Kemeraltı’nın renkleri

Yaklaşık 15 bin dükkanın bulunduğu, 180 hektarlık alanıyla dünyanın en büyük açık hava çarşılarından Kemeraltı her gidişimde yeni renkleriyle beni şaşırtmaya devam ediyor.

Haberin Devamı

Mesela Kızlarağası önünde öğle saatlerinde başlayan bir cümbüşün seyircisi de çok oyuncusu da. Kendilerine Mahalleden Arkadaşlar diyen sokak çalgıcılarından oluşan bir grup çalmaya başladığında bir anda semtin havası değişiyor. Yoldan geçerken acelesi olanlar bile durup dinlemekten kendini alamıyor. Bazı seyirciler ise müziğin ritmine dayanamayıp rugan ayakkabıları, lacivert takım elbiseleri, ütülü beyaz gömleklerine rağmen atıyor kendilerini sokak sahnesine hem söylüyor hem de oynuyor. Ya da Harmandalı çalmaya başladığında, eski kartpostallardan fırlayıp gelmişçesine ihtiyar amcalar bugüne kadar görmediğiniz ustalıkla dizlerini yere vura, vura oynuyor. 

Kemeraltı’nın renkleri

Haberin Devamı

En güzeli ise yaşananların planlı değil tamamen doğaçlama olması. Her şey bir anda akıp gidiyor. Aslında olup bitenler, o sırada Kızlarağası önünden geçenlerin kendilerine 5 – 10 dakikalık keyif molası vermelerinden başka bir şey değil.
Zaten İzmir’i İzmir yapan da bu değil mi. Mahalle baskısı kaygısı olmadan insanların içlerinden geldikleri gibi davranabilmeleri. Hiç çekinmeden sokak çalgıcılarıyla birlikte şarkı söyleyip oynamaları, hiç rahatsız edilmeyeceklerini bilerek istediklerini giyme, istediklerini yeme içme özgürlüğü ne sahip olmaları. Bunlar İzmirlilerin hiçbir zaman vazgeçemeyecekleri değerler.
Sekiz bin beş yüz yıllık geçmişi ile dünyanın ilk kurulan kentlerinden biri olan İzmir’de tarih boyunca onlarca medeniyet kuruldu ve yıkıldı. Ama her defasında İzmir küllerinden yeniden doğmayı başardı. Geçmişteki bazı kentler gibi tarihin çöplüğünde yok olup gitmedi.
Köklü geçmişinden gelen birikimlerin İzmir’in bugünkü yaşam kültürüne etkisi çok açık. İzmirli hayata öbür dünyada başına geleceklerin endişesiyle kara gözlüklerle değil, gülerek, coşkuyla, neşeyle bakıyor. O nedenle dünya var olduğu sürece, İzmirlilerin sokak çalgıcılarıyla birlikte çalıp oynamaya devam edeceğinden kimsenin şüphesi olmasın.

Haberin Devamı

Kemeraltı’nın renkleri

 

Hukuk öğrencilerinin hizmeti

Konak’ta kızlı, erkekli gençler gördüm. Üzerlerine “Biz hukuk öğrencisiyiz. Anayasayı bize sorun” yazılı gömlekler giymiş banklarda oturan vatandaşlarla sohbet ediyorlardı.
Gençleri görünce “ İzmir Barosu avukatları da herhalde böyle çalışmalar yapıyordur” diye düşündüm. Vatandaşın ayağına giderek yeni Anayasa’nın insanların günlük yaşamını nasıl etkileyeceğini avukatlardan daha iyi kim anlatabilir ki.

Yazarın Tüm Yazıları