TMSF şirketleri para basıyor!

Bugün itibarıyla 796 şirketleri olduğunu söyleyen Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, “Bunların 640 tanesi aktif. 42.5 milyar lira aktif büyüklükle devraldığımız bu şirketlerde 70.2 milyar lira seviyesine ulaştık. 18 milyar lira olan özkaynak büyüklüğü 29.1 milyar lira seviyesine ulaştı. Geçen yıl kârlılıkta yüzde 36, ciroda yüzde 12, aktif büyüklükte yüzde 19 artış yakaladık” dedi.

Haberin Devamı

Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren Aydınlı Grubu hariç şirketlerimizin hepsi 2020’de ortalama yüzde 20 büyüdü ve ciroları yüzde 12 arttı. Basiretli tüccar felsefesinde yönetiyoruz. 313 kayyumumuz var, 159 tanesi fon personeli. Bu yapıyı aslında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) personeli ile yönetiyoruz.” Bu sözlerin sahibi TMSF Başkanı Muhiddin Gülal.

TMSF şirketleri para basıyor

Gülal her toplantıda veya buluşmamızda TMSF’nin asli işi olan sigortacılığa dikkat çekse de fon bünyesindeki 796 şirketin performansı benim diyen holdinglere parmak ısıttıracak nitelikte. Dile kolay, pandemi döneminin tam anlamıyla hissedildiği 2020’de 796 şirket 37.2 milyar lira ciro, 3.4 milyar lira kâra ulaşmış. Aktif büyüklük ise 70.2 milyar lirayı bulmuş.

Haberin Devamı

OLAĞANÜSTÜ PERFORMANS

Dün ekonomi basınının temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda açıklamalarda bulunan Gülal, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra FETÖ iltisaklı kurumlarla ilgili şu bilgileri verdi: “Bugün itibarıyla elimizde 796 şirketimiz var. Bunların 640 tanesi aktif. Bu şirketlerde şu an itibarıyla 40 bin 61 kişi çalışıyor. 42.5 milyar lira aktif büyüklükle devraldığımız bu şirketlerde yüzde 65 büyüme sağlayarak 70.2 milyar lira seviyesine ulaştık. 18 milyar lira olan özkaynak büyüklüğü yüzde 61 artışla 29.1 milyar lira seviyesine ulaştı. Şirketlerimiz 2020’yi olağanüstü bir performansla kapattı. Geçen yıl karlılıkta yüzde 36, ciroda yüzde 12, aktif büyüklükte yüzde 19 artış yakaladık.”

Gülal, daha sonra kendi dönemini kısaca şöyle özetledi: “2017’de göreve geldiğimde rezerv büyüklüğümüz 31 milyar lirayken bugün 66 milyar liralık bir rezervi konuşur hale geldik. Rasyo itibarıyla rezervinizin riskinizi karşılama oranı önemli. IADI’nin verilerine göre dünyada rasyo itibarıyla ikinci sıradayız. Rasyomuz yüzde 7.6. Bu yapı itibarıyla dünyanın en kuvvetli mevduat sigortacılığı kurumları arasındayız.

SATMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL

Gülal, mevcut şirketlerin satılıp satılmayacağına ilişkin bir soru üzerine şu cevabı verdi: “Hukuki süreçlerinin tamamlanması önemli. Koza’yı, Erciyes’i ve diğer kar eden şirketleri şu andaki hukuki altyapıyla satmamız mümkün değil. Naksan Grubu’nu satabiliriz. Royal Halı ve Naksan Plastik’in satışı ile ilgili ihale süreci yaşadık. Salgın şartları nedeniyle talipli gelmedi ancak önümüzdeki dönemde tekrar ihale yapmak istiyoruz.”

Haberin Devamı

EN FAZLA AYDINLI ETKİLENDİ

Salgından en fazla zarar gören gruplarının Aydınlı olduğunu kaydeden Gülal, AVM’lerin kapalı olması gibi kısıtlamalardan bahsetti. Gülal, geçen yılı Aydınlı Grubu olarak cüzi bir karla kapattıklarını ve cirolarının 2020’de yüzde 28 düştüğünü kaydederek, ancak 2.4 milyar lira aktif büyüklükle devraldıkları grubun 4,9 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştığını bildirdi.

4 BİN 440 MAĞDURA İYİ HABER VERMEK İSTİYORUZ

Muhiddin Gülal, Fon bünyesindeki inşaat şirketleriyle ilgili ise şunları söyledi: “TMSF’ye devredilen Dumankaya, Fi Yapı ve İnanlar şirketlerinin yaklaşık 8 bin 500 mağdur vardı. Bu süreçte rahatsızlığı derinden hissettik. Dumankaya ile alakalı 4 bin 440 mağdurun 3 bin 91’inin mağduriyetini giderdik. Bizden tapu bekleyen 1.995 kişiden 1.694’üne tapusunu teslim ettik. Firmalara iş yapıp parasını alamayan 883 tedarikçinin 703’ünün mağduriyetini giderdik. Giremediğimiz Adres Sancaktepe ve Vadi projelerine başlamak suretiyle 4 bin 440 mağdurun tamamının mağduriyetini gidermeyi hedefliyoruz.”

Haberin Devamı

ERCİYES'TEN 1.6 MİLYAR TL KÂR

Muhiddin Gülal, Erciyes Anadolu Holding’e ait 24 şirketin bulunduğunu, grubun 2020 sonu itibarıyla 15,8 milyar liralık aktif büyüklüğe ulaştığını, devir tarihinden bu yana aktif büyüklükte yüzde 87, karda yüzde 194, ciroda yüzde 167, özkaynakta yüzde 70 artış yaşandığını anlattı. Gülal, “Erciyes Anadolu Holding geçen yıl salgına rağmen 2019’a göre karını yüzde 64 artırarak 1.6 milyar liraya, cirosunu yüzde 21 artırarak 13,6 milyar liraya, aktif büyüklüğünü yüzde 22 yükselterek 15,8 milyar liraya ulaştırdı. Üretim ve imalatta faaliyet gösteren tüm firmalarımız salgından olumsuz etkilenmedi” dedi.

‘ALTIN’ BULDU

TMSF Başkanı Gülal, Koza Altın’ın geçen yıl üretimi azalmasına rağmen başarılı performans gösterildiğini belirterek, devraldıklarında 2.6 milyar lira olan aktif büyüklüğün yüzde 218 artışla 8.3 milyar liraya, 2.3 milyar lira olan özkaynağın yüzde 222 yükselişle 7,6 milyar liraya ulaştığını söyledi. Devraldıklarında kasasında 1 milyar lira nakit bulunan Koza Altın’da bu rakamın 6.5 milyar liraya çıktığını dile getiren Gülal, Türkiye’de çıkarılan altın madeninde 3’te 1’lik paya sahip olduklarını vurguladı. Yılda 15 milyon ton altın üretmeyi hedefleyen Koza Altın’ın Ağrı Diyadin’e bağlı Mollakara’da bulduğu altın rezervine ilişkin şu açıklamalarda bulundu: “Ülke genelinde 38 noktada sondaj çalışmalarımız devam ediyor. Ağrı’da tesis kurmayı gerektirecek ve buna değecek iyi bir rezerv söz konusu. Minimum 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 2022 içerisinde oradan altın çıkarmayı hayal ediyoruz. 1.000 kişiye yakın istihdam sağlayacağız Ağrı’da.”

Yazarın Tüm Yazıları