"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Malatya’nın etli kömbesi

Ilık süt ve ılık suyu derin bir kaba koyun.

Yaş mayayı parçalayarak ilave edin. Tuz ve şekeri ekleyip tel çırpıcıyla 1-2 dakika çırpın. Sıvı yağı da ilave edip karıştırın.

Unu yavaş yavaş eklerken yoğurun koyu kıvamlı, akıcı, elinizle çekebileceğiniz esneklikte bir hamur elde edin. Üzerini mutfak peçetesiyle kapatıp oda sıcaklığında 40-50 dakika bekletin.

İç harcı için kuzu etini neredeyse tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Geniş bir tencereye koyup orta ısıda, et suyunu bırakıp tekrar çekinceye kadar 7-8 dakika kavurun. 50 gr tereyağını ekleyip 5 dakika daha kavurduktan sonra ocaktan alın.

Başka bir geniş tencereye 200gr yağı koyup orta ısıda eritin. Unu ekleyin ve karıştırarak 10 dakika sararıncaya kadar kavurun. Hafif kahverengiye dönünce eti ekleyip 3-4 dakika daha kavurun. Tuzu katıp ocaktan alın.

Hamur parçalarından birini merdane ya da oklavayla açıp tepsiye yerleştirin. Kenarlarını biraz çekip uzatın ki havuz gibi olsun. Üzerine soğuyan etli harcı yayıp açığınız ikinci hamuru üzerine yayın. Alttaki hamurun kenarlarını üsttekiyle birleştirip yapıştırın. 1 yemek kaşığı yoğur ve zeytinyağını çırpıp üzerini sürün. Hamurun hava alması için ortasında demir para büyüklüğünde delik açın.

Önceden ısıtıp 180 dereceye ayarladığınız fırında en az 45-55 dakika pişirip çıkarın. Biraz ılınınca dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

Malatya’nın etli kömbesiMALZEMELER
- 1 su bardağı süt

- 1 su bardağı ılık su

- ½ paket yaş maya

- 1 tatlı kaşığı tuz, toz şeker

- 1 çay bardağı sıvı yağ

- Yaklaşık 4-5 su bardağı un

 

İÇ HARCI İÇİN:
- 1 kg sinir ve yağları temizlenmiş kemiksiz kuzu kol eti

- Ayrı şekilde 50 gr tereyağı ve 200 gr tereyağı

- 2 su bardağı un

- 1 çay kaşığı tuz

X