Ağrının sebebi duruş bozukluğu

Yaşamı çekilmez kılan sırt ve omuz ağrılarının önde gelen nedenlerinden biri de duruş bozukluğu oluyor.

Haberin Devamı

Hayatınızda birkaç küçük değişiklik yaparak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Sevgili okurlar, bu hafta konumuz duruş bozukluklarından kaynaklanan sırt ve omuz ağrıları. Otururken, çalışırken, ayaktayken nasıl durduğunuza hiç dikkat ettiniz mi? Geçmek bilmeyen sırt ağrıları, zamansız yaşanan kramplar genellikle duruş bozukluğundan kaynaklanabiliyor. Bu nedenle daha çocukluk çağındayken doğru duruşu öğrenmek gerekiyor. Bu önemli konuyu Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tural Ahmad’la konuştuk.

- Omurganın yapısı ve öneminden bahsedermisiniz?
- Omurganın doğal yapısında yandan bakıldığında boyun ve belde ters yönde, sırtta ise hafif kamburumsu olmak üzere 3 önemli eğriliğe sahip olduğunu görürüz. Önden bakıldığında ise tamamen dümdüzdür. Bu yapısı sayesinde omurga, yük taşıyabilir.
- Doğru duruş nasıl olmalıdır?
Önden ya da yandan bakınca baş, gövde ve ayak diziliminin gözü rahatsız etmediği pozisyon, doğru duruştur.
- Peki duruş bozukluğu nedenleri nelerdir?
Bilgisayar çağı, duruş bozukluğunun en önemli nedenlerinden biri. Eğer sekiz saat yerinizden kalkmadan, bilgisayara bakarak çalışıyorsanız, duruşunuzun bozulmamasına olanak yok! Öte yandan, psikolojik durum da duruşu etkileyen nedenler arasında yer alıyor. Depresyon ya da stres hallerinde, kişinin omuzları düşüyor, duruşu bozuluyor.

Haberin Devamı

ERKEN YAŞLARDA SPORA BAŞLANMALI

- Duruş bozukluklarını gidermek ve bu ağrılardan kurtulmak için neler yapmak gerekir?
- Öncelikle düzenli spor yapmak gerekiyor. Sporu hayatının vazgeçilmezi haline getirenler, sağlıklı kas ve omurga yapısına sahip oluyor. Eğri duran omurgayı ileri yaşlarda düzeltmek zor olduğu için, çocukların erken yaşlarda sporla tanıştırılması öneriliyor. Çocukluk çağında yapılması gerekenler, spor ile sınırlı değil. Okul döneminde ağır çantaların taşınmamasında yarar var. Doğru duruş, öğrenilerek alışkanlık haline getirilmeli. Çocuklar ders çalışırken ya da televizyon izlerken oturma pozisyonunda durmakta zorlanıyorsa, bıkmadan usanmadan uyarılmaları gerekiyor. Bu sayede, bir süre sonra doğru duruş pozisyonunu benimseyip, uyarıya gerek kalmadan uygulayabiliyorlar. Çalışma alanındaki masa ve sandalyenin ergonomik ve kişinin vücut yapısına uygun olması gerekiyor. “90-90” adı verilen oturuş şekli ile dizlerin 90 derece açı ile kıvrılarak yere değmesi, sırtın dizlerle oluşturduğu açının ise yine 90 derece olması gerekiyor. Kollar da rahatça masanın üstüne konulabilmeli. Beden gücüyle çalışanlar için duruş bozukluğunun düzeltilmesi çok önemli. Çünkü uzun süreli bozukluklar, ağrılara yol açıyor. Vücudun ertesi güne hazırlanması için kişinin düzenli uyuması şart. Fakat 10-12 saat uyumak, kaliteli uyku anlamına gelmiyor. Kişinin, kaslarını yormayacak şekilde uyuması gerekiyor. Yatak kalitesinden de ödün verilmemeli. Ayrıca baş ile omuz arasındaki yüksekliği dolduracak bir yastık kullanılması gerekiyor.

Haberin Devamı

ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA VAJİNİSMUS

Sevgili okurlar, gelecek haftaki konumuz vajinismus. Ülkemizde her yıl binlerce çift çözüm arayışı içinde cinsel terapi ile ilgili çalışan profesyonellerin kapısını çalıyor. Vajinismus; cinsel ilişkide kadının yaşadığı yoğun kaygıya bağlı vajina kaslarının istemsiz şekilde kasılması ve bu nedenle cinsel ilişkinin gerçekleşememesi veya oldukça zor, ağrılı şekilde gerçekleşmesi şeklinde kendisini gösteren bir cinsel sorun. Bu sorunu önümüzdeki hafta Jinekolog Operatör Dr. Süleyman Eserdağ ile konuşacağız. Sormak istediklerinizi hafta boyunca bana skalyoncu@hotmail.com adresinden ulaştırabilirsiniz.

Dr. TURAL AHMAD

Acıbadem Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Dr. Tural Ahmad, 2006 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra 2012 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde uzmanlık eğitimini tamamladı. Dr. Ahmad Türk Ortopedi ve Travmatoloji Derneği üyesidir.

Yazarın Tüm Yazıları