Arşiv niteliğinde: The Godfather of Turkish Punk

Söz konusu yeni çıkan plaklar olduğunda geriden geldiğimi kabul ediyorum.

Haberin Devamı

Plakların ses kalitesi daha iyi olmasına rağmen arşivcilik bende hiç yok. Plak, kaset, CD arşivleyemem.
Yeni jenerasyondanım, dijital müzik dinlerim.
Açık söyleyeyim, Türkiye’nin ilk punk’ı kabul edilen Tünay Akdeniz’in plağının çıktığını da okumuştum. “70’li yıllarda analog olarak yapılan kayıtlar aktarıldı ve plak olarak yeniden basıldı” deniyordu ama neyle karşı karşıya olacağımı bilemedim.
Şarkılarını mp3 olarak edindikten ve dinledikten sonra ise dijital teknolojinin, Akdeniz’in müziğine haksızlık olduğunu düşündüm.
Özellikle Murat Beşer’in iki yıl önce hakkında yazdığı muazzam yazının ardından...
İMÇ’de başına gelenler, plak basmak için yaşadıkları...
Ve sonuç olarak, 70’lere göre Türkiye’nin çok ötesinde bir bakış açısıyla hazırlanan şarkıları mp3’ten dinlemek tam bir ahmaklık gibi geldi.
Plakta hem Türkçe hem de İngilizce açıklamalı olarak 6 şarkı ve onun sözsüz versiyonları yer alıyor.
Yani önümüzdeki günlerde herhangi bir Amerikalı sanatçının şarkının bir bölümünü sample’layarak gündeme getirmesi işten bile değil. Sanıyorum bir pikap almanın zamanı geldi de geçiyor bile.

Haberin Devamı

Albüm bu hafta, yazısı haftaya

Tuğçe Şenoğul’un merakla beklediğim albümü “Gölgelerine” 24 Kasım’da yayınlanıyor. Hemen iTunes’tan listesine baktım ve defalarca dinlediğim şarkısı “Onun Karanlık Huyları”nı da eklemesine bayıldım.
Bu arada, o kadar müzisyen arkadaşı olmasına rağmen ilk albümünde tek bir düete bile yer vermemesi cesur bir hareket. Prodüktör olarak Taner Yücel ve Görkem Karabudak ile çalıştığına göre yine benzer tatta bir albüm geliyor. Şenoğul’un şarkılarındaki karanlığı ve buruk neşeyi seviyorum.
Ben bu yazıyı yazarken henüz yayınlanmadığı için albümün kritiği ise gelecek haftaya kaldı.

Duyan duymayana anlatsın: Yerçekimi

Sık sık bizim editörler isyan ediyor “Bu grupları nereden buluyorsun?” diye ama bulduğuma sevindiğim gruplar bunlar. Bugün bahsedeceğim yeni grup da Yerçekimi...
Emre Aypar, Altan Sebüktekin, Burak Yıldırım ve Barkın Engin’den oluşan grup, ikinci albümleri “Daha Uzak’ı yayınladı. (Aslında göründüğü üzere pek de yeni değiller!)
Ben grubu (üzülerek söylüyorum) ikinci albümde yakaladım. Altan Sebüktekin’i Ayyuka’dan, Barkın Engin’i ise Replikas’tan hatırlayanlarınız olacaktır. Ortaya çıkan müziği de kestirebiliyorsunuzdur.
Albümleri “Daha Uzak” dingin ama kendi içinde kaosu barındıran bir albüm. Dinlemesi gayet keyifli... Yine de dinlemeye başlamadan önce modunuzun yüksek olduğundan emin olun, yoksa sonuçlarından ben sorumlu değilim!

Haberin Devamı

Kasımda çıkar, yaza da yetişir

Güliz Ayla’nın “Parla” adını taşıyan ikinci albümü yarın çıkıyor. İçinde yer alan sekiz şarkının sekizinin de söz ve müziği Ayla’ya ait.
Kişi olarak ayrı bir sevdiğimi zaten bilen bilir ama resmen yeni albümünde boş şarkı yok, sekizde sekiz isabet ettiriyor.
En çok popüler müzikle haşır neşir olduğumdan, şarkılarının özellikle yaz aylarında daha çok dinleneceğini şimdiden taahhüt edebilirim. 

Takibe alın: Melike Şahin

Sahnede Baba Zula ile birlikte Melike Şahin’i dinlemediyseniz, üzülmeniz için bir neden: “Deli Kan” adlı yeni şarkısı. Boom Pam ile yaptıkları “Beni Yalnız Koma” da muhteşemdi ama solo olarak daha çok beğendiğimi söyleyeyim.
Sahnedeyken de seyircinin ilgisini hemen kendine çekebiliyordu Melike Şahin. Nitekim “Deli Kan”la bana da bunu yaptı. Sözleri kendisine ait, bestesini Cihan Mürtezaoğlu ile birlikte yaptığı bu şarkıda “güçlü kadın” imajını içimize işliyor.
“Merhem” adını verdiği albüm de bu parçanın ardından merakla beklediklerim arasına girdi bile.

Haberin Devamı

Neler dinledim

◊ Yerçekimi - Uzun Bir Gece
◊ Yerçekimi - Başka Bir Rüzgarda
◊ Şanışer - Yazamam Ecele
◊ Ağaçkakan - Gnos Sis
◊ Tünay Akdeniz - Salak

Rap akımı

Hep yineliyorum, son dönem çok iyi rap işleri oluyor ama hep pop müziğin gölgesinde kalıyorlar. Bu hafta albüm lansmanını yapan Ağaçkakan ya da burada bahsedeceğiml Şanışer gibi... Sosyal medyayı muhteşem kullanıyor Şanışer...
Canlı kayıtlar yapıyordu ki albüm kaydına girdi, ne iyi etti. En son Sokrat ST ile yaptıkları ortak çalışma “Yalan”dan başlayıp ciddi ciddi kendimi şarkılarına kaptırmışım.
Türkiye’nin yükselen en büyük müzik akımının rap olduğunu söyleyip duruyorum. Müzik kanalları kulak asmasa bile eminim ki daha pek çok güzel örnek duyacağız.

Haberin Devamı

Şehirde neler oluyor?

◊ Mabel Matiz, yeni single’ı “Öyle Kolaysa”yı aralıkta yayınlıyor.
◊ Yasemin Mori ve Eypio’dan yeni bir şarkı geliyor. “Mori geri dönüyor” diyeyim, siz anlayın.
◊ Pamela arabesk albümünü tamamladı. Nasıl bir iş çıkacak merak içerisindeyim.
◊ Can Oflaz’ın “Fikrimin İnce Gül’ü” cover’ı iddia ediyorum ülkedeki dizilerin yarısından çoğunda çalacak. Öyle naif olmuş ki...
◊ Selin Sümbültepe’nin albümü “Cızgan” 8 Aralık’ta yayınlanacak. “Cinaslı Kafiye”nin ardından merakla beklediğim albümler arasında.
◊ Ufuk Beydemir albüm kaydına girdi. Bitse de dinlesek.
◊ Edis ilk albümünün kayıtlarına girdi nihayet. Bakalım nasıl bir şey karşımıza çıkacak.

 

Yazarın Tüm Yazıları