Havar kekliğim havar.. Yaylaya doldu davar!

DÜŞÜŞE “Saray Tartışması” sebep oldu.

Haberin Devamı

“Uzun boylu sevgi insanının” kendine yaptırdığı bin odalı Ak Saray belli ki gerçek Aksaray’da oturanlar da dahil, cümlesinin kanına dokunmuş.
“Ak Saray’da oturmasaydı da simit sarayında mı otursaydı?” türünden savunmalar işe yaramamış.
Yapılan ilk ciddi ankete bakılırsa Ampul Partisi’nin oyları yüzde 37’e düşmüş.

***

Araştırmayı SONAR şirketine yaptırmışlar. 2011 seçimlerinden önce “Ampul Partisi yüzde 50.93 alır” diyen firma, sonuçlar yüzde 49.83 çıkınca PR şirketlerinin hayırlısı ilan edilmişti.
Hatırlayın, 30 Mart yerel seçiminden önce “Ampul Partisi yüzde 45.30 alır” deyip de sonuç yüzde 47.9 gelince, SONAR’cı milleti resmen evliyaya karışmış muamelesi görmeye başlamıştı.
Şimdi aynı SONAR’ın anketine göre Ampul Partisi yüzde 37’e geriledi. Altı Kazık Partisi yüzde 27’i gösteriyor. Kafa Tokuşturma Partisi de yükselmiş, yüzde 17.13 olmuş.

BİZİ ANKETLER UÇURDU

Son Cumhurbaşkanlığı seçiminden önce anket sonuçları havalarda uçuşuyordu. Sonuçları da bizzat “Uzun boylu sevgi insanı” açıklıyordu:
“Anketlere bakılırsa beni tutan yok, resmen uçuyorum. Bu hafta da yüzde 56 olmuşum.”
“Böyle giderse yüzde 60’ı geçersiniz amirim.”
“Hayırlısıyla geçeriz inşallah.”
Muhalefet bloğu ise şoktaydı. Ortak çatı adayı “Ekmeleddin Bey’in” adına dahi ısınamamışlardı. “Ekmeletti mi tekmeletti mi” derken, çatı su akıttı.
“Uzun boylu sevgi insanı” anketle vura vura muhalefetin tatilci kısmını yıldırdı. İki milyona yakın insan “Zaten fark atacak” deyip sandığa gitmedi.
Sonuç malum. Birinci tur kıl payı geçildi.
Seçimden bir iki ay sonra bu anketçi milletinin bile bile sonuçlarla oynadığı, yalanlar üzerinden bir algı yaratıldığı gazetelere haber oldu.
Sandığa gitmeyenlerin yüzde 20’sinin, anketlerin yalanları ile iğfal edilmişti. Gerçek biraz geç öğrenildi ama what fayda?
Papa’yı karşılayan Ekmeleddin Bey değil, “Uzun boylu sevgi insanı” oldu.

***

Tabii bütün bunlar geçmişte, Müslümanların Amerika’yı keşfetmesinin öncesinde kaldı.
Şimdi siyaset kulislerinde SONAR’ın son anketini konuşuyor. Bu sonuçlara göre kabak da Davutoğlu’nun başında patlıyor.
Peki Ampul Partisi nasıl bir tepki verecek? İhtimal bütün güçleri ile son anket sonuçlarını inkâr edecekler. “SONAR yalan söylüyor, zaten yalancıydı ama belli etmiyordu” diyecekler.
Ampul Partisi’ni düşüşte gösteren PR şirketlerinin “yalancı olup olmadığı” tartışması başlamadan, ben size “yalan üzerine” bir hikâye anlatayım da zihninizi açsın.

BUNLAR KONUŞUR MU?

Çoban
sürüsünü yaymış kendi de bir ağaç gölgesinde dalgacılık ediyormuş. Karşıdan salına salına aksakallı bir adam gelip selam vermiş, sonra koyunları asasıyla işaret edip sormuş:
“Evlat bunlar konuşur mu?”
Çoban gülmüş, adamın kendisiyle eğlendiğini sanmış. “Yahu emmi” demiş, “Kocaman sakallı bir adamsın, hiç koyun konuşur mu?”
Aksakallı ona aldırmamış. Koyunlara dönüp “Selamünaleyküm davar milleti” demiş. Koyunlar hep birlikte “Ve aleykümselam” diye cevap vermişler. Çoban şokta, seyretmeye başlamış.
Aksakallı’nın soruları üzerine çobanı övmüşler, hallerine şükretmişler. Aksakallı koyunlara hayır dua ettikten sonra yine çobana dönmüş, bu kez köpekleri göstermiş.
“Evlat bu köpekler konuşur mu?”
Çoban kekelemiş, ne diyeceğini bilememiş. Bir köpeklere bir Aksakallı’ya bakmış. Valla konuşmazlar ama diye kekelemiş. Aksakallı bu kez köpeklere “Selamünaleyküm” diye seslenmiş.
Köpekler gayet terbiyeli selama karşılık vermiş. Çoban’ın hayret dolu bakışları arasında sohbete dalmışlar.

***

Aksakallı
, köpeklerden sonra gözünü oracıkta, kendi halinde otlayan eşeğe dikip çobana “Bu eşek senin mi?” diye sormuş ‘Evet’ cevabını alınca eklemiş:
“Ya Çoban, bu eşek konuşur mu?”
O ana kadar gördüklerinin etkisi altındaki çoban telaşla atılmış:
“Konuşur ya erenler ama hep yalan konuşur!”
Diyeceğim o ki PR şirketlerinin “yalan konuşurlar” diye suçlanacağı eşiğe geldik.
Hikâyemizde, biz koyun muamelesi görenlerin “hâlâ konuşamadığı” kısmını saymazsak, eksik bir şey kalmadı.

Yazarın Tüm Yazıları