Siyaset konuşmak zorundayız

GÜNDEM yine seçim. Çarşıda, eş, dost toplantılarında konuşmalar sonunda dönüp dolaşıp yine siyasete geliyor. “İzmir’de Büyükşehir’e CHP kimi aday gösterecek? AK Parti kimi aday gösterecek? Kocaoğlu yine aday olur mu?” soruları sürüp gidiyor.

Haberin Devamı

 

Herhangi bir Batı ülkesinde bizdeki kadar çok siyaset konuşulmadığına eminim. Ama bizde çok konuşulmasının da bir nedeni var. Türkiye’de insanlar konu bulamadıklarından değil, mecburiyetten siyaset konuşuyor. İktidarların, yerel yönetimlerin kararları insanların yaşamını doğrudan etkiliyor. Olumlu etkilenenler düzenlerini korumak için olumsuz etkilenenler “Düzen değişmeli” diyerek siyaset konuşmak zorunda kalıyor.
Örneğin, yerel yönetim değişirse kadrolar yerinden oynadığından kimileri için kara günler başlıyor, kimileri için ise umut doğuyor. İşten çıkan ya da işe giren her yeni kişi, aileleriyle birlikte en az 4 – 5 kişinin yaşamını etkiliyor. Böylece seçim sonuçlarıyla başlayan değişim dalgası halka halka bütün şehre yayılıyor.
Demokrasinin sağlam temeller üzerine oturduğu ülkelerde ise ülkeyi yönetenler değişse bile, toplumlar bir uçtan bir uca savrulmuyor. Kurumlarda siyasi kimlikten önce başarı ve liyakat önde geliyor. En önemlisi de ekonomik ve siyasi kriz her fırsatta kapıyı çalmıyor. O nedenle iki Alman veya üç Fransız bir araya geldiklerinde birkaç hal hatırdan sonra bizdeki gibi siyaset konuşmaya başlamıyor.

Haberin Devamı

 
İzmir için tarım önemli

İZMİR’e dönecek olursak. Bir dost sohbetinde Aziz Kocaoğlu döneminin başarılı ve başarısız icraatları üzerine konuşurken, bir arkadaşımız tarıma verilen desteğe dikkat çekti. Büyükşehir’in Tire Süt Kooperatifi’nden çocuklara dağıtmak için süt alması, Bayındır’dan çiçek, zeytin üreticilerinin kooperatifinden zeytinyağı alım sözleşmeleri yapması, zor bir dönem geçiren tarım kesimi için hayati önem taşıyordu. Şimdi yeni başkan bu sistemi sürdürür mü? Yoksa bitirir mi? Buyurun köy kahvesinde sabahtan akşama kadar siyaset konuşmak için çok önemli bir neden. Doğrudan insanların gelirlerini ve yaşamlarını ilgilendirdiği için konu çok önemli.
İzmir’in ilçelerinde tarım siyasetçi için önemlidir. Seçim yılı olduğu için 2019 daha da önemli. Festivaller, etkinlikler daha bir gösterişli oluyor. Örneğin, geçen hafta tarımın önemli merkezlerinden Menderes Mandalina Festivali’ni Sibel Can konseri süslüyordu.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Tarım Festivali’nin açılışını mandalina üreticileri ve balıkçılara Soğuk Hava Deposu’nu armağan ederek yaptı. Daha önce bolluk zamanında kısa sürede satılabilmesi için yok pahasına fiyatlarla satılan mandalina bu depolarda artık uzun süre saklanabilecek. Böylece üretici emeğinin ve masraflarının karşılığını alabileceği makul bir fiyatla ürününü satma şansına sahip olacak. Ödemiş’ten Bergama’ya tarım ve tarıma dayalı gıda sanayiinde Türkiye’nin önde gelen yerlerinden İzmir için tarım çok önemli. Üreticiler de önemli bir oy deposu...

Yazarın Tüm Yazıları