gecede İmamyar Hasanov, Yusuf Taşkın ve Athena, Orhan Şallıel yönetimindeki senfoni orkestrasına eşlik edecek.
Duyduğum kadarıyla Athena, 15-20 dakikalık bir performans sergileyecek senfoni orkestrasıyla.
Söyleşi ileri bir tarihe ertelendi ama daha görkemli bir tanıtım olacağı kesin.
Grubun kendi türü dışında müziklere konserlerinde yer verdiğine şahit biri olarak bu çalışmanın heyecan verdiğini söyleyebilirim.

Haberin Devamı

Gerçek oldu: Peçeteye istek

Kim bilir kaç konserde “en sevdiğim şarkı bu, peçeteye yazıp göndersek mi” deyip gülüp eğlendik. İKSV yönetimindeki Salon da üç senedir sosyal medyadan #peceteyeistek etiketiyle seyircinin nabzını tutmaya çalışıyor, sevdikleri grupları takip ediyor.
Öne geçen grupları paylaştı Salon ekibi benimle... Angel Olsen, Future Islands, The Soft Moon, Rhye, Unknown Mortal Orchestra, Thundercat, Hiatus Kaiyote, Soley derken liste uzayıp gidiyor. Listenin ucunda dünya festivallerinde yer alan, müziğin yükselen isimleri var. Siz de bu sürece sosyal medya hesabınızdan katılabilir ve gelecek sezonu ekiple birlikte inşa edebilirsiniz.

Haberin Devamı

Festivalde olmayacak şey: Kolaycılık

Türk müziği konusunda eli taşın altına koymanın zamanı geldi de geçiyor derken organizatörlerin rahatlığı can sıkıcı bir hâl almaya başladı.
Konser organizatörleri eskiden bir grubun müziğini dinledikten sonra canlı perfor-mansına, ardından festivallerine dahil edip edemeyeceklerine bakardı.
Şimdi yaptıkları ense ve avuç kaşımaktan ibaret.
Yeni onlarca kişi/grup olmasına rağmen festivallerde çıkan isimler aynı.
Hatta üniversite festivallerinde bile!
Gözlerim uzun zamandır Gevende, The Away Days gibi grupları arıyor mesela. Ama yok. Açıklanan festivallerde eksik o kadar çok ki...
Merakım ise şu, organizatörler şans vermeyecekse, kim verecek?
100 kişilik mekanlarda mı tanınacak iyi müzik yapan bu güzel insanlar?
Diyeceksiniz ki çok festival yok...
O zaman muhataplarımız azdır ve durum, o muhatapların kolaya kaçtığı anlamına gelir.

Haberin Devamı

Bu yaz bitmek bilmez

Tarkan albümü deyip duranlar, Şebnem Ferah, Duman ve MFÖ albümleri de yolda...  MFÖ, son albümleri “Kendi Kendine”nin çıkışını müjdeledi. Şebnem Ferah’ın kayıtları bitti. Ajda Pekkan, Bahadır Tatlıöz’le hareketli bir aşk şarkısı yaptı. Duman, 2013’ten bu yana beklemedeyken yeni davulcuları Mehmet Demirdelen ile yeni şarkıları çalışmaya başladı bile. Kaan Tangöze’nin solo albümünün ardından, şimdi bir de bas gitarist Ari Barokas’ın solo albümünü hazırlıyorlar. Model’in geri kalanı geçtiğimiz günlerde New York’ta Demir Demirkan’ın yanındaydı. Bu da demek oluyor ki bir single gelecek Amerika cephesinden, hem de Türkçe... 

Karar sizin

Haberin Devamı

Alternatif her müziğin yakın takipçilerinin ortak noktası Pitchfork’un yayınladığı “en iyiler” listesinde iki albümü bulunan Swans grubu, 16 Mayıs’ta Zorlu PSM Drama sahnesinde konser verecek.
80’li yılların başında Michael Gira tarafından kurulan kült deneysel rock topluluğu, dağıldıktan 13 yıl sonra yeniden bir arada. Bu deneyimi kaçırmayın. Aynı gün Emre Kula da yeni albümü “Theory of Change”in albüm lansmanını Zorlu PSM Studio’da yapacak. 16 Mayıs akşamı neyi deneyimleyeceğinize karar vermekte zorlanacaksınız.

Buyurun hip-hop hafta sonuna

Geçen hafta rap konusunu ele alınca “Hani nerede Ceza, Sansar Salvo, Ayben, nerede rap müziğin ünlü diğer isimleri” diye isyanlar geldi. Konu veriler üzerindeydi ve ilk 10’da ne yazık ki bu isimler yoktu.
Nasıl içten istediyseniz “Red Bull BC One Camp X Hip Hop Jam Istanbul” 13-14 Mayıs’ta Volkswagen Arena’da yapılacak ve tüm “Niye yazmadın?” dediğiniz isimler o iki günde sahnede olacak.
Mode XL, Ayben, Server Uraz, Kamufle, 90BPM, Anıl Piyancı, Gazapizm, Allame, Joker, Tankurt Manas, Alaturka Mavzer, Ados, 9Canlı & Plak-A, Toprak Kardeşler, Tahribad-ı İsyan, Fate Fat ve DJ Hırs sahneye çıkacak isimler arasında.
Bu hafta sonunda Türkiye’nin en iyi break dansçısı da seçilecek.
Kazanan break dansçı kasım ayında dünyanın en iyisi olmak için Amsterdam’da yarışacak. Hem müziğe doymak hem de genç yeteneklere destek olmak isterseniz bu hafta sonu çok müsait.

Yazarın Tüm Yazıları