İktidar İzmir’i cezalandıramaz

Haberin Devamı

İzmir her ne pahasına olursa olsun özgürlüğünü ve sahip olduğu değerleri satmayan bir kent. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde bunu bir kez daha gösterdi. İhsanoğlu ve Demirtaş’ın toplam yüzde 65’e varan oyu Erdoğan’ın oylarını gölgede bırakırken, Türkiye için de umut oldu.
Türkiye genelinde oy veren kitlelerin büyük bölümü özellikle ekonomik anlamda mevcut düzenlerinin değişmesini istemiyor. Bunun için Cumhurbaşkanlığı makamını isteyen Erdoğan’a istediğini seve, seve verdiler.
Aynı tahlil İzmir için de geçerli. İzmir’de insanlar yaşam tarzlarının değişmesini, özgürce nefes almalarına kısıtlamalar getirilmesini kabul edemiyor. Bunun yanı sıra, özellikle turizm sektöründe ekonomik çıkarlarının bozulmasını istemeyen işveren ve çalışan kitleler de bu düzenin devamından yana.
Sonuçta gerek Anadolu gerekse sahil kesimlerinde herkes çıkarına göre oyunu kullandı.
İktidar partisinin onca yatırımına rağmen İzmir’de oylarının gerilemesi pek çok kişinin aklına “Hükümet İzmir’i cezalandırır. Artık yeni yatırım filan gelmez” düşüncelerini getirdi.
Acaba öyle olur mu? Önümüzde bir yıl içinde yapılacak bir genel seçim olduğunu unutmayalım. Normal olarak hükümetin İzmir’e yüklenmeye devam etmesi beklenir. Anadolu’nun büyük bölümü zaten çantada keklik olduğu için bütün enerji ve güçlerini sahil kesimine harcamaları sürpriz olmaz .
Cezalandırmanın yeni baş ağrıları yaratmasını da unutmamak gerek. Cezalandırma, İzmir ve sahil kesimlerinde iktidara düşman, çok şiddetli muhalefet odakları yaratır.
Kahkahalara alışacaklar
Doğru olan iktidar partisinin İzmir ve kazanamadığı diğer bölgelerle kavga değil sulh yapmasıdır. Hükümetlerin kendisine oy vermeyen vatandaşlarına küsme hakkı yoktur. Aksine eskisinden daha fazla hizmet götürerek halkın kalbinin kazanmaya çalışmalıdırlar.
İktidar partisi kendi değerlerinin kabul edilmesi için yıllarca mücadele verdi. Sonunda başardı da. Bugün aynı şey İzmir ve İzmirliler gibi düşünenler için de geçerli. Hükümet, kendi deyişleriyle ‘ Yeni Türkiye’de de, şen kahkahalarıyla çevrelerine mutluluk saçan kadınlara, buz gibi biraların yudumlandığı dost sohbetlerine alışmak zorunda. Başka türlü bir arada yaşamak mümkün olmaz.
O nedenle İzmir’in özgür bir kız gibi cezalandırılmaktan korkmadan verdiği oylar Türkiye için de umut olacak.

Yazarın Tüm Yazıları