Beko ABD yolcusu

Haberin Devamı

Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu, “Arçelik olarak ABD’de en prestijli binaların mutfaklarına ankastre ürünler yapmaya başladık. Pazara yıl sonunda Beko markasıyla da gireceğiz” diye konuştu.

GEÇTİĞİMİZ nisan ayında Levent Çakıroğlu’nun Koç Holding CEO’su olması sonrasında Arçelik Genel Müdürlüğü görevine getirilen Hakan Bulgurlu hedeflerinin yurtdışında büyümeyi sürdürmek olduğunu söyledi. Özellikle Asya-Pasifik ve Amerika pazarlarının kendileri için itici güç olacağını söyleyen Bulgurlu bu pazarlara hızlı bir giriş yaptıklarına dikkat çekti. Avrupa’nın en büyük tüketici elektroniği fuarını (IFA) ziyaret etmek üzere Arçelik’in davetlisi olarak gittiğimiz Berlin’de basın toplantısı düzenleyen Bulgurlu kendi markaları Beko ve Grundig’in yeni ürünlerini de tanıttı.

Haberin Devamı


YİNE SATIN ALMALAR


Avrupa’da ciddi spor sponsorluklarına imza atan Beko, şu anda Berlin’de sürmekte olan Avrupa Basketbol Şampiyonası (Eurobasket) 2015’in de ana sponsorluğunu da üstlendi. Hakan Bulgurlu, Arçelik’in Beko markasıyla ‘solo ürünlerde Avrupa’da liderliği yakaladığına dikkat çekti. Bulgurlu, “Avrupa’daki bu başarıyı değişik coğrafyalara da taşımayı hedefledik. Yatırımlarımız sürüyor. Asya Pasifik ve Amerika gibi yeni pazarlarda faaliyetlerimizi genişleteceğiz. Yeni marka ve satın alma fırsatlarını da değerlendiriyoruz” diye konuştu.


CİRODA YURTDIŞI FARKI


Arçelik A.Ş. Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük ve Finansman ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Polat Şen’in de katıldığı toplantıda yurtdışı yatırımlarının devam edeceğini belirten Bulgurlu “Her yıl ortalama 150-200 milyon euro yatırım yapıyoruz. Çin’de fabrikamız var. Tayland’a da 100 milyon dolar yatırdık. Fabrika yıl sonu devreye girecek. Bu pazarda 3 yılda 300 milyon ciro hedefliyoruz. Eskişehir ve Çayırova tesislerimiz ise şu an tam kapasite çalışıyor. Cironun yüzde 62’si uluslararası satışlardan. 24 ayrı kurla çalışıyoruz. Dolarla alıp euro ile satıyoruz” dedi. IFA’dan memnun olduklarını da söyleyen Bulgurlu “Geçen seneye göre fuardaki satışımızda iki kat artış var” dedi.

Haberin Devamı


Ürettikleri kurutma makinesi modellerinden birinin Avrupa’daki testlerde birinci olduğunu aktaran Hakan Bulgurlu, “Bunun üzerine ABD’li bir dergide ‘Beko ABD’de niye yok’ diye bir yazı yazıldı. ABD’de nüfus yaşlanıyor, tüketim alışkanlığı değişiyor. Daha küçük evlere taşınıyorlar. O yüzden bizim ürünleri tercih edecekler” diye konuştu. Bulgurlu ABD pazarına dönük özel ürünler de ürettiklerini açıkladı. New York’ta, sigorta şirketi AIG’nin eski binası olarak bilinen 70 Pine Street’teki gökdelenin tüm dairelerinde Arçelik ürünleri kullanılacak. Manhattan’daki 252, Hollywood’daki Columbia Square Project ve Bjarke Ingels Group’un hayata geçirdiği New York’taki W57 projesinde Türk ürünleri olacak. Hakan Bulgurlu’ “ABD’de en prestijli binaların mutfaklarına ankaste ürünler yapmaya başladık. Pazara yıl sonunda Beko markasıyla gireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Marmaray’da akbil yerine Arçelik!

HAKAN Bulgurlu basın toplantısı sırasında genel müdür olduğu ilk günlere ilişkin bir de anısını paylaştı: Atatürk Havalimanı’nın yakınındaki bir otelde bayilerimizle bir araya geleceğimiz bir nevi ‘tanışma toplantısı’ planlamıştık. Aynı gün, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç bey ile de Anadolu yakasında bir toplantımız vardı. Toplantı tahminimden uzun sürdü. Şoförüm ‘mümkün değil yetişemeyiz’ dedi. Bayi toplantıları Arçelik için çok önemlidir. Şoföre, ‘Beni Marmaray’a bırak’ dedim. İndim ama ne cüzdan ne İstanbul Kart var. Bir yaşlı amcadan rica ettim: “Arçelik’in genel müdürüyüm toplantıya yetişmem gerekiyor ama yanıma hiçbir şey almamışım” dedi. Amca baktı, baktı, baktı… “Bizim dolap 40 yıldır bana çalışıyor. Bir gün de ben size çalışayım’ deyip akbili bastı. Ama dahası da var. Kazlıçeşme’de indim taksiye koştum. ‘Param yok, inince arkadaşlarımdan almak için zaman tanır mısınız’ dedim. ‘İn’ diye çıkıştı. Son anda taksideki aksesuarlardan Beşiktaşlı olduğunu fark ettim. Arçelik ve Beko’yu duyunca ‘Baştan söylesene’ dedi, inince para da almadı.”


Haberin Devamı

Almanya ve ABD’ye AR-GE merkezi



TAYVAN ve İngiltere’den sonra Almanya ve ABD’de de Ar-Ge merkezi kurmayı planladıklarını söyleyen Bulgurlu “ABD’deki Ar-Ge merkezi muhtemelen Boston veya San Francisco olabilir” diye konuştu. 1.000’den fazla Ar-Ge çalışanları olduğunu da belirterek “Ar-Ge çalışanlarımız cuma günü yarım gün tatil yapıp o yarım günde fikir üretiyorlar. Geçen yıl 158 patent başvurumuz oldu. Bizden sonraki şirketin başvuru sayısı 20. Bizden sonraki ilk 10 şirketin başvurusunun toplamı ise bizim kadar etmiyor. Patent ihlalleri çok oluyor. Çok saygın Avrupalı firmalar bile ihlal ediyor. Patent ihlallerinden biz ciddi gelirler de elde ettik” dedi.

Yazarın Tüm Yazıları