Onlar ışığı konuşuyor biz ise Ortadoğu’yu

GEÇEN hafta İzmir’de iki ayrı dünyayı dinledim. Biri ABD’de kurduğu teknoloji şirketiyle ışığa şekil vererek dünya devlerini müşterisi yapan Bornova Anadolu Liseli mezunu Karşıyakalı Engin Arık. Diğeri, ESİAD toplantısında Ortadoğu dünyasını anlatan Prof. İlber Ortaylı.

Haberin Devamı

50 yıllık arkadaşımız Engin, değişen bir dünyayı anlatıyordu. Örneğin 5 – 10 yıl içinde sürücüsüz otomobillerin dünyayı sarıp özel otomobil sahipliğinin bitmesi bekleniyor. Bir yere giderken sürücüsüz otomobili telefonla kapınıza çağıracaksınız. Bindiğinizde tek yapacağınız gideceğiniz adresi bilgisayara yazmak olacak. Sonra oturup keyfinize bakın. Şoförsüz araç sizi istediğiniz yere bırakacak. Ödemeyi de kredi kartıyla yapacaksınız.

Bilgisayarların yöneteceği bu otomobillerle, kazalar ve trafik probleminin de sona ermesi bekleniyor.
Geçen yıl Engin Arık’ın başkanı olduğu Luminiti şirketini yazmıştım. Işığa şekil vermeyi başaran şirketin teknolojisini General Motors, Ford gibi şirketler almış, Eyfel bu teknolojiyle aydınlatılmaya başlanmıştı. Bu yıl Avrupa’da BMW gibi ünlü markalar da müşteri listesine girmiş.
Yeni buluşlarında ise iki ve üç boyutlu sinema filmlerinde ışığın çok daha parlak ve görüntü kalitesinin çok yüksek olmasını sağlayan bir teknoloji var. Amerikan sinema sanayine el atan Çinliler bu teknolojiyi hemen satın almış.

Haberin Devamı


YENİ PROJE ÜRETİMDE
Bir başka büyük projeleri ise Virtual Reality (VR) ve Augmented Reality (AR) denilen teknoloji harikaları için hologram üretmek. Luminiti ABD’de ilk kez VR ve AR teknolojileri için seri hologram üretimine başlayan şirket olmuş. Örneğin, AR teknolojisi olan bir gözlük takıp İzmir’de dolaşırsanız, gördüğünüz bir binanın tarihi özellikleri hemen gözünüzün önüne yansıyacak. Ya da otomobil arızalandığında takılan kask veya gözlük AR teknolojisi ile sizi “Tornavidayı şöyle tut. Şuradaki vidayı çıkar” gibi uyarılarla yönlendirecek. Böylece otomobille ilgili bütün bilgileri verip tamiratı yapmanızı sağlıyor. ABD’de yüzlerce firma bu hizmetlere başlamış bile.

Onlar ışığı konuşuyor biz ise Ortadoğu’yu


Luminit Şirketinin sahibi Engin Arık (ortada açık renk ceketli) çalışma arkadaşlarıyla.

-----


İlber hocadan önemli notlar

Onlar ışığı konuşuyor biz ise Ortadoğu’yu

Haberin Devamı

DÜNYANIN öbür yarısı teknolojik sıçramalarla alıp başını giderken, bizim dünyamızı karartan Ortadoğu’da acaba neler olacak. ESİAD toplantısında Prof. İlber Ortaylı’nın bilgi dolu konuşmasında çok şeyler öğrendik.
Ama önce ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü’nün “En etkili teşvik parasal değil, geleceğine güvenle bakılabilen bir ülkedir” sözünün altını çizeyim.
Bunlar da Prof. Ortaylı’dan satır başları:
* Türkiye’nin Suriye sınırında Kürt devleti kurulamaz. Orada Kürt nüfus yok... Militanlarla yapılacak her girişim sonunda başarısızlığa uğrar.
* Trump’ın gelmesi hiçbir şeyi değiştirmez. Trump’ın danışmanlarında problem var.
* Sınırda toprak satılmaz. Özellikle Suriye sınırı çok tehlikeli.
* Türkiye yılda 900 bin turist gönderirken Suriye ekonomisi bize bağlıydı ve çok büyük bir fırsat kaçırıldı. Bugün Kuzey Irak’taki Kürtlerin ekonomisi Türkiye’ye çok bağlı ve Kürtler, Türkleri çok seviyor. Bu fırsat kaçmasın.
* Donanmasını Karadeniz’e ve Akdeniz’e indiren Rusya ne Kırım’ı, ne de Suriye’yi bırakır.
* Su, petrolden çok daha önemli hale geldi.
* Türkiye’nin Ortadoğu’daki tek ticari ortağı İsrail olabilir.

Yazarın Tüm Yazıları