Air Fryer savaşları kızışacak

Yaklaşık iki yıldır mutfaklarda bir Air Fryer çılgınlığı yaşanıyor.

Haberin Devamı

Air Fryer, sıcak havayı bünyesinde sirküle ederek, içinde bulunan fan sisteminin de yardımıyla yiyecekleri kurutmadan pişirmeye olanak sağlıyor. Basit bir anlatımla Air Fryer için havayla pişiren fritöz diyebiliriz. Yemekleri çok az yağ ile ve pratik bir biçimde pişirdiği için daha sağlıklı olduğu belirtiliyor. Air Fryer’ın yiyecekleri neredeyse bir mikrodalga fırın kadar hızlı ısıttığı üstelik mikrodalga fırınların zararlarından arınmış olduğu da öne sürülüyor. Kısacası Air Fryer birçok mutfak aletini de tahtından etmiş durumda.

Türkiye’de Air Fryer ürün fiyatları marka ve boyutuna göre 2 bin TL’lerden başlıyor 10 bin TL’lere kadar çıkıyor. Yerli ve yabancı markalar arasında neredeyse yarı yarıya fiyat farkı var. Düne kadar Air Fryer ithalatı Türkiye’de mercek altındaydı. Çünkü Ticaret Bakanlığı tarafından gözetim uygulamasındaki ürünler arasında yer alıyordu.

Haberin Devamı

İthalatta gözetim uygulaması, bir malın ithalatının piyasadaki diğer üreticilere zarar verecek veya zarar tehdidi yaratacak miktar veya şartlarda piyasaya sürülmesinin engellenmesi için Ticaret Bakanlığı’nca gerçekleştiriliyor. Çünkü ithal bazı ürünlerin yüklü miktarda piyasaya sürülmesi ve yerli üreticinin malından daha ucuza satılması, piyasadaki dengeyi bozabiliyor. 

Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanan ithalatta gözetim uygulanmasına ilişkin tebliğde değişiklik yapılmasına dair tebliğe göre, birim gümrük kıymeti 100 doların altında olan Air Fryer ve fritözler söz konusu gözetim listesinden çıkarıldı.

100 dolar Air Fryer’lar için kritik bir fiyat. Çünkü piyasada satılan Air Fryer’ların ortalama değeri olan yaklaşık 3 bin 800 TL’ye denk geliyor. Kurun bu seviyelerde kalması durumunda piyasada ithal ürünlerle yerli markaların Air Fryer pazarından pay kapma savaşının önümüzdeki dönemde daha da kızışması bekleniyor.

Air Fryer savaşları kızışacak

SICAK HAVAYI DOLAŞTIRARAK PİŞİRİYOR

- Yağsız kızartma özelliğiyle anılan Air-Fryer aslında yiyecekleri kızartmıyor. Konveksiyonel fırını andıran bir mekanizma ile çalışıyor.

Haberin Devamı

- Sıcak havayı yiyeceklerin etrafında hızla dolaştırarak pişiren mutfak aleti, hızlı pişirme özelliği sayesinde kızartmaların bazı özelliklerini taklit ediyor.

- ‘Maillard reaksiyonu’ sayesinde yiyeceklerin üzerinde kahverengi, gevrek bir tabaka yaratabiliyor. Maillard reaksiyonu, amino asitler ve indirgeyici şekerler arasında gerçekleşen bir kimyasal süreç.

- Maillard reaksiyonunu fazla yağ kullanmadan gerçekleştirebildiği için kızartmadan daha sağlıklı bir pişirme yöntemi olarak kabul ediliyor.

- Araştırmalar trans yağların kalp krizi, felç, obezite ve diyabet gibi bir dizi kronik hastalık riskini artırdığını gösteriyor. Air Fryer’ın az yağ kullandığı için bu hastalıkların riskini azalttığı öne sürülüyor. 

Yazarın Tüm Yazıları