Pandalar ve yeni ekonomi

İlk pandalar Rusya’ya gitmişti. Çünkü Çin ilk diplomatik ilişkisini Sovyet Rusya ile kurmuştu. 1957 ve 1959 yıllarında iki panda hediye ederek Rusya ile olan ilişkiler taçlandırılmıştı.

Haberin Devamı

Daha sonra 1972 yılında Amerika ile Çin arasındaki diplomatik ilişkiler Nixon’ın Çin ziyareti ile başladı. Bu ziyaretten hemen sonra Çin Amerika’ya iki panda gönderdi. Batı’yla ilişkilerin geliştirilmeye çalışıldığı bu dönemde İngiltere, Fransa ve Almanya’ya da aynı yıllarda hediye olarak birer panda göndermişti.

Çin bir ülke ile çok yakın ilişkiler kurmak istediğinde, panda hediye ederek başlatıyor görüşmeleri.

2017 yılında Çin’in iki panda gönderdiği ülke Almanya oldu. Resmini gördüğünüz Jian Quing bu yıl Almanya’ya gönderilen büyük pandalardan biri. Yazının sonundaki videoda Merkel ve Xi bu pandayı halka ve basına gösteriyor.

Geçtiğimiz haftalarda Almanya’nın Pekin’deki temsilcisi Çin ve Almanya arasındaki ilişkilerin tarihsel olarak en tepe noktasında olduğunu belirtti. Aynı temsilci ekonomik ve politik dinamiklerin Doğu’ya doğru kaydığını da ekledi. 

Haberin Devamı

Pandalar ve yeni ekonomi

Alman Dış İşleri Bakanı Gabriel de geçtiğimiz haftalarda Trump’ın politikalarının Avrupa’yı Rusya ile birlikte olmaya ittiğini belirtmişti.

Almanya ve Çin arasında hızla gelişen ilişkilerin temelinde teknoloji ve teknoloji transferi yatıyor. Yeni Ekonomi’yi Çin, Almanya’dan aldığı destekle yaygınlaştırıyor. Kasım ayındaki Merkel ve Keqiang’ın telefon görüşmesi sonrasında Çin’in yaptığı açıklamaya göre:

45 yıl önce başlayan diplomatik ilişkiler büyük bir hızla gelişiyor. 2016 yılında iki ülke arasındaki ticaret hacmi 199 Milyar doları buldu. Çin Almanya’nın en büyük ticaret ortağı haline geldi. Almanya değeri 28 Milyar doların üstünde olan 9 binin üzerinde proje yürütüyor Çin’de.

Bu verimli işbirliği ile Çin, bulut teknolojisinden, yapay zekaya ve çevre dostu teknolojilere kadar bir çok farklı alanda liderliği ele geçirdi veya geçirmek üzere.

 

GÜVENLİ VERİ TRANSFERİ İÇİN YENİ BULUT İŞ BİRLİKLERİ

2017 yılında Fortune Global 500 listesinde 115 tane Çin firması vardı.

Haberin Devamı

Çin’in büyük Telekom devi Huawei de Fortune listesinde yerini almıştı. Huawei’nin gelirlerinin azımsanmayacak bir kısmı Çin dışından geliyor. Pazar olarak Avrupa, Afrika ve Pasifik’deki ülkeleri gösteriyorlar. Huawei aslında Çin’in son yirmi yıldaki büyük atılımının güzel bir göstergesi. Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) altyapısına son yirmi yıldır yapılan yatırımlar, fiziksel ve network güvenliğinin sağlanması, bugün Çin’de yapay zeka veya büyük veri gibi ileri teknolojilerde daha hızlı yol alınmasının önünü açıyor.

Bugün veri herkese açık bulutta veya özel bulutta saklanıyor olabilir. Firmaların verilerine nerede olursa olsun hızlıca ulaşabilmeleri önemli. Verinin güvenli transferi kritik. Güvenliği sağlamak ve var olan kapasiteleri daha efektif kullanmak üzere önümüzdeki dönemde hava yolu şirketlerinde olduğu gibi farklı firmalar arasında partnerlikler göreceğiz.  THY’nin üyesi olduğu Star Alliance’ı düşünün. Benzerleri bulut servisi sağlayan firmalar arasında da gerçekleşmeye başlayacak çok yakında.

 

Haberin Devamı

YENİ EKONOMİDE ÇEVRE DOSTU ÜRÜNLER KRİTİK

Pandalar ve yeni ekonomi

Çin çevre dostu ürünlerin küresel ihracatından 2015 yılında yaklaşık 71 milyar dolarlık bir pay aldı. Bu yaklaşık küresel çevre dostu ürün ihracatının yüzde 16’sına karşılık geliyor.

Rüzgar türbinleri, su arıtıcıları gibi ürünlerin yer aldığı çevre dostu ürünler kategorisinde Çin, bu kategoride 59 milyar dolar ihracatı olan Almanya ve 52 milyar dolar ihracatı olan Amerika’yı  geride bırakmayı başardı.  

https://twitter.com/sbinici_

VİDEO:

Yazarın Tüm Yazıları