Borsada hisse seçerken dikkat

BORSA İstanbul son dönemdeki performansıyla dikkat çekiyor. Özellikle küçük yatırımcıdan borsaya ilgi büyük.

Haberin Devamı

Enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde genelde doğru seçilen hisse senetleri yatırımcısına da iyi kazandırır. Çünkü getirileri enflasyonun altında kalmaz. Gelişmiş piyasalarda hisse senetleri hem geleceğe yönelik olumlu beklentileri nedeniyle hem de temettü yani kâr payı potansiyelleri ile tercih edilir. Biz de ise temel tercih nedeni “dedikodu”dur. O hisse uçacak bu kaçacak derken üç kuruş kâr edeceğim diyerek girilen borsadan 5 kuruş zararla çıkılması şaşırtmaz.

Son dönemde hakkında en çok konuşulan iki hisse ise Sasa ve Hektaş oldu. Hatta halk arasında şöyle söylemler yayıldı:

- Tektaş alma Hektaş al.

- Sasa’sı olanın tasası olmaz.

Talep patlaması yaşayınca Hektaş hissesi 51.3 TL’ye kadar fırladı. Sonra birden satış dalgası geldi ve fiyat dün en son baktığımda 35.4 TL’ye kadar düştü. Kayıp yüzde 30’dan fazlaydı.

Haberin Devamı

Sasa’da da benzer bir durum yaşandı. Taleple birlikte Sasa hisseleri 189.1 TL’yi gördü. Tablo öyle bir hale geldi ki piyasa değeri bakımından ilk sıraya yerleşti. Sasa hisseleri son 2 yılda yüzde 1.763 (19 kat) son bir yılda yüzde 868, sadece son bir ayda yüzde 83 artış kaydetmişti.

Hatta ikinci sıradaki Koç Holding ve ve üçüncü sıradaki THY’yi toplasan bile piyasa değeri bakımından bir Sasa etmiyordu. Ardından hızla satışlar başladı. Dün baktığımda Sasa 125.9 TL’ye kadar gerilemişti. Kayıp yüzde 33’ü buldu.

Şirketin durumunu en iyi başındakiler değerlendirir. Öyle ya şirketin satışlarını, kârını, ihracatını, borcunu onlardan daha iyi bilecek değiliz ya...

Bakın, Sasa Polyester’in bağlı olduğu Erdemoğlu Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu “Nasıl Bir Ekonomi” gazetesine açıklamış:

- Sasa Polyester’in hisse fiyatı 60 liradan 180 liraya neden yükseldi, bilmiyorum. Daha önceki yatırım açıklamalarımıza yenisini eklemedik, hisse fiyatlarımızı yukarı çıkaracak bir açıklama yapmadık. Sasa Polyester hissesinin fiyatı 80 liraya çıktığında Borsa İstanbul’da satış yaptık. Bunu da küçük yatırımcılar zarar görmesin diye yaptık. O satıştan beri herkese, “Sasa hissesi çok yüksek, alınmaz” diyorum.”

Haberin Devamı

Dün sosyal medyaya baktım. İbrahim Erdemoğlu’nun demecine rağmen yorumlar sürüyor. Kimi Sasa’nın geldiği noktayı normal, kimi anormal buluyor. Bir daha bu fiyatlar bulunmaz diyen de var, elimi sürmem diyen de... Enteresan bir yatırımcı profili çeşitliliğimiz var. Borsa İstanbul rekorlar kırarken yatırımın ciddi bir emek, çaba ve araştırma istediğini unutmayalım. Dedikodulara göre değil, gerçeklere göre yatırım yapmakta fayda var.

AVA GELEN DOLANDIRICIYI SORUYLA AVLADI!

MESLEK büyüğüm Ruhi Sanyer ile geçtiğimiz günlerde bir araya geldik. Hemen lafa girdi:

- Tam senlik bir iş geldi başıma.

“Hayırdır” diye sordum. Heyecanla başladı anlatmaya:

- Tanımadığım bir numara aradı. Telefondaki kişi, bir bankanın genel müdürlüğünden, Maslak’tan aradığını belirtti. Ardından internet bankacılığı kullanıp kullanmadığımı sordu. Ben de kullandığımı söyledim. Hemen sordu. “BDDK’nın geçen yıl aldığı internet bankacılığı kullananlara sağlık sigortası yapılması kararı gereğince geçen yıl sağlık sigortanızı yapmıştık. Bu yıl da yenilemek ister misiniz.”

Haberin Devamı

Ruhi ağabey Radikal Gazetesi Ekonomi Servisi’nde müdürümdü. Karşısındaki sakin sakin dinler sonra birden kontra atağa kalkar ve bayıltana kadar başlar sormaya. Bir konuyu dibine kadar öğrenmeden bırakmaz. Ruhi ağabey, kendisini avlamaya gelen dolandırıcıya başlamış sormaya:

- Kaç para ödeyeceğim?

- Yıllık 529 TL.

- Ucuzmuş. Bir dakika sizin bankanın genel müdürlüğü ne zamandan beri Maslak’ta?

- Hep Maslak’taydı efendim.

- Yanlış cevap. Hiç Maslak’ta olmadı hep Levent’teydi. Peki siz bankadan aradığınıza göre genel müdürünüzün ismini söyler misiniz?

- (Bir duraklama ve ardından sinirli bir sesle) Siz kim oluyorsunuz da beni sorguluyorsunuz? Terbiyesiz adam.

Haberin Devamı

Ardından telefonun yüzüne kapandığını söyledi, Ruhi ağabey. Kendisini arayan numarayı gün içinde defalarca geri aramış ama açan olmamış. Ruhi ağabey kendisini arayan sözde banka elemanına sorular sormasa, verdiği bilgileri doğru kabul etseydi muhtemelen başına felaket gelecekti. Karşısındaki kişi Ruhi ağabeyin kimlik ve kredi kartı bilgilerini alıp kendisini dolandıracaktı. Artık söylediği gibi 529 TL mi olur, binlerce lira mı olur, insafına kalmış. Kıssadan hisse... Siz siz olun sizi arayan, banka, sigorta, finans, yetkili servis vs elamanlarının her söylediğine inanmayın. Finans kuruluşlarının, şirketlerin gerçek müşteri hizmetleri numaralarını araştırın. Ruhi ağabey gibi sorular sorup bilgi alma hakkınızı kullanın. Kullanın ki sonradan üzülmeyin... 

Yazarın Tüm Yazıları