Siber zorba olma!

Şu sıra sosyal medya hesaplarınızda mutlaka fark etmişsiniz; 'Siber zorba olma' kampanyası Türkiye'nin dört bir yanına yayılmaya başlamış durumda. Nasıl yayılmasın? Türkiye'nin en büyük kanayan yaralarından biri olan siber zorbalığın pek çoğumuz ciddiyetinin farkında değil; ancak çocukların gençlerin hayatları kararıyor, hayatları onlardan çalınıyor. İşte bu kampanya bu anlamda siber zorbalığa karşı duruşumuzun ilk adımı olsun!

Haberin Devamı

Samsung ve BTK'nin birlikte hazırladığı 'siber zorba olma' kampanyası oldukça önemli. Günümüzde hepimiz internetteyiz ve internet gerçekten de dibinin ne kadar derin olduğunu kestiremediğimiz büyüklükte bir okyanus gibi. Her türlü tehlikeye açık internetin çocuklarımız için ne denli büyük bir problem olduğunu sanırız söylemeye gerek yok. Siber zorbalık kavramının üzerinde durmak lazım; öncelikle bu kavramdan ne anlıyoruz?

Şöyle örnek verelim: Çocuklara internet, telefon üzerinden yapılan şantajlar, tehdit mesajları gibi aklınıza internet üzerinden gelebilecek her şey bu kavramın altında toplanıyor. Sıkça haberlerden takip ediyorsunuzdur; çocukların bu tip mesajlardan ne denli korktuğunu, yıllarca sustuğunu, tehditlere boyun eğdiğini ve hayatlarının karardığını görüyoruz. 

BTK Başkanı Ömer Sayan'ın konuyla ilgili açıklamasındaki çarpıcı rakamlara da değinmeden geçmeyelim: Ne diyor Sayan: "Dünyada ve ülkemizde özellikle 2010 ve sonrası siber zorbalıkla ilgili yapılan çalışmalara göre, internet kullanıcılarının Kanada'da yüzde 21'i siber zorbalığa maruz kalırken, yüzde 69'u siber zorbalığa tanıklık etmiş. İngiltere'de bu rakam yüzde 20 ve üzeri olarak kayıtlara geçerken, ülkemizde ise siber zorbalığa maruz kalanların oranı yüzde 20. Amerika'da siber zorbalıkla mücadele etmek zorunda kalanların yüzde 20'si intiharı düşünmüş."

Siber zorba olma

Sayan'ın sözleriyle devam edelim: ""Siber zorbalıkla mücadelede özellikle eğitimcilere, ailelere, gençlere, STK’lara, özel sektöre, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarına çok önemli görev ve sorumluluk düşüyor. 2010 yılından beri Türkiye’nin birçok ilinde öğrencilere, ebeveynlere, eğiticilere, adli ve mülki idari amirlere internetin bilinçli, güvenli ve etkin kullanımı konusunda verdiğimiz ve hala da vermekte olduğumuz eğitim ve seminerlerde en önemli başlıklarımızdan birisi de siber zorbalık ve mücadeledir. Bu mücadeleyi eğitim verdiğimiz 400 formatör öğretmen ve onların eğittiği 100 binin üzerinde öğretmen hali hazırda yürütmektedirler. Kurum uzmanlarımız 40’tan fazla ilde 60 binden fazla öğrenciye bu konuda seminer vermiş ve vermeye de devam etmektedir. Yakında resmi olarak tanıtımını yapacağımız internet yardım merkezimizin internet üzerinden hizmet verecek olan web portalının 10 ana başlığından birisi de siber zorbalık. Gezici Güvenli İnternet Tırı projemizi yakın bir zamanda hizmete alacağız."

İşte buna dur deme vaktidir. Tıpkı dış dünyada olduğu gibi siber dünyada da bu olaylara geçit veremeyiz. Peki nereden başlamalı? İşte bu kampanya da bunu söylüyor bize. Çocukların bilinçlenmesi için verilen seminerler, eğitimler, ebeveynlerin bilinçlendirilmesi son derece önemli. Çünkü başka türlü bu kabusu sona erdirmenin yolu yok.

Kampanya bugün başladı; siz de destek olmak isterseniz kampanyanın görselini veya videosunu paylaşarak katkıda bulunabilirsiniz.

Yazarın Tüm Yazıları