Çikolatadan İstanbul

Haberin Devamı

GEÇEN hafta İstanbul’da lodostan, ondan daha da beter art arda gelen siyasi açıklamalar ve tehditlerden, doların iniş çıkışlarından, IŞİD’ın katliamlarından, “HDP barajı aşamazsa neler olur...” senaryolarından bunaldığım bir gün büyük sürpriz yaşadım. Gazeteci arkadaşım Vahap Munyar, beni, çikolatadan yapılmış bir hayal dünyasına götürdü. Şaka değil, gerçekten çikolatadan yapılmış bir dünyaydı.

Çikolatadan İstanbul

Pelit Pastanesi’nin sahibi Selahattin Ayan, hijyeni ve teknolojisiyle ünlü fabrikasının bazı bölümlerini, eserleri çikolatadan yapılmış bir müzeye çevirmiş. Neler yok ki, çikolatadan yapılmış eserler arasında. Her şeyden önce Osman Hamdi Bey’in ünlü tablosu “Kaplumbağa Terbiyecisi” gerçek boyutlarıyla bire bir çikolatadan yapılıp yerini almış. Yine çikolatadan yapılmış devasa boyutlardaki Nuhun Gemisi’nden fırtınadan kurtulan zürafalar, maymunlar, tilkiler, kuşlar ve akla gelebilecek bütün hayvanların inişini çocuklar hayranlıkla seyrederken, bir başka salonda ise duvarlarıyla, kaldırım taşlarıyla seyyar satıcılarıyla musluklarından çikolata akan çeşmeleri, gerçeğe yakın boyuttaki cumbalı eviyle tamamen çikolatadan yapılmış eski bir İstanbul mahallesi ziyaretçileri hayran bırakıyor.

Haberin Devamı


Ama bana göre insana “Müthiş” diye ıslık çaldırtan eser, bir başka salonda sergilenen bugün Ayasofya ile Sultanahmet Camii’nin bulunduğu meydandaki eski Hipodrom. Bir zamanlar gladyatörlerin döğüşüp, Maviler ve Yeşiller takımlarının araba yarıştırdığı Hipodrom. Bu spor takımları sonradan baskıdan bunalan taraftarlarının siyasal örgütü haline gelip Hipodrom’da Bizans İmparatoru’na karşı ayaklanmışlardı.
Bu eseri orijinal haline benzetebilmek için Selahattin Ayan kütüphaneleri dolaşıp çok sayıda eser incelemiş. Bugün okulların düzenledikleri turlarla gelen çocuklar, çikolatadan yapılmış tarihi eserler arasında dolaşırken hem sevdikleri tatları ve kokuları alıyor, hem de tarihlerini öğreniyor.

Haberin Devamı


800 KİLO ÇİKOLATAYLA ATATÜRK BÜSTÜ
Adeta bir çocuk heyecanıyla bu eserleri yaratan Selahattin Ayan müzede sergilenin eserlerin yapımı için harcanan çikolata miktarının 11 tona ulaştığını söyledi. Sadece Atatürk’ün göz kamaştıran güzellikteki büstü tam 800 kilo çikolata ile yapılmış.
Müze ve Selahattin Ayan’ın çikolata ve pastaları devlet katında da öyle ünlü ki, Türkiye’yi yönetenler içeride adeta resmi tarih geçidi yapıyor. Turgut Özal da var fotoğraflardaki ünlüler arasında, Necdet Sezer, Süleyman Demirel, eşi Hayrunissa Gül’le birlikte pasta yapan Abdullan Gül, son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yaşar Büyük Anıt, Hilmi Özkök ve daha pek çok isim vitrinlerde yerlerini almışlar. İzmir’in de pastaları, çikolataları ve tatlılarıyla ünlü pek çok markası var. Pelit’in çikolata müzesi gibi projeler hem yaşama renk katıyor, hem de markanın güçlenip nesiller boyu kalıcı olmasında önemli rol oynuyor. Yeni bir şeyler yaratmak her zaman güzeldir.

Yazarın Tüm Yazıları