4 boyutlu USG ile anne karnında bebeği izleme

Sevgili Hürriyet okurları... Bu hafta sizlere “4 boyutlu USG” ile anne karnındaki bebeğin izlenmesini/görüntülenmesini anlatacağım. Tabii bunu yaparken, önceki teknolojiler hakkında da bilgi vereceğim.

Haberin Devamı

4 boyutlu USG ile  anne karnında  bebeği izleme

Bir nevi teknoloji mucizesi de olan 4 boyutlu ultrason görüntülemesi; organları, yumuşak dokuyu ve kan akımını incelemek için yaygın olarak kullanılan bir diagnostik görüntüleme yöntemidir. 1970’li yılların başlarından itibaren modern tıbbın hizmetine giren ultrason cihazları, günümüzde gebelik izlemlerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Özellikle bilgisayar teknolojileri ve endüstriyel alandaki gelişmeler, bu cihazlardaki görüntü kalitesini arttırmış, her geçen gün de arttırmaya devam ettirmektedir. Ultrason, klinik olarak yaygın kullanıldığı yıllar boyunca güvenli olduğunu kanıtlamıştır.

Haberin Devamı

ULTRASON TÜRLERİ

2 BOYUTLU ULTRASON (2D ULTRASOUND)

En ve uzunluk boyutları olup derinlik boyutu olmayan, dokuların bir düzlem üzerinde görüntülenmesini sağlayan, muayenehanelerde en sıklıkla kullanılan standart (geleneksel) ultrasonlardır.

3 BOYUTLU ULTRASON (3D ULTRASOUND)

Normalde standart ultrason cihazlarında yapılan 2 boyutlu bir tarama sonrasında, bir bölgenin derinlik boyutu da katılarak 3 boyutlu şekilde görüntülenmesine imkân tanıyan cihazlardır. Ancak 2 boyutlu görüntünün 3 boyutluya dönüşmesi biraz zaman alıcıdır. (10-15 dakika gibi)

4 BOYUTLU ULTRASON (4D ULTRASOUND)

En, uzunluk ve derinlik boyutlarını içeren 3 boyutlu görünümün eş zamanlı olarak bir monitorde görüntülenmesine olanak sağlayan en son teknolojik ürünlerdir.

4 BOYUTLU ULTRASONUN AVANTAJLARI

– Bebeğin cinsiyetinin daha erken dönemlerde (14. haftada-pozisyona da bağlı) belirlenmesi...
– Bebeğin gelişimsel analizi...
– Çoğul gebeliklerin ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi...
– Rahmin yapısal problemlerinin teşhisi...
– Plasentada oluşabilecek anomalilerin saptanması...
– Anormal kanamaların sebeplerinin teşhis edilmesi...
– Ektoptik (dış) gebeliğin tanısı...
– Yumurtalık tümörleri, kistleri, polip ve miyomlarının teşhisi...
– Plasentanın yerleşiminin (lokalizasyonunun) belirlenmesi...
– Anne ve baba adaylarının doğmamış bebeklerinin gerçek görünümünü görmeleri ile normalde doğumdan sonra kurulması beklenen duygusal bağların daha önceden oluşmasıdır.

Yazarın Tüm Yazıları