Türkiye’de güzel şeyler oluyor!

Ağustos ayı başında Bolu Abant’ın o serin serin esen muhteşem köşelerinden birinde, yaklaşık 600 kişi sabah akşam sınıflara doluşmuş, yeni programlama dilleri ve sistem yönetimi öğrendi son 15 gündür.

Haberin Devamı

Yaklaşık 1600 başvuran arasından seçilen 550 kişinin büyük bir kısmı yaz tatillerini bu yazılım kampında geçiriyor. Eğitmenler daha çılgın, zira onlar da şirketlerinden aldıkları yıllık izinlerini bu kampta eğitim vererek geçiriyor.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin modern kampüsünde son 15 gündür çok güzel şeyler oldu.  

Türkiye’de güzel şeyler oluyor

1993’de temelleri merhum Mustafa Akgül tarafından atılan ve 2000 yılında dernekleşen Linux Kullanıcıları liderliğinde, TUBİTAK bünyesindeki PARDUS projesinin de desteği ile düzenlenen bu özgür yazılım kampı bir ilk değil. Artık markalaşmış, 9. yılını bitiren bir kamp.

2010 yılında 1 sınıf ve 35 katılımcıyla 10 günlük bir kamp olarak başlayan bu özgür yazılım hareketi, 2018 yılında 1600 başvuran arasından 550 kişinin seçilip katılım sağladığı, 21 sınıf ve 15 farklı konunun, 70 eğitmenle 15 günde işlendiği bir kamp haline gelmiş.

Haberin Devamı

Eğitmenler Savunma Bakanlığı, Havelsan, Hazine Müşteşarlığı ve Bilkent Üniversitesi’nin de aralarında bulunduğu önemli kuruluşlardan geliyor. Katılımcılar ise Türkiye’nin dört bir köşesindeki üniversitelerden, özel ve kamu kuruluşlarından geliyor.

2002 yılından bu yana geleneksel olarak Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu kamp Bolu’daki esnaf ve yerel yönetim tarafından da sahiplenilmiş. Öyle ki, esnaf kamp katılımcılarına yönelik kampanyalar yapar hale gelmiş.   Hatta üniversitede görevli olarak çalışan hanımlardan biri kendi kızını bu sene bu kampa yazdırmış.  Ve tabii ki 18 yaş altı katılımcılar da var.

Türkiye’de güzel şeyler oluyor

Bu konuyla çok ilgiliyim çünkü ben de profesyonel kariyerime bir yazılımcı olarak başlamıştım. Özgür yazılım felsefesi ta o günlerden bu yana kendimi çok yakın hissettiğim bir konudur. Bu felsefenin temelinde bilimsel araştırmaların topluma olan katkısı yatar. Bugün bilişim şirketlerinin yüzde 90’nı özgür yazılım kullanıyor. Ancak doğru özgür yazılımcıları, doğru zamanda, doğru projelerle şeffaf ve güvenilir bir şekilde buluşturmak pek de kolay değil.

Haberin Devamı

Mustafa Akgül 9. Özgür Yazılım Yaz Kampı’nın ana sponsoru olan Brüksel merkezli FundRequest, özgür yazılım dünyasında var olan bu büyük eksikliği kapamak için yola çıkmış. FundRequest özgür yazılım yapan şirketleri ve projeleri, özgür yazılım yapan yazılımcılarla bir araya getiren bir pazar yeri. Yetenekli ve istekli yazılımcılara bulundukları her yerden, Aydın’dan, Erzurum’dan veya Ankara’dan FundRequest platformu vasıtasıyla Çin’den ABD’ye farklı coğrafyalardaki projelerde çalışma imkânı veriyor. İşin en güzel tarafı bu çalışmalar blokzinciri üzerinde kaydoluyor. Bu durumda son derece şeffaf ve güvenilir bir çalışma ilişkisi ortaya çıkabiliyor. Zira bugüne kadar yazılımcılar yurt dışında farklı projelere katkıda bulunabiliyordu ancak ödemelerde ve diğer konularda sorunlar çıkabiliyordu. FundRequest blokzinciri teknolojisi ile bu sorunu ortadan temelli olarak kaldırdı. FundRequest birkaç ay önce Mustafa Akgül 9. Özgür Yazılım Yaz Kampı’na destek olmak istedi ve kampa sponsor olarak bu desteği sağladı. Ben de geçtiğimiz cumartesi günü bu muhteşem gruba bir konuşma ile seslenme imkânı buldum.

Haberin Devamı

Türkiye’deki özgür yazılım hareketine destek olan, özgür yazılımı destekleme misyonu ile yola çıkan FundRequest platformu aynı zamanda ülkemizde üniversitelerde aktif ve çalışkan özgür yazılım elçileri/liderleri arıyor. İlgilenen genç arkadaşlar bu konuda FundRequest‘e doğrudan ulaşabilir. Ben de bu konuda elimden gelen desteği göstermeye hazırım.

Bu dönemin ve önümüzdeki dönemlerin yıldızları bilişimciler arasından çıkacak. Bu insanlar hayatlarımızı kolaylaştıran ve daha kaliteli bir hayat yaşamamızı sağlayan programlar yazıyorlar ve yazacaklar.

İşte dijital ekonomi bu bilişimcilerin omuzlarında yükselecek!

 

VIDEO:

Yazarın Tüm Yazıları