Obeziteye balonlu çözüm

Kilo, sadece kozmetik veya yaşam kalitesini düşüren bir sorun değildir.

Haberin Devamı

Obezite boyutuna geldiğinde hayatı ciddi biçimde tehdit edebilecek, çağın en önemli problemlerinden biri. Kalp-damar ve şeker başta olmak üzere birçok önemli hastalığın temelinde aşırı kilolar yatıyor. Dolayısıyla obezite ile mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor. Elbette bunun için diyet, spor ve ilaç gibi pek çok yöntem var. Ama bugün sizlere çok etkin bir başka yöntemden bahsedeceğim. Tıptaki adı, ‘İntragastrik Balon’. Daha anlaşılır adıyla; mide içi zayıflama balonu. Ameliyatsız bir yöntem olan İntragastrik Balon yöntemini ve obeziteyi Akay Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Adnan Bulut’la konuştuk.

İntragastrik Balon yönteminin ne olduğunu anlatır mısınız?
İntragastrik balon ameliyatsız bir yöntem. Tamamen kansız-kesisiz olup, endoskopik bir girişim. Mideye şişirilebilir bir balon yerleştirerek kilo verdirme yöntemi, ilk defa 1982 yılında ünlü kalp cerrahı Debakey tarafından geliştirilmiştir. İlk kullanım amacı obez kalp hastalarını cerrahi operasyonlar öncesinde zayıflatmak ve böylece ameliyat risklerini en aza indirmektir. Bu yöntemin etkili olduğunun görülmesi ile en ideal mide balonunun geliştirilmesi için çalışmalar hızlandırılmıştır ve günümüzde de devam etmektedir. Sistem hastanın midesine yerleştirildikten sonra bir kitle etkisi oluşturup, dolgunluk ve doygunluk hissi yaratmaktadır. Mide balonu sistemi mide boşalımını da geciktirerek Ghrelin hormonu üzerinden açlık hissini azaltmaktadır.

BEŞ YIL GEREKİYOR

Haberin Devamı

Hangi hasta tipi balon takılması için uygundur?
Balon uygulanacak hastanın vücut kitle indeksi (VKİ) 30-40 arasında olmalıdır. Ameliyata hazırlanacak morbid obez ve süper obezlerin cerrahi risklerini azaltmak için de operasyon öncesi balon uygulaması yapılabilir. Hasta en az beş yıldır obez olmalıdır. Balon uygulama kararı diyet, egzersiz ve ilaç tedavilerinden sonuç alınamamış obez hastalarda veya yapılacak cerrahi operasyonlar öncesinde bir seçenek olarak önerilmelidir.

Peki hangi hasta tipi balon takılması için uygun değildir?
Yemek borusunda iltihap ve ülser gibi hastalıkları bulunan veya daha önceden mide-bağırsak sisteminden ameliyat geçirmiş obez kişilerde, bağırsakların iltihabi hastalıklarında, laparotomili (karın ameliyatı geçirmiş) hastalarda, ciddi laparoskopi ameliyatı geçirmiş hastalarda, mide fıtığı olan obez kişilerde, mide -bağırsak sisteminden kanaması veya kanama eğilimi olan obez kişilerde, uyuşturucu bağımlısı veya alkolik kişilerde, yaşı 16’dan küçük, 60 yaşından büyük obezlerde, romatizmal ağrı kesici, kan sulandırıcı veya sistemik kortizon kullanan kişilerde, mental bozukluğu olan obez kişilerde, vücut kitle indeksi uygun olmayan şişmanlarda sadece kozmetik amaçla bu yöntemin kullanılmaması gerekir.

MİDEDE ŞİŞİRİLİYOR

Haberin Devamı

Mide balonu operasyonu nasıl gerçekleşir?
Balon, endoskopi yardımı ile ağız yoluyla yemek borusundan geçirilerek, endoskopik gözetim altında mide içine yerleştirilir. Deneyimli endoskopistler tarafından yapıldığında neredeyse “sıfır” komplikasyon riski ile gerçekleştirilebilen uygulamadır. Mide içine ağızdan sönük olarak gönderilen balon, mideye ulaştırıldığında ucuna bağlı tüp aracılığıyla serumla doldurularak şişirilir ve bağlı olduğu tüpten kolayca ayrılarak mide içinde bırakılır.

Hasta bu yöntemle ne kadar kilo kaybeder?
Bu yöntem, şişman kişinin altı ay içinde yüzde 20-25 civarında kilo kaybetmesini sağlar. Diyet ve egzersiz programlarının düzenli uygulanması ile 30-40 kiloya kadar kilo kaybı beklenebilir. Haftada 1 kilo kaybı, programa en uygun durumdur. Bizim hastalarımızda ortalama kilo kaybı 6 ayda 15-20 kilogramdır.

Haberin Devamı

Mide balonu takıldıktan sonraki süreç nasıl olmalıdır?
Balon, şişmanlığın geçici tedavisinde kullanılır, kaybedilen kiloların korunmasına yardım eder. Ayrıca obezite cerrahisi öncesinde, ameliyat olacak hastaların ameliyat öncesinde zayıflatılması ve cerrahi risklerin azaltılmasına yardımcı olur. Ancak balon mide içinde en fazla 6 ay bırakılabilir. Balon çıkarıldıktan sonra kişi uygun bir diyet ya da egzersiz programını benimsemezse tekrar kilo alabilir.

OP. DR. ADNAN BULUT KİMDİR?

1961’de Ankara’da doğan Op. Dr. Adnan Bulut, 1985’te Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdi. 1986–1995 yılları arasında SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve AÜTF Transplantasyon Ünitesi’de eğitimini tamamladı. SSK Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servis Şefi ve Ankara Yıldırm Bayazıt Hastanesi Başhekim Yardımcısı olarak görev yaptı. 2008 yılı itibari ile genel cerrahi uzmanı olarak görev yaptığı Akay Hastanesi’nde başhekim ve yönetim kurulu başkanlığını sürdürüyor.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA

Sevgili okurlar, önümüzdeki hafta konumuz spor yapan herkesi yakından ilgilendiren ön çapraz bağ yaralanmaları tedavisini ele alacağız. Konuğumuz ise Medical Park Ankara Hastanesi Ortopedi Kliniği’nden Doç. Dr. Ertuğrul Akşahin, ön çapraz bağ tedavisinde uygulanmaya başlayan ve son derece etkili sonuçlar veren “Minimal İnvaziv Ön Çapraz Bağ Cerrahisi” yöntemini anlatacak. Konuyla ilgili merak ettiklerinizi hafta boyunca skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları