Peynirinden bulguruna... - Kars

İlk karın düşmesiyle Kars’ta hemen akla gelen yemek, bölgenin birçok farklı reçetesinde kullanılan lezzetli kazı… Çeşitli otlarla pişen çorbaları, erişteleri ve meşhur gravyeri de bu mutfağı zenginleştirenler arasında…

Haberin Devamı

FIRINDA PATATESLİ KARS KAZI

(4-6 kişilik)

Peynirinden bulguruna... - Kars

NE LAZIM?

- 1 adet Kars kazı (tuzlanmış)

- 2 kg patates

- 2 su bardağı kavılca bulguru

- 100 gr tereyağı

- 6 su bardağı kaz haşlama suyu

NASIL YAPARIM?

- Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun ve bir kenarda bekletin.

- Kazı iyice yıkayıp tuzunu akıtın. Daha sonra 4-5 parçaya kesip büyük bir tencereye koyun. Üzerine çıkacak kadar soğuk su ilave edip orta ısılı ateşte kaynamaya bırakın.

- Su kaynadıktan 10 dakika sonra ocaktan alın ve suyunu süzün. Kazın bu ilk suyu çok tuzlu olduğu için dökülür. Kazı sıcak su ilavesiyle düdüklü tencerede 1 saat kadar haşlayın.

- Etler iyice yumuşadıktan sonra suyunu süzüp fırın tepsisine yerleştirin. Etrafına haşlanmış bütün patatesleri dizin. Patateslerin üzerine 1-2 kepçe kadar kazın haşlama suyundan gezdirin.

Haberin Devamı

- 180 dereceye ısıtılmış fırında patatesli kaz etini en az 45-50 dakika pişirin.

- Bu sırada bulguru 5-6 kez yıkayıp süzün. Bir tencerede tereyağını eritin, bulguru ekleyin. 5 dakika kavurup 6 bardak kaz haşlama suyundan ilave edin. Suyunu çekinceye kadar pişirin. Ocaktan alıp bir tepsinin ortasına dökün. Üzerine fırında kızaran kaz etlerini, kenarlarına da patatesleri dizip servise sunun.

BİR NOT

Kavılca çok su çeken geleneksel bir buğday çeşididir.

PEKMEZLİ HAŞIL

(4-6 kişilik)

Peynirinden bulguruna... - Kars

NE LAZIM?

- 1 çay bardağı ince bulgur

- 2 yemek kaşığı un

- 2 yemek kaşığı tereyağı

- 1 çay bardağı pekmez

- 4 su bardağı su

- 1 çay kaşığı tuz

NASIL YAPARIM?

- Bulguru derin bir tencereye alıp üzerine suyu ekleyin. Ocağın altını yakıp ara ara tahta kaşıkla karıştırarak haşlayın.

- Yumuşayan bulgura un ve tuzu ilave edip karıştırın. 10 dakika daha kaynatmaya devam edin. Başka bir tavada tereyağını eritip bulgura ekleyin ve göz göz oluncaya kadar pişirin.

Haberin Devamı

- Haşılı servis tabağına alıp ortasını çukur şeklinde açın ve ortasına pekmez dökerek servis edin.

Yazarın Tüm Yazıları