İsteyince engeller aşılıyor

HER şey İlayda’nın “Ben de buzda kayabilir miyim?” sorusuyla başladı.

Haberin Devamı

Büyükşehir Belediyesi’nin Bornova Aşık Veysel Rekreasyon Alanı içindeki Olimpik Buz Sporları Salonu’nda bu mümkündü. Tekerlekli sandalyedeki engelliler için, tekerleklere takılan kızaklar sayesinde buzda kayıp dönüşler yapılabiliyordu. Dahası her perşembe buz pisti tamamen bedensel engellilerle, otistik ve down sendromlu gençlere tahsis ediliyordu. İlayda’nın sorusuyla başlayan macera, şimdi artık hobi haline geldi. Her perşembe buz sporları salonundaki engelli saatlerinde unutulmaz anlar yaşanıyor.

İsteyince engeller aşılıyor


HAYALLER GERÇEK OLDU
“Sınıf arkadaşım Gamze’nin buz pistinde eğitmen olduğunu öğrenince ‘Ben de buzda kayabilir miyim?’ diye sordum. Mümkünmüş. Piste ilk çıktığım anı hiç unutamıyorum. Sıfırın altındaki bir sıcaklıkta bu spor yapıldığı için ilk önce çok üşüdüm. Ama Gamze’nin yönlendirmesiyle kaymaya başlayınca önümdeki engeller teker teker kalkıp hayallerim gerçeğe dönüştü. Çok keyifli anlar yaşamaya başladık. Artık kayarken içim o kadar ısınıyor ki, buz pistindeki eksi sıcaklığı hissetmiyorum bile. İnsan istedikten sonra başaramayacağı bir şey yok.”
Yukarıdaki alıntıyı Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu dergisi ‘Yaprak’ın son sayısından aldım. İlayda ve Gamze benim öğrencilerim. Derginin son sayısına girecek konular için sınıfta beyin cimnastiği yaparken, İlayda’nın tekerlekli sandalyesiyle Gamze’yle birlikte buz pateni yaptığını öğrendim. İşte onların haber konusu buydu. Hemen buz pistinde kayarken fotoğraflarını çektirerek yazmalarını istedim. Çok güzel bir haber oldu. Çocukluğundan beri tekerlekli sandalyeye bağlı olmasına rağmen bugün üniversiteyi bitirmek üzere olan bir gencin hikayesi var orada. Tabii, ona destek olan arkadaşları ve ailesinin de büyük payı var bu başarıda.

Haberin Devamı

İsteyince engeller aşılıyor

Haberin Devamı


İZMİR’DE 100 BİN ENGELLİ
Geçen hafta Aile Bakanı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ile işbirliği yapılarak Türkiye’nin engelli haritasının çıkarılacağını açıkladı. Daha sonra bu verilere göre yeni stratejiler geliştirilecekmiş. Başka yerleri bilmem, ama İzmir Büyükşehir Belediyesi bu konuda hayli çaba gösteriyor. Göstermesi de gerekiyor, çünkü 2013 yılında vatandaşların kendi başvuruları sonucu çıkan engelli haritasına göre, İzmir Türkiye’de en fazla engelli vatandaşın yaşadığı ikinci il durumunda. Türkiye’deki 1.5 milyon engelli vatandaşın 100 bini İzmir’de yaşıyor. Birinci sıradaki 15 milyon nüfuslu İstanbul’da 177 bin engelli olduğu düşünülürse nüfusuna oranla İzmir’deki sayının önemi anlaşılır.
Tabii, engelli denince sadece ortopedik engelliler yok. Ulusal Engelliler Veri Tabanına göre engel gruplarında dağılım şöyle:
Süreğen hastalıklar 808 bin, zihinsel hastalıklar 482 bin, ortopedik 322 bin, görme engelli 216 bin, ruhsal ve duygusal 216 bin, dil ve konuşma engelli 38 bin vatandaşımız bulunuyor.
Terör ve trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli nedenlerle engelli sayısının her geçen gün arttığı Türkiye’de, gerçek bir engelli nüfus haritası çıkarılıp, buna göre politikalar üretilmesi için çok geç bile kalındı.

Yazarın Tüm Yazıları