Bu numaralara kanmayın!

Cep telefonlarına yollanan mesajlara kananların hayatı kararıyor. Yaptırmadığı check-up ücretini ödemediği gerekçesiyle ‘haciz işlemi numarasıyla’ vatandaştan para talep edenlere aldanan yüzlerce vatandaş var. Geçmiş yıllarda aldığı kredilerin sigorta bedelinin iade edileceğini düşünenlerin banka hesapları boşaltılıyor. Kredi kartları son limitine kadar kullanılıyor.

Haberin Devamı

DOLANDIRICILAR durmak bilmiyor. Genç, yaşlı, okumuş, okumamış fark etmiyor. İnsanların korkularından faydalanmaya çalışıyorlar veya havadan para kazandıracaklarını vaat ediyorlar. Amaçları ortak. Dolandırıp vatandaşın parasını almak...

Önce ilk mesaja değinelim. Bu dolandırıcılar 2016 yılından bu yana aynı yöntemi kullanıyorlar. FKS bazen hayat sigortacısı oluyor bazen check-up (sağlık taraması) asistanlık hizmeti veriyor. Mesajın geldiği telefon numarası değişiyor, sahte avukat isimleri değişiyor ama yöntem hep aynı. Size verilen numarayı aradığınızda karşıdaki sözde avukat check-up borcunuzu ödemediğinizi iddia ediyor, siz de tabii ki böyle bir check-up yaptırmadığınızı... İcra takibinde olduğunuza inandırmak için sözde dosyalara bakılıyor, mahkeme adları söyleniyor vs. En son karşıdaki avukat sizi pazarlıkla 750 TL gibi ‘makul’ bir ödeme yapmaya iknaya çalışıyor. Tahmin edeceğiniz üzere son aşamada bir yerlere ödeme yapmanız istenecek... Aman diyorum. Bu tür mesajların hiçbirine kanmayın. Kimse sizin adınıza olmayan bir check-up için borç çıkaramaz. İcra takibi, icra müdürlüğü kanalıyla yapılır. Telefon mesajı gelmez, resmi ödeme emri gelir. Bunun için de karar gerekir.

Haberin Devamı

HESABI BOŞALTIYORLAR

İkinci mesajı alan ve bunun bir dolandırıcılık numarası olduğunu anlamayan herkesin sevineceğine eminim. Geçmiş yıllarda kredi kullanmışsınız, birileri size bu kredilerle ilgili ödeme yapmak istiyor. Peki, bu numarayı aradığınızda acaba başınıza ne geliyor. Onu da aktarayım. Telefona çıkan sözde yetkili size ciddi miktarda ödeme yapılacağı müjdesini veriyor. Sizden bu aşamada hiçbir ödeme talep etmediklerini de belirtiyor. Ancak bir ricası var. Sizin adınıza bu işlemi takip etmek için bir zahmet hesap numaranızı, kimlik bilgilerinizi, müşteri numaranızı ve internet şifrenizi talep ediyor. Olmadı mı? O zaman hesaplarınıza ulaşmak için kredi kartı bilgilerini (Son kullanma tarihi ve arka yüzdeki CCV no dahil) de kabul edebileceklerini müjdeliyor. Bu numarayı yutanların başına ne mi geliyor? Hesaplarındaki tüm para boşaltılıyor, kredi kartları son limitine kadar kullanılıyor. Ve ne yazık ki bu numarayı yutan binlerce kişi var. Lütfen siz de bunlardan biri olmayın!

BİRİNCİ MESAJ

Haberin Devamı

2014/2015 yılları arasında almış olduğunuz FKS Checkup asistanlık hizmet bedelini ödemediğinizden dolayı hakkınızda 7.200 TL haciz işlemi başlatılacaktır. Dönüş yapmamanız durumunda banka hesaplarınıza bloke konulacaktır. Son ödeme tarih 27.04.2018 Av. Furkan S. İrtibat Tel 5550422536 B372

İKİNCİ MESAJ

Geçtiğimiz yıllarda sigorta firmaları tarafından yaptığınız harcamaların geriye iadesi alabilme hakkına sahip oldunuz iade için irt no 05550325725 B373

 

BİR ARAMADA 20 TL YANSITILIYOR

SON günlerde cep telefonlarına düşen bir mesaj daha var. Mesajda, ‘İnternete giriş yaptığınız site üzerinden üyeliğiniz gerçekleştirilmiştir. Ücretsiz iptal etmek için 08882992121 nolu telefonu arayınız B364’ ifadeleri yer alıyor. Amaç vatandaşı dolandırmak. Burada izlenen yöntem ise diğerlerinden daha farklı. Mesajdaki numaraya ‘Ben böyle bir siteye üye olmadım. İptal etmek istiyorum’ demek için aramanız bile yeterli. Aradığınız anda cep telefonu faturanıza 20 TL yansıtılıyor. Karşınıza çıkan kişi işlem süresini uzatmak için elinden geleni yapıyor. Böylece faturaya yansıyan ücret de artıyor.

 

Haberin Devamı

TELEKOMCULAR DA ÇARESİZ

MESAJLARIN sonunda ‘B’ harfi ile başlayan kodlar dikkatinizi çekmiştir. Bu kodlar toplu mesajın hangi telekom şirketi aracılığı ile gönderildiğini simgeliyor. Ben her iki şirketin yetkilileri ile de görüştüm. Bu mesajları gönderen şahısların BTK tarafından belirlenen şartlarla kendilerine başvurduğunu, tüm evrak ve bilgileri teslim ettiklerini söylediler. Toplu mesaj hizmeti almak isteyenler bu telekom şirketlerinden bir paket satın alıyor. Şikâyetler üzerine resmi makamlarca bildirim yapılması durumunda telekom şirketleri bu mesajları blokluyor, yani engelliyor. Gönderim yapılmadan önce mesaj içeriklerine bakma şansları yok, çünkü bu yasal olarak mümkün değil, cezai yaptırımı var. Anlayacağınız bloklanan şahıslar yeni isimler, şirket adlarıyla tekrar tekrar müracaat edip toplu mesaj paketi satın alıp tezgahı çalıştırmaya devam ediyor. Bunun önüne geçmek için nasıl daha sıkı tedbir alınır ilgili makamların biraz daha çalışmasında fayda var.

Yazarın Tüm Yazıları