Fuarda Hint vizyonu

ARTIK asırlık çınar diyebileceğimiz Uluslararası İzmir Fuarı 87’nci kez kapılarını açtı. Güzel olan, bir dönem üçüncü sınıf kasaba panayırları seviyesine gerileyen İzmir Fuarı’nın pırıltılı günlerine dönmeye başlaması.

Haberin Devamı

Yaşı yetenler, 70’li yıllarda Türkiye’de assolist olmak için önce Fuar’daki gazinolardan birinde sahneye çıkmayı başarmış olmanın gerektiğini hatırlar. O zamanlar Fuar’a Türkiye’nin dört bir yanından akın olur, hem eğlence, hem de ticaretle İzmir bol kazançlı rüya gibi bir ay geçirirdi.
80’li yıllarda serbest piyasa ekonomisine geçildikten sonra, ithalatta İzmir Fuarı’na tanınan ayrıcalıkların anlamı kalmadı ve geri sayım başladı.
Bugün ise yeni bir yükseliş devrinden söz edebiliriz. Hem kültür sanat ve eğlencede giderek yükselen kalite, hem de fuar için teknoloji ağırlıklı temalar seçilmesi dikkat çekiyor. Örneğin, bu yıl Hindistan yeniden Fuar’a katılıyor. Ama renkli dünyasından çok, teknoloji ağırlıklı ürünleri olan 50 kadar şirketiyle boy gösteriyor.

Haberin Devamı


111 MİLYAR DOLAR KAZANIYOR
Söz teknolojiden açılmışken, Hindistan’ın bilgi teknolojileri ve yazılım sektöründe dünyaya parmak ısırtan girişimlerinden söz etmemek olmaz. Hindistan’ın sadece yazılım ihracatından yılda 111 milyar dolardan fazla döviz geliri var. Çok kısa sürede bu rakam 130 – 140 milyar dolara ulaşacak. Türkiye’nin tekstilden, makineye, incirden, otomobile tüm ihracatının aşağı yukarı Hindistan’ın sadece yazılım ihracatına denk geldiğini düşünürsek olayın büyüklüğü daha iyi anlaşılır.
Bilgi teknolojileri sektörü, 1.3 milyar nüfusuyla Çin’den sonra dünyanın en kalabalık ülkesi olan Hindistan’da işsizliğe de ilaç oluyor. Halen 4 milyon kadar Hintli yazılım sektöründe çalışıyor. Kısa süre içerisinde 3 - 4 milyon kişi için daha iş kapısı olacak. Dünyanın hızla dijitalleştiği çağımızda inşaat gibi vasıfsız sektörler yerine bu alana yatırım, Hindistan’ın uluslararası rekabet gücünü de hızla artırıyor.

YAZILIM İZMİR’E ÖRNEK OLSUN
Hindistan’da iş gücünün büyük bölümünün bilgisayar programcılığı üzerine çalıştığı yazılım şehirleri İzmir’e örnek olabilir. Bangalore ve Haydarabad bunların en başta gelenleri. Hindistan’daki yazılım firmalarının ve uzman çalışanların merkezi olan bu şehirler dünyanın da yazılım merkezi durumda. ABD’den, Avrupa’ya bütün ülkelerin dev firmaları yapay zekadan, robota, bankacılıktan, perakendeye her sektörde ihtiyaç duydukları yazılımları işinde ustalaşmış bu şehirlere yaptırıyor.
Dijital dünya büyümeye devam edecek. İzmir çok sayıda üniversite ve alt yapı olanakları olan ve eğitim düzeyi yüksek gençlerin çalışmak isteyecekleri bir şehir. Potansiyelini iyi değerlendirirse teknoloji ve yazılımda dünya ustası olması çok zor değil.

Yazarın Tüm Yazıları