Engelliye ‘engelli’ yol

Son birkaç yıldır görme, yürüme engelli hemşerilerimiz için kaldırımlar, otobüsler başta olmak üzere kentin bir çok yerinde yapılan düzenlemeleri takdirle karşılıyorum.

Haberin Devamı

Hatta İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu konuda bir ilki gerçekleştirerek 3 bin 500 kişiye hizmet verebilen Türkiye’nin ilk görme engelliler kütüphanesini kurduğunu bile hatırlatmak gerek.


Ancak bazı işlerde birilerinin iş bilmezlikleri veya özensizlikleri yapılan güzel işlere , harcanan onca emeğe, masrafa ve iyi niyete gölge düşürüyor.
Karşıyaka’dan diş hekimi arkadaşım Dr. Yıldırım Uran’ın bir mesaj yazarak gönderdiği fotoğrafı görünce ne diyeceğimi bilemedim. Uran mesajında “Atakent’te tramvay çalışması nedeniyle yenilenen kaldırımda, görme engellilerin yürüme şeridini kapatan ağaç kaza ve yaralanmalara neden olabilir” diyerek bir hekim hassasiyetiyle yapılan yanlışa dikkat çekmiş.

Engelliye ‘engelli’ yol

Haberin Devamı


Gerçekten de böyle bir hatayı anlamak mümkün değil. Görme engelli vatandaşlarımız kendilerine özel yapılan şeritte güven içinde yürürken bir anda başlarını ağaca çarpmaları durumunda neler olabileceğini düşünüyor musunuz. Yaralanıp, berelenme bir yana, karanlıkta yaşayan bir insanın çarpışma anda neye çarptığını bilmeden yaşayacağı paniği hayal etmek bile zor.


Yapılan çalışmalar denetimden geçip teslim edilmiş midir, son kabuller onaylanmış mıdır bilemem. Ama ortaya çıkan sonuç, engellilere hizmet için iş ve proe yapanların özel bir eğitimden geçmeleri gerektiğini ve çok daha özenli çalışmaları gerektiğini gösteriyor.

Engelliye ‘engelli’ yol


SGK kayıtlarına göre İzmir 100 bin dolayında vatandaşı ile Türkiye’de engelli nüfusu açısından İstanbul’dan sonra ikinci kent. Resmi olmayan kayıtlara göre görme, yürüme ya da başka engelleri olan vatandaş sayısı çok daha fazla olabilir. O nedenle çok hizmete ihtiyaç var ve yapılan işlerde de azami dikkat gerek.


Yetkililerin ilgileneceği düşüncesiyle engellilere, ‘ engel’ olan yol un adresi şöyle:
Karşıyaka, Akakent mahallesi, Selçuk Yaşar sokak. Efes 3 Bloğunun önü.

 

Yazarın Tüm Yazıları