"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Taze naneli kabak mücver

.

MALZEME LİSTESİ

◊ 5-6 adet orta boy yeşil kabak
◊ 1 demet dereotu
◊ Yarım demet taze yeşil soğan
◊ 1 demet maydanoz
◊ 10-12 yaprak taze nane
◊ 4-5 tepeleme yemek kaşığı un
◊ 3 adet yumurta
◊ 1 çay kaşığı karbonat
◊ 1 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı pul biber
Kızartmak için:
◊ 1 su bardağı sıvı yağ

Kabakları soyup yıkadıktan sonra derin bir kabın içine rendeleyin. Sonra avuçlarınızın arasında hafifçe sıkıp suyunu çıkarın. Çünkü kabak çok sulanıp mücverin kıvamını bozar.
İncecik kıydığınız dereotu, maydanoz, taze nane ve yeşil soğanı ilave edin. Malzemeleri kaşıkla iyice karıştırın. Üzerine yumurtaları kırıp un ve karbonatı ilave edin. Tuz, pul biber ve karabiberi serpiştirdikten sonra malzemeleri tekrar karıştırın ve bir kenarda bekletin.
Diğer taraftan, sıvı yağı orta boy bir teflon tencerede ya da tavada kızdırın. (Mücveri derin kapta ve bol yağda kızartmalısınız.) Mücver karışımından bir yemek kaşığı dolusu alıp, yakın mesafeden kızgın yağa bırakın.
Altları iyice kızaran mücverleri bir el süzgeciyle ters çevirip diğer yüzlerini de kızartın.
Kızarttığınız mücverleri üzerine kağıt havlu serilmiş tabağa koyup fazla yağını çektirin ve sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz mücveri sarımsaklı yoğurtla da ikram edebilirsiniz.
Not: Mücver hamuru katı ama akıcı bir kek hamuru gibi olmalı. Çok cıvık olursa ekstra un ekleyebilirsiniz.

Vişneli cevizli komşu keki

MALZEME LİSTESİ

◊ 3 adet yumurta (oda sıcaklığında beklemiş olmalı)
◊ 1 su bardağı toz şeker
◊ Yarım su bardağı sıvı yağ
◊ Yarım su bardağı süt
◊ Yarım su bardağı yoğurt
◊ 1 su bardağı dondurulmuş vişne (çekirdeği çıkarılmış taze vişne de kulanılabilir)
◊ Yarım su bardağı
ceviz içi
◊ 1 paket vanilya
◊ 1 paket kabartma tozu
◊ Yaklaşık 2.5 su bardağı un

Oda sıcaklığında bekleyen yumurtaları derin bir kaba kırıp üzerine toz şeker ilave edin. Mikserin yüksek devriyle 2-3 dakika kadar çırpın. Sıvı yağ, oda sıcaklığındaki süt ve yoğurdu ekledikten sonra 2-3 dakika daha çırpın.
Vanilya ve kabartma tozu katıp tahta bir kaşık ya da plastik spatula yardımıyla karıştırmaya devam edin.
Dondurulmuş vişneleri çözülmeden (donuk vaziyette) hamura ilave edin, çekilmiş cevizi ve unu da hemen ekleyip karıştırın.
Diğer taraftan, 25-30 santim çapında bir kelepçeli kek kalıbı ya da uzun ve derin dikdörtgen bir kalıbı sıvı yağ batırılmış fırçayla yağlayın.
Hazırlanan koyu kıvamlı hamuru, kalıba yavaş yavaş aktarın.
Keki 5 dakika önceden 180 dereceye ve alt-üst konuma ayarlanmış fırında 40-45 dakika, kabarıp üzeri iyice kızarıncaya kadar pişirin.
Fırından çıkarıp soğuması bekledikten sonra dilimleyerek servise sunun.

X