Irkçılığı tuş eden adam

Rennes’de oynarken, Lyon’daki Baros’un hareketini hiç unutmadı.

Haberin Devamı

Çek golcüye maç içinde nefes aldırmadı. Markajından bunaldığı M’Bia’ya, Baros burnunu tutup “Çok kötü kokuyorsun” hareketi yaptı. Ama o bu tabloya inat Trabzon’a imza atıp, bir beyaz olan Hırvat Rakitiç’in düğünü için apar topar İspanya’ya uçtu.

GEÇEN yıl TRT Spor’da yaptığım “Rio Yolu” programı için Kamerun’daydım. İlginç bir ülke. Siyasi başkenti Yaounde’de kaldığım otelden caddeye yürürken yanıma bir Kamerunlu ilişti.. 500 metre birlikte yürüdük.. Ben taksiye binmeye yönelince, bana isteğim dışında eskortluk yapan 20 yaşlarındaki genç, “Biraz para vermeyecek misin?” dedi. “Neden?” diye sorunca, “Ben sana eşlik etmeseydim belki de seni soyarlardı” demez mi.. Ekonomik olarak sıkıntılar yaşayan bir ülke.
Evlerinde bırakın televizyonu, elektrik dahi olmayan insanların vakit geçirebilmek için sabaha kadar sokaklarda yürüdüklerine tanık oldum.. Otelde sabaha kadar süren dışarıdaki gürültüden uyuyamıyorsunuz...

Haberin Devamı

VARINI YOĞUNU KAMERUN’DAKİ AİLESİ İÇİN HARCIYOR

KARMAŞIK bir ülke. Yaunde’den ekonomi başkenti Douala’ya uçmak için havalimanına geldiğimde yaşadığım olay tam da bu karmaşıklığı ve düzensizliği anlatıyor.. 21.15’teki uçak, 20.30’da havalanmıştı bile..
İşte Trabzonspor’un yeni transferi M’Bia böyle bir coğrafyada büyüdü.. Bütün vatandaşlarının yaşadığı yokluğu o da yaşadı.. Büyük bir aileye sahip.. 50’den fazla yakını var.. Şimdilerde İsviçre’de futbol hayatını sürdüren 25 yaşındaki kardeşi Frank Etoundi ile birlikte ailesine ve akrabalarına iyi bir gelecek için büyük emek harcıyor.. Kimbilir belki de transferinin uzamasındaki ekonomik şartların sağlam temele oturtulmasını bundan dolayı istedi..

KAFKA’NIN KEMİKLERİNİ SIZLATAN HAREKET

Baros, M’Bia’yı bir anlamda meşhur etti. Ama o arkadaşlarına olan düşkünlüğü ile hep sevildi.

ASLINDA biz ve bütün dünya M’Bia’yı ailesine olan düşkünlüğü ve sahadaki saygı duyulacak futboluyla tanımadı..
Bir zamanlar G.Saray’da oynayan Çek Milan Baros’la yaşadığı tatsız olayla tanıdı.. Ve o olay Franz Kafka’nın torunu Baros’a hiç yakışmadı..
Neydi o olay:
M’Bia, Fransa’da Rennes’de oynarken, Baros, Fransa’da Lyon forması giyiyordu. M’Bia’nın bıktırıcı markajında bunalan Baros, bir pozisyonda yaşanan tartışma sonrası sahada M’Bia’ya dönerek ‘çok kötü kokuyorsun’ anlamı taşıyan ve ırkçılık olarak algılanan bir hareketle burnunu tuttu. Daha sonra bu olay Fransa’nın gündemine oturdu ve Baros 3 maç ceza aldı.

Haberin Devamı


Düğüne koştu


Bu olaydan nereye geleceğim? Irkçı bir saldırıya uğrayan siyahi oyuncu o günü hiç unutmaz.. Trabzon’a imza attıktan hemen sonra apar topar İspanya’ya gitmek ister.. Yöneticiler merakla bunun nedenini sorar. Onlara en iyi arkadaşının evleneceğini ve mutlaka o düğünde olması gerektiğini iletir.
Düğününde hazır bulunduğu kişi Rakitiç’tir.. Hırvat arkadaşının en mutlu gününde yer alan M’Bia arkadaşlarına çok düşkün..
Hele onun geçen yıl oynanan Dünya Kupası’ndaki Hırvatistan maçından sonra Rakitiç’le birlikte çekilen bir fotoğrafı var ki hem Baros hem de tüm ırkçı kafalara cevap niteliğinde..
Siyahi M’Bia bir beyaz Rakitiç’le ırkçılığa meydan okuyor..

Haberin Devamı


Rigobert SONG: KALE KAPISI GİBİ SAĞLAM

YİNE bir zamanlar hem Galatasaray hem de Trabzonspor formasını sırtına geçiren Kamerunlu Rigobert Song’dan, M’Bia’yı dinledim.
- Kale kapısı gibi güçlüdür. Güven verir. Orta sahada yanında oynayan teknik oyuncuyu çok rahatlatır.. Biraz duygusaldır. Ama sahada inanılmaz bir konsantrasyonla oynar..


Süper Lig’in en şıkı olabilir

M’BİA modayı çok yakından takip ediyor.. Şık olmaya büyük özen gösteriyor. Klasik takım elbiselerini mutlaka mendillerle şekillendiriyor..
Trabzon’daki imza töreni için özel bir kostümle tesislere gelerek kıyafet değiştirmiş. Moda konusunda eşinden de büyük destek gördüğü konuşuluyor, zira eşi de moda tasarımına meraklıymış..
Takımın medya danışmanı meslektaşım Can Karyağdı, M’Bia’nın Trabzon’daki ilk gününü şöyle anlattı:
- Başta soğuk gibi görünüyor ama çok sıcak ve çok samimi.. Daha imza atmamışken bize, “Eşimle birlikte Trabzon kentini gezmek istiyorum” dedi. Kentin en kalabalık caddesinde halkla oldukça sıcak ve içten diyaloglara girdi...

Haberin Devamı


M’BIA ANI YAŞAR

MİLLİ Takım’dan arkadaşı eski Fenerbahçeli Webo, “Benim profesyonelliğimi bilirsiniz. işte M’Bia benim 3 katım daha profesyonel” diye tanımlıyor onu..
M’Bia, Sevilla ile UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşadıktan hemen sonra Trabzon’a geldi.. Bir röportajında, “Mutluluğu anı yaşayarak buluyorum. Öncesi ve sonrası ile fazla meşgul değilim” diyor..


ÖNÜNE BAKIYOR


Trabzon’a geldiğinde M’Bia, yöneticiler Avrupa Ligi şampiyonluğu hakkında konuşmak isteyince onlara, “O, yaşandı ve bitti. Trabzon için nasıl faydalı olabilirim ona bakıyorum” diye karşılık verir..
Öyle anlaşılıyor ki geçmişteki günleri çoktan unutmuş. M’Bia, Trabzonspor ile yaşayacağı güzel anlar için sezona harıl harıl çalışarak hazırlanıyor..

Haberin Devamı

YARIN: SAMUEL ETO’O

Yazarın Tüm Yazıları