Prostata karşı hızlı buharlaşma

Sevgili okurlar, prostat büyümesi genellikle 40’lı yaşlardan itibaren erkeklerde en sık rastlanan hastalıklardan biri olur.

Haberin Devamı

Sık idrara çıkma, idrar akışının yavaş olması, idrarı tam olarak bitirememe, aniden idrara sıkışma, idrarda kan varlığı gibi belirtilerle kendini gösteren prostat büyümesi, iyi huylu bir hastalıktır ve tedavi gerektirir. Günümüzde kullanılan güvenilir tedavi yöntemlerinin başında ise bir lazer sistemi olan “Greenligt XPS” geliyor. Prostat dokusunu buharlaştıran ve kanama durdurucu etkinliği olan bu yöntemi TOBB ETÜ Hastanesi’nden Üroloji Uzmanı Dr. Şükrü Ali Altan ile konuştuk.

Prostat büyümesi tedavisinde son yıllarda kullanılan lazer sistemi Greenlight hakkında bilgi verir misiniz?


Greenlight prostat büyümesinin cerrahi tedavisi için geliştirilmiş bir lazer sistemidir. Bu sistemle lazer ışınları idrar kesesi ile idrarın çıktığı yer arasındaki kanal boyunca ilerletilen bir teleskop aracılığıyla prostata iletilip, büyümüş olan dokusu buharlaştırılır. Bu lazerin alyuvarlar içerisinde bulunan hemoglobine yüksek ilgisi vardır. Bu nedenle işlem esnasında kanama görülmemektedir. Lazer ışınları 1-2 mm derine etki ettiğinden etkisi kontrol altındadır, buharlaşan alanın altında hasar yapmaz.

Haberin Devamı

Bir de Greenlight XPS var. Bu sistem hakkında neler söyleyeceksiniz?


2000’li yılların başında 80 wattla başlayan Greenlight lazer uygulamaları, 2013 yılında Greenlight XPS 180 watt lazer cihazının geliştirilmesiyle prostat tedavisine yeni bir boyut kazandırmıştır. Greenlight XPS bu alandaki en son jenerasyon cihazdır ve eski lazer uygulamalarına göre yüzde 76 daha fazla buharlaşma, yüzde 77 daha hızlı cerrahi ve yüzde 33 daha fazla kanama durdurucu etkiye sahiptir.

SERTLEŞME SORUNUNA YOL AÇMIYOR

Peki Greenlight XPS’in diğer prostat büyümesine yönelik cerrahi yöntem seçenekleri ile karşılaştırıldığında üstünlükleri nelerdir?


Greenlight XPS, prostat büyümesine yönelik yapılacak cerrahi yöntemler içerisinde, kanamanın görülmemesi, hastanede kalış ve sondalı kalma süresinin kısa olması, lokal anestezi altında bile uygulanabilir olması, sertleşme sorunlarına yol açmaması nedeniyle ön plana çıkmaktadır.

Haberin Devamı

Sistemi güvenli midir?


Greenlight lazer sisteminin güvenliliği Amerika Birleşik Devletleri’nde tıbbi cihazların kullanılmasını denetleyen kuruluş olan FDA (Food and Drug Administration) tarafından onaylanmıştır.

Operasyon esnasında hastaların anesteziye ihtiyacı oluyor mu?


Çoğu hasta genel anesteziye ihtiyaç duyulmadan spinal ya da epidural anestezi ile opere edilmektedir. Ameliyat olması gereken ama anestezi alamayacak kadar genel durumu bozuk yüksek riskli hastalarda, lokal anestezi ile de yapılabilir.

SONDA 24 SAATTE ÇIKIYOR

Kan sulandırıcı hap kullananlara bu teknik uygulanabilir mi?


Bu yöntem kardiyovasküler riski yüksek ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda özellikle tercih edilmelidir. Operasyon sonrası hastaların çoğu aynı gün içerisinde evlerine gidebilecek durumda olmalarına rağmen, yine de gözlem amaçlı hastane ortamında bir gece izlenmesi tercih edilir. İşlem sonrası hastaların yaklaşık yüzde 50’sine idrar sondası takılmamaktadır. Sondası takılmışsa da çok büyük çoğunluğunda ilk 24 saat içerisinde çıkartılmaktadır.

Operasyon sonrası idrar şikayetleri ne zaman düzelir ?

Haberin Devamı


Çoğu hastada 24 saat içerisinde işeme kuvvetinde belirgin düzelme olsa da cerrahi işlemlerden sonra iyileşme bir süreçtir. Hastaların işeme şikayetlerinde düzelme günden güne daha belirgin hale gelir. Hastaların çoğu işlem sonrası masa başı işlerine, araba sürme gibi günlük aktivitelerine birkaç gün içerisinde dönmektedirler. Ancak hastalarımızdan 2 hafta boyunca koşmak, ağır kaldırmak, bisiklete binmek gibi ağır aktivitelerden kaçınmalarını ve 4 hafta cinsel ilişkide de bulunmamalarını istiyoruz.

YAN ETKİLERİ NELER

Uygulamanın yan etkileri, riskleri, komplikasyonları neler?


Bu işlemi uygulayan pek çok üroloğun ortak görüşü, belirgin bir dezavantıjının olmadığıdır. Hastaların büyük kısmı yüksek memnuniyet bildirmişlerdir. Operasyon sonrası idrar yaparken hafif yanma hissi ve idrarda az miktarda kan görülmesi normaldir. Tüm prostat cerrahilerinde olduğu gibi Greenlight XPS’de de boşalma sırasında meninin mesane içine kaçması görülebilir. Yapılan klinik çalışmalarda operasyon sonrası, kan nakli gerekecek kanama, TUR-sendromu, sertleşme problemi bildirilmemiştir. Bu uygulama prostatın iyi huylu büyümesinin tedavisinde klasik yöntemlerin etkinliğini gösterirken, hasta konforu ve güvenliği açısından üstünlükleri olan bir yöntemdir.

Yöntem kimlere uygulanamaz ?

Haberin Devamı


Akut prostat iltihabı ve ileri derecede idrar yolu enfeksiyonu olan hastalarda uygulanmamalıdır. Prostat kanseri tespit edilmiş hastalarda ancak hastanın idrar yapabilmesi amacıyla kullanılabilir.

****

DR. ALİ ALTAN KİMDİR?

1974 yılında Ankara’da doğdu. 1997 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2002 yılında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi Üroloji Kliniği’nde Üroloji İhtisasını tamamladı. Gölcük Deniz Hastanesi’ndeki askerlik hizmetini takiben 2004-2010 yılları arasında Özel Mesa Hastanesi, 2010 yılından beri de Özel TOBB ETÜ Hastanesi’nde çalışan Dr. Ali Altan’ın klinik ilgi alanları içerisinde Endoüroloji ve Androloji bulunmaktadır.

****

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Sevgili okurlar önümüzdeki hafta konumuz Obesite tedavisinde İntragastrik Balon (Mide içi zayıflama balonu) uygulaması. Ameliyatsız, endoskopik bir yöntem olan intragastrik balon uygulamasıyla ilgili merak edilenleri, önümüzdeki hafta Ankara Akay Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Adnan Bulut ile konuşacağız. Sizler de merak ettiklerinizi skalyoncu@hotmail.com adresinden iletebilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları