Araç muayenede randevu oyunu

Araç muayenede bazı uyanıklar ilginç bir yöntem geliştirmiş. İnternette ‘araç muayene randevu’ diye arama yaptığınızda karşınıza çıkan şirketlerin bu işin tek yetkilisi TÜVTÜRK ile hiç ilgisi yok. Randevu ücretsiz derlerken kanmayın numarayı aradığınızda dakikası 5 liradan faturanız işlemeye başlıyor.

Haberin Devamı

ADINA ne diyeceğimi bilemedim. Dolandırıcılık mı desem, sahtekarlık mı yoksa uyanıklık mı? Bir taraftan vatandaşın kandırılmasına üzülüyorum diğer taraftan bu yöntemlerin düşünülebiliyor olmasına şaşırıyorum. İşte son olay...

Bana gelen bir okur mektubundan yola çıkıp yaptığım araştırmaya göre araç muayene işinde bazı uyanıklar vatandaştan haksız yere para kapmak için ilginç bir yöntem uyguluyor. İnternette başta Google olmak üzere arama motorlarına girip “Araç muayene randevu” yazdığınızda karşınıza çıkan internet sitelerinin aslında araç muayene işini üstlenen şirketle hiçbir ilgisi yok. Türkiye’de araç muayenesini yapmaya yetkili tek şirket TÜVTÜRK. Ancak bazı internet siteleri üstelik web adresini bu şirketin adını da dahil ederek vatandaşa muayene randevusu verdiğini belirtiyor. Bu internet sitelerinin bir bölümü sizden plaka, ruhsat no, adres gibi kritik bilgileri talep edip, bir bölümü ise doğrudan 0800’lü numaraları aramanızı istiyor. Tanıtımlarında randevunun ücretsiz olduğunu belirtmelerine rağmen 0800’lü numaraları aradığınızda aslında bu şirketlere paranızı da kaptırmaya başlıyorsunuz. Çünkü aradığınız bu numaralar ücretli. Üstelik dakikası 5 TL gibi yüksek bir ücretle karşı karşıya kalıyorsunuz.

Konuyla ilgili TÜVTÜRK şirketini arayıp niye bu şirketleri engellemek için girişim de bulunmadıklarını sordum. Cevaplarını paylaşıyorum:
“Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın denetiminde ülkemizde periyodik araç muayene hizmeti vermeye yetkili tek kuruluş olarak, araç muayene hizmeti randevularını www.tuvturk.com.tr internet sitemizden ve 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezimizden 2009 yılından itibaren ücretsiz olarak vermekteyiz.

Zaman zaman bizim dışımızda farklı kişi ve kurumların, kurdukları yanıltıcı internet siteleriyle herkese açık olan resmi internet sayfamızdaki bilgileri kullanarak araç sahiplerinden randevu hizmeti için ücret talep ettiğini, bu çalışmalarını da internet reklamları ile duyurduklarını gözlemlemekteyiz. Kurumumuz bu sitelerle ilgili geçmiş dönemlerde olduğu gibi TÜVTÜRK ismini kullanarak vatandaşlarımızın mağdur olmasına ve yanlış yönlendirilmesine sebep kişi ve kuruluşlara karşı yürüttüğü yasal yaptırımlara devam edecektir.”

TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları’nın cevabı böyle. Anlaşılan TüvTürk’ün bu sahtekarlığa karşı daha sıkı mücadele etmesi gerekiyor. Vatandaşların da araç muayene randevusu alacağım diye parasını kaptırmamak için daha dikkatli olması şart.


BANKALARDAKİ ESKİ HESAPLARINIZI KAPATIN
YILLARDIR kullanmadığım bir hesabıma ilişkin bir bankadan gelen mesaj üzerine çok şaşırdım.

Benim bile unuttuğum hesapta 2.5 TL borcum olduğunu belirtiyorlardı. Oysa ben o hesabı sıfırlayalı çok uzun süre olmuştu. Kredi kartı, internet bankacılığı vs kullanmadığım gibi o hesaba bağlı otomatik ödeme talimatım vs de yoktu. Durup dururken bu borç nereden çıkmıştı.

Üşenmedim hesabımın olduğu şubeye gittim. Bankacı hesabımın satın aldıkları bir başka bankadan devrolduğunu, çok geriye gitmesine rağmen borcun nereden kaynaklandığını bulamadığını söyledi. Araştırması konusunda ısrarcı oldum. Sanırım ona göre 2.5 TL gibi küçük bir borç için bu kadar ısrarcı olmam anlamsızdı. Oysa ben 2.5 TL’nin derdinde değildim. Borcun kaynağını merak etmiş, benim gibi binlerce müşterinin başına 2.5 TL’lik borç musallat edildiyse konuyu bu sütunlara taşımanın derdindeydim. Öyle de oldu.

2.5 TL yıllar önce sıfır bakiyeli hesabıma rağmen bana posta yoluyla gönderilen hesap ekstresinin bedeliydi. Yıllar geçtiği için hatırlamıyorum ama sonrasında internet bankacılığı ya da mesaj kanalıyla ekstre istemediğimi beyan etmişim. Ancak bir kereye mahsus gönderilen ekstre beni 0.5 TL borçlandırmaya yetmiş. Ardından borcumu ödemediğim için faizler işlemeye başlamış. Üç beş derken borcum olmuş 2.5 TL. Üstelik bu hesabıma bağlı bir de kredili mevduat hesabı tanımlanmış.

Demem o ki bankalarda kullanmadığınız hesaplarınız varsa kapatın. Nasıl olsa ihtiyaç halinde yenisini açarsınız. Adres, telefon vs değişikliği nedeniyle hiç haberiniz olmadan borçlanmayın.

Benim gibi sürpriz borç ve faizleriyle karşılaşmayın.


PİZZANDA NE VAR?
GEÇEN hafta kaleme aldığım ve yaygın marka pizzalarda sucuk, sosis ve salamların tavuk ve/veya hindi etin kullanıldığına dikkat çektiğim yazı oldukça ilgi gördü. Çoğu okurum bundan habersiz olduklarını belirten mesajlar gönderdi. Bu arada bazı markalar da sucuk, sosis ve salamlarının dana etinden olduğunu tanıtımlarında ön plana çıkarmaya başladı. İster tavuk olsun, ister dana eti... Markaların öncelikle sağlıklı ürünler kullanması ve tüketicilerine net biçimde ne yedirdiklerini açıklamaları çok önemli. Ama en büyük görev bizzat biz tüketicilere düşüyor. Gerçekte ne yediğimizi sorgulamamız şart...


OKUL SERVİSİNE ZAMDA İZMİR FARKI
Türkiye genelinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında uygulanacak okul servisi ücretleri tespit edildi. Okul servisi ücretleri İstanbul’da yüzde 12, Ankara’da yüzde 13, İzmir’de yüzde 29 arttı. Özellikle İzmir’in diğer iki büyük ille arasında iki kattan fazla zam farkı bulunmasını anlamak mümkün değil. Sonuçta İstanbul’da aileler yüzde 12 daha fazla servis maliyeti yüklenirken İzmir’de bu yük yüzde 29”u bulacak. Daha önceki yıllardaki gözlemimiz ne yazık ki bazı özel okulların servisleri ise açıklanan bu resmi zamlarla da yetinmeyip çok daha yüksek oranlarda zam yapıyorlar. Geçen yıl da hatırlatmıştım. Her ilde yetkili kuruluşlar tarafından açıklanan kilometre başına servis ücretlerine dikkat edin. Eğer sizden istenen ücret olağandışı ise mutlaka yetkili kuruluşlara itiraz edin. Ve mutlaka bana yazın. Konunun takipçisiyim... Kimsenin size bu ücretlerin üzerinde bir fatura çıkarmaya hakkı yok!

Yazarın Tüm Yazıları