Panama bandralı devrim

İzmir Körfezi’ne demir atan, limana yanaşıp yük boşaltan, yük alan gemilerin hangi ülkenin bayrağını taşıdıkları araştırılsa, çoğunun Panama Bandralı çıkması hiç sürpriz olmaz.

Haberin Devamı

Sahipleri Türk olan  çok sayıda  geminin de Panama  bayrağı taşıdığını da biliyoruz. Gemilerin,  Kuzey ve Güney Amerika kıtalarının arasında  küçücük bir ülke olan Panama’nın bayrağını taşıma merakı  sağladığı vergi  avantajlarından kaynaklanıyor. 

1900’lü yılların başından beri gemicilik ve  ticaret merkezi olan Panama , 80’li yıllarda yıldızı parlayan kıyı bankacılığı için mükemmel bir liman oldu.  Bugün dünyanın dört bir yanında Panama, Virgin adaları,  Bahama adaları gibi kıyı bankacılığı yapan küçük, küçük ülkeler trilyonlarca dolara barınak  oluyor. Bu paralar  kazanıldıktan sonra kaçırıldığı  ülkelerin yıllık ortalama vergi kaybı   200 milyar doları buluyor.

Panama gibi ülkeler adece  vergi kaçırma değil, terör, uyuşturucu, insan kaçakçılığı gibi bilimum yasal olmayan işlerden elde edilen kara paralar için de güvenli bir liman.  Ancak iki hafta önceden beri  bu sistemi sarsacak çok önemli gelişmeler başladı.

Haberin Devamı

Panama’daki binlerce hukuk  şirketinden birinden  sızdırılan belgelerle dünyayı sarsan Panama skandalı , daha şimdiden bir Başbakan’ın istifasına yol açtı. İngiltere Başbakanı Cameron ise babasının Virgin Adaları’ndaki hesapları nedeniyle  zor durumda. Putin şimdilik umursamaz görünüyor ama o da vergi cennetlerinde hebap açtığına göre zayıf bir anında başının hayli ağrıyacağı açık.

Halkanın dalgaları büyüyecek

Panama olayı  suya atılan ilk taş . Bu taşın yarattığı dalgalar  halka, halka genişleyerek dünyanın dört bir yanında  iş ve siyaset dünyasına yıkımlara yol açacak yeni fırtınalar yaratacak. 

Bizler iç siyasetteki didişmeden burnumuzun ucunu göremezken uluslararası finans sisteminde bir alt üst oluşun ilk fitili ateşlendi. Panama Bandralı bu ateşlenmenin sonuçlarının ekonomisinin yarıya yakını kayıtdışı olan, kara paranın  cirit attığı Türkiye gibi ülkeleri de sarsacağı çok açık.

Panama’da bilgilerin sızdırıldığı hukuk şirketinin sahibi “Bu fırtına bitecek. Gökyüzü yine masmavi olacak. Bu olay sadece bilgisayar korsanlarının bir şirketin hesaplarına girmesi  olarak hatırlanacak” şeklinde açıklama yapmış. 

Haberin Devamı

Bence çok iyimser bir açıklama. Tahminler gelecek 20- 25  yılda nakit paranın tamamen ortadan kalkıp tüm ödemelerin, alışverişlerin akıllı telefonlar gibi teknoloji harikası aletlerle yapılacağı şeklinde. Böyle bir düzene geçecek nakip parayla çalışan terör, uyuşturucu, silah, insan kaçakçılarının da büyük bir darbe yemesi bekleniyor. Tabi ki IŞİD gibi örgütler de bu gelişmelerden büyük zarar görecek.

Bilgisayar korsanlığıyla başlayan Panama ayaklanması, dünyada şeffaf, yeni bir düzene geçişin ilk adımı olarak değerlendirilebilir.

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları