Geleceğe göre meslek seçin

ÜNİVERSİTE tercihinde son kararlar veriliyor. Doğru tercihler büyük fırsatlar yaratırken, yanlış kararlar gelecekte mesleksiz kalma nedeni bile olabilir.

Haberin Devamı

Tabii, karar verirken yaşadığımız şehirdeki gelişmeleri de dikkate almak gerek. Örneğin Ege Bölgesi’nde lojistik, alternatif enerji, kimya gibi pek çok sektörde yeni iş olanakları sürpriz olmayacak. İzmir - İstanbul Otoyolu tamamlanınca Bursa, Balıkesir, İzmir aksında yeni sanayi bölgeleri gelişecek. Buralarda gıdadan, otomotive bir çok sektörde mühendislikten, pazarlamaya yeni iş fırsatları doğacak.
Yine İzmir’de Bayraklı’da yapılmakta olan Türkiye’nin en büyük hastane komplekslerinden biri ve sağlık turizmi yatırımları tıp, eczacılık gibi alanlarda yeni kapılar açacak. Otoyolla başlayacak turist akını, gastronomi, gıda mühendisliği gibi yiyecek içecek sektöründeki eleman ihtiyacını da artıracak. Buna bağlı tarım ve tarıma dayalı sanayi kollarında ziraat mühendisliğinden, veterinerliğe ve makine mühendisliğine pek çok iş kolunda yeni talepler doğuracak. Aliağa’da yapılmakta olan yeni rafineri ve Petkim yarımadasının petrokimya üssü yapılması projeleri kimyacılara ihtiyacı artıracak. Çandarlı ve bölgedeki yeni limanlar deniz ile liman işletmeciliğinde yeni iş fırsatları yaratacak.
Önümüzdeki 10 yılda İzmir’de kentsel dönüşümle 300 binden fazla konut yıkılıp, yenileri yapılacak. Bu, inşaat mühendisinden cam, çivi, asansör, boya, çimento, mobilya gibi yaklaşık 400 sektörde faaliyet gösteren mesleklerde çalışacaklara yeni iş imkanları demek...

Haberin Devamı

Geleceğe göre meslek seçin

 


KALMAYACAK MESLEKLER DE VAR
Ancak, bütün bu saydıklarımız büyük resmin küçük bir parçası. Bir de dünyada, hiçbir çağda görülmemiş hızla ilerleyen bilimsel ve teknolojik gelişmeler var. İnsanların yerini almaya başlayan robot ve bilgisayarlar, hiç işçi olmadan internet üzerinden birbirleriyle konuşarak 24 saat durmadan çalışan fabrikalar, 3D teknolojisiyle değişen üretim yapısı, sürücüsüz otomobillerle yeni bir devrime hazırlanan otomotiv sanayi gibi gelişmelerle 10 yıl öncekinden çok farklı bir dünyada yaşamaya başladık bile...
Bugün 20 yaşında olan bir genç 2050 yılında 50’li yaşlara geldiğinde muhasebecilik, bankacılık gibi meslekleri herhalde büyük ölçüde bilgisayarların eline geçmiş olarak görecek. Hatta pratisyen hekimlerin bile işlerini doktor bilgisayarlara kaptırması bekleniyor. Halen yaşanan ‘Biyoloji Devrimi’ ile genetik mühendisliği ve biyoloji mühendisliğinde sıçramalar yaşanıyor. Vücudun eskiyen parçalarının değiştirilmesi ve genetik oynamalarla süper insanlar yaratılması, ölümsüzlüğün sınırlarının zorlanması bekleniyor. Ortalama yaşamın 2050 yılına kadar 150 yıla kadar uzatma çalışmaları var. Gelecek 30 yılda 150 olmasa bile ortalama ömrün 100 yıl olmasına garanti gözüyle bakılıyor. Sigorta şirketlerine, emeklilik fonlarına 60 yaşın 30 yaş gibi olacağı bir dünyaya hazırlanmaları öneriliyor.
Tercihleri yaparken bu gelişmeleri de görmekte yarar var.

Yazarın Tüm Yazıları