Biz Twitter’i neden bu kadar çok sevdik?

New York’taki yakın arkadaşlarımın çoğunun Twitter hesabı yok. Varolanlar da arada bir uğruyor. Oysa Türkiye’de Twitter’de olmayan arkadaşım yok. Üstelik hepsi de gayet aktif olarak kullanıyor. Peki neden? Biz Twitter’i neden bu kadar çok sevdik?

Haberin Devamı

Elimde Wearesocial’ın Digital 2016 raporu var. Ülkelerin internete ulaşan kesiminin sosyal medyayı kullanma yoğunluğunu hesaplamışlar. Sadece bir sosyal medya hesabı açmayı değil, son bir ay içinde kullanımı baz aldıkları için sosyal medya kullanımını anlamak için iyi bir indeks bu.

Aşağıdaki tabloda Facebook, Youtube ve tabii ki Twitter aktif kullanımında ilk 10 ülke var. Türkiye tüm medya ortamlarında ilk 10 arasında var. Aktif Twitter kullanımında Endonezya’dan sonra ikinci sıradayız. Facebook’ta da yakın ara üçüncü sıradayız. Youtube’a gelince orada da durumumuz gayet iyi, ilk 4 ülke arasındayız. İlk sıralar arası farkların virgüllerle ayrıldığı bu sıralamaların özeti şu: Türkiye Sosyal Medya sitelerini en aktif olarak kullanan ülke! Verilerin detayına http://wearesocial.com/special-reports/digital-in-2016 adresindeki 2016 sosyal medya kullanım raporundan ulaşabilirsiniz.

Haberin Devamı

Biz Twitter’i neden bu kadar çok sevdik

Basın özgürlüğü ile sosyal medya kullanımının ne alâkası var?

Sahi biz neden sosyal medyayı bu kadar çok kullanıyoruz? Bu sorunun pek çok nedeni olabilir ama bence en önemli nedeni basın özgürlüğünün kısıtlı oluşu. Yukarıda sosyal medyayı en yoğun kullanan ülkeler listesine bakınca siz ne görüyorsunuz? Listeye tekrar bir bakın. Hangi ülkeler eksik? Varolan ülkelerin ortak tarafı nedir? Evet bu listelerde gelişmiş demokrasiler yok. Tek bir tanesi yok! Twitter’i en aktif kullanan ilk üç ülke Endonezya, Türkiye ve Suudi Arabistan! Üçünün ortak yanı nedir? Evet, benim aklıma da “basın özgürlüğü” geldi.

Bir ülkede basın özgürlüğü arttıkça aktif Twitter kullanıcı oranı azalıyor!

Aşağıda ülkelerin basın özgürlüğü ile aktif Twitter kullanım oranı arasında ilişki var. Aşağıdaki grafikte göreceğiniz gibi, bir ülkenin basın özgürlüğü arttıkça o ülkedeki aktif Twitter kullanım oranı azalıyor. Almanya, Hollanda, İsveç, Kanada gibi basının hür olduğu ülkelerde aktif Twitter kullanıcı oranı çok düşük. Basın özgürlüğü ile aktif Twitter kullanım oranı arasındaki ilişki neredeyse aradaki ilişki birbirini yüzde 33 oranında belirliyor. Bu sosyal bilimlerde rüyanızda göremeyeceğiniz kadar yüksek bir etki! Ne oluyor?

Haberin Devamı

Biz Twitter’i neden bu kadar çok sevdik

Özetle, basının özgür olmadığı ülkelerde yurttaşlar sosyal medyada kendilerini ifade ediyor. Özgür bilgiye ulaşma arzusu bizi bu bu yabancı sitelere mecbur bırakıyor. Çünkü insan düşünen bir sosyal varlık. Bilmek, öğrenmek ve paylaşmak istiyoruz. Hayatı bulduğumuz gibi bırakmak istemiyoruz. Anlamak ve etkilemek istiyoruz. Bu uğurda önümüzde çeşitli engeller konulması sonucu değiştirmiyor.

İnsanlar kendilerini ifade etmek için hep yeni bir yol buluyor. Her devirde…

 

Yazarın Tüm Yazıları