'Çöl değil enerji vahası'

Konya Karapınar’dayız. 2 bin 600 futbol sahası büyüklüğündeki güneş santralı sahasındayız.

Haberin Devamı

Henüz yüzde 30’una güneş santrallarının montajı yapılmış ama bu haliyle bile uçsuz bucaksız görünüyor. Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santralı 271 MW kapasiteyle şimdiden Türkiye’nin en büyüğü konumunda. Bittiğinde 1000 MW kapasiteyle, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise 5’inci büyük güneş enerjisi santralından biri olacak. Santral 2 milyon kişinin evsel elektrik ihtiyacı kadar üretim yapacak.

KURUM’DAN VARANK’A İTİRAZ

Dün santralın SCADA (otomasyon ve veri) merkezinin temel atma törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum katıldı. Mustafa Varank konuşmasında “Konya’nın çölüne yapılmakta olan bu santral” deyince ön sırada oturan ve Konya Karapınarlı olan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, memleketinin bir bölgesi için yapılan bu tabire şakayla karışık karşı çıktı. “Çöl değil vaha.” Bakan Kurum’un vurguladığı gibi Konya Karapınar’daki verimsiz çöl kıvamındaki bir bölüm toprak, hızla enerji vahasına dönüşüyor.

Çöl değil enerji vahası


CEMAL KALYONCU: İLKLERİ SEVİYORUM

Dünkü törenin hemen ardından Kalyon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Kalyoncu ile bir araya geldik. Dev projeyi “Güneşimiz yerli enerjimiz milli” sözleri ile tanımlayan Kalyoncu’nun açıklamalarından satırbaşları şöyle:

Haberin Devamı

* Ankara’daki panel fabrikamızın kapasitesini 2 katına çıkarmak için ilave yatırım yaptık. 500 megavat kapasiteden 1000 megavata çıktı. Ekimde açıyoruz.

* Yatırımların tamamını belirlenen süreden erken bitiriyoruz. Güneş santralında da süre olarak 2023’ü belirlemiştik. 2022’nin son çeyreğinde tam kapasite çalışmaya başlayacak.

* Mevcut kapasite ile fabrika 2 yıl bizim santralın ihtiyacını karşılayacaktı. Kapasite artınca talepler karşılayabileceğiz. Solar Enerji Fuarı’nda yurtdışında çeşitli ülkelerden 2 bin 700 megavatlık panel talebi aldık.

TÜRKİYE İÇİN FIRSAT OLABİLİR

* Afrika ve ABD, panel konusunda büyük pazar olabilir. Özellikle ABD Çin malı almak istemiyor. O nedenle Türkiye için fırsat olabilir. Panel üretiminde dünyada Çin, Tayvan, Malezya ilk sıralarda... Türkiye de beşinci sıraya yerleşti.

Haberin Devamı

* Şişecam ile panel camları konusunda görüşüyoruz. Eğer paneli de Türkiye’de üretebilirsek şu anda yüzde 78 olan yerlilik oranı yüzde 85’lere çıkacak. Kalan bölümü de hammaddeden oluşuyor.

* Hammadde fiyatları 1.5 kat arttı. Piyasada da panel fiyatları yükseldi. 

İTHALATA KORUMA ÖNLEMİ

* Çin güneş santrallarına teşvikler sübvansiyonlar veriyor. Türkiye’de de özellikle ihracat konusunda devletin yerli panel üreticilerinin koruyacak adımlar atması gerekiyor. İthalata koruma önlemleri getirilmesi iyi olacaktır.

* Gaziantep’teki Hasan Kalyoncu Üniversitesi’nden sonra en çok keyif aldığım proje güneş santralı yatırımımız oldu. Burası Türkiye’de ve dünyada bir ilk oluyor. Ben yatırımlarda teknolojiyi ve ilkleri gerçekleştirmeyi seviyorum.

Haberin Devamı

* Belçika ile Portekiz arasında fiber optic kablo döşemek için görüşüyoruz.

* Fabrikanın yüzde 40’ı, santral yatırımının da yüzde 60’ını dış finansmanla yaptık. Fabrikaya Çin bankaları, santrala ise Avrupa bankaları finansman sağladı.

* Yeni santral kurmayı da imkân olursa düşünürüz. Birkaç ülkede fizibilite çalışmaları yapıyoruz. Santral yatırımı 2022’de tamamlandığında yeşil tahvil çıkaracağız.

Yazarın Tüm Yazıları