"Sahrap Soysal" hakkında bilgiler ve tüm köşe yazıları Hürriyet Yazarlar sayfasında. "Sahrap Soysal" yazısı yayınlandığında hemen haberiniz olması için Hürriyet'i takip edin.
Sahrap Soysal

Kuzu but tandır

8 kişilik

Hazırlanışı: 20 dakika

Pişme Süresi: 2 saat

Kuzu budun derisini ve yağlarını kasaba temizletin. İyice yıkayıp süzdükten sonra kâğıt peçeteyle kurulayın.

Terbiyeyi hazırlamak için yoğurt ve domates salçasını derin bir kaba koyun. Tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın. Rendelenmiş soğan, dövülmüş sarımsak ve sıvıyağı ekleyip çırpmaya devam edin. Tuz, karabiber, kekik ve tarçın serpip limon suyu ya da sirkeyi de ekledikten sonra karışımı iyice çırpın.

Hazırladığınız sosu kuzu budunun her tarafına sürün. Üzerini kapatıp buzdolabında en az 4-5 saat bekletin.  

Kuzu budunu tepsiye yerleştirip, üzerini önce pişirme kâğıdıyla sonra da alüminyum folyoyla sıkıca kapatın. 

Kuzu budunu 5 dakika önceden ısıtıp 200 dereceye ve turbo konuma ayarladığınız fırında en az 2.5 saat yumuşayıncaya kadar pişirip çıkarın. Hafifçe ılık hale gelmesini bekleyip keskin bir bıçakla el kadar parçalara ayırın ve pilav ya da püre eşliğinde servise sunun.

Not: Pişirme süresinin sonlarına doğru alüminyum folyo yanabilir. Çıkarıp atın ve üzeri açık olarak pişirmeye devam edin. Eğer alüminyum folyo kullanmak istemezseniz etleri iri iri parçalatıp soslayın ve fırın torbasına koyarak pişirin.

MALZEMELER

- 1.5-1.8 kg kuzu budu

Terbiyesi için:

- ½ su bardağı yoğurt

- 2 yemek kaşığı domates salçası

(ölçünün yarısını biber salçası olarak kullanabilirsiniz)

- 1 adet orta boy kuru soğan

- 5 diş dövülmüş sarımsak

- 2 çay kaşığı tuz, kuru kekik

- 1 çay kaşığı karabiber, toz tarçın

- 1 adet limonun suyu (3 yemek kaşığı üzüm sirkesi de kullanabilirsiniz)

 

X

YAZARIN DİĞER YAZILARI