2015’in falında umut var

Haberin Devamı

Yılın son haftasında Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar’a “2015 nasıl görünüyor. Ekonomide daralma bekliyor musunuz ?” diye sordum.
Sanayici kimliğiyle iç ve dış piyasaların, işveren kimliğiyle beyaz ve mavi yakalıların, EBSO Başkanı kimliğiyle de hem bütün sektörlerin hem de Ankara’nın siyasi ve ekonomik nabzını çok iyi tutabilen Yorgancılar yeni yılın falını en iyi okuyabilecek isimlerden biri. Cevabı beklediğimden daha iyimserdi.
” Ben 201’te pek daralma beklemiyorum. Her ne kadar seçim ekonomisin olmayacak dense de 7 Haziran’da yapılması beklenen seçimlere kadar ekonominin bu şekilde, doların da bugünkü gibi 2.32 seviyelerinde gideceğini tahmin ediyorum. “diyor Yorgancılar.
Ama esas dikkatini çektiği nokta 2015 seçimlerinden sonraki dönem. EBSO Başkanı “ Haziran 2015 seçimlerinden sonra artık 4 yıl hiç seçim olmayacak. Ne yerel seçim, ne cumhurbaşkanlığı ne de genel seçim. Bu yeni hükümet için büyük bir rahatlık. Ekonomide köklü reformları yapmak için büyük bir fırsat. Bunlar yapılabilirse ülkenin önü açılır” diyor.

Haberin Devamı

En kritik seçim
Önümüzdeki yılın en önemli olayı seçimler olacak. Seçimlerin yumuşak karnı ise çözüm süreci. İzmir’den Diyarbakır’a herkesin gözü atılan adımlarda. HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak Meclis’e girebileceği görüşü hakim. Ancak son günlerde çözüm sürecindeki iniş çıkışlar büyük endişe yaratıyor. Hükümetin açılım politikasını seçimlere kadar havuç , sonrasını sopa olarak gören Kürt kesiminde güvensizlik had safhada.
Tabi bir de madalyonun öbür yüzü var. HDP’nin barajı aşamaması durumunda Kürt kesimi temsilcilerinin Meclis’e bağımsız olarak girme şansı da kaybolmuş olacak. Böyle bir senaryoda AKP’nin Kürt oylarını da alarak Meclise Anayasa’yı tek başına değiştirebilecek milletvekili sayısıyla gireceği düşünülüyor.
Gerçekten çok ince hesaplar. Ama en tehlikelisi Kılıçdaroğlu’nun “Seçimden sonra yeniden çatışma başlayacak” iddiası. Yeni bir çatışma ortamını 2015’in felaket senaryosu olarak görenler bunu ne Türkiye’nin ne de ekonominin kaldırabileceği görüşünde.
Barış dolu mutlu bir yıl dileğiyle

Yazarın Tüm Yazıları