Köfteli Ali Nazik

Köfte için kıyma, ufalanmış ekmek içi, rendelenmiş soğan, tuz, karabiber, kimyon ve yenibaharı derin bir kabın içinde karıştırın. Varsa irmiği de katıp 2-3 dakika yoğurun. Sonra da köfte harcından pinpon topu kadar parçalar koparıp iki avucunuzun arasında yuvarladıktan sonra uzatarak parmak şekli verin.

Haberin Devamı

Geniş bir tepsiye köfteleri dizip üzerini streç film ile kapatarak buzdolabına koyun. Köfte buzdolabında en az 3-4 saat bekletilmeli. O zaman çok daha kıvam kazanır ve lezzetlenir.

Sonra da köfteleri kızgın yağda çevirerek kızartıp bir kenarda bekletin. Diğer taraftan beğendi için patlıcanları kabuklarıyla beraber fırın ızgarasında veya ocak üzerinde çevirerek, iyice yumuşayıncaya kadar közleyelim.

Közlenen patlıcanların kabuklarını soyup, akan suyun altında yıkayıp, sıkın. Sonra da kesme tahtası üzerinde bıçakla tavla zarı formunda doğrayın. Süzme yoğurt, yoğurt, tuz, pul biber ve dövülmüş sarımsağı derin bir kaba aktarıp iyice çırpın. Üzerine közlenmiş patlıcanı ekleyip karıştırarak ezin.

Yoğurtlu patlıcanı servis tabağına yayıp üzerine kızarmış köfteleri yerleştirin. İsterseniz üzerinde sızma zeytinyağı gezdirip pul biber serpiştirin. Eğer fırın kabı içindeyse servise sunmadan önce ısıtabilir, ılık olarak servise sunabilirsiniz.

MALZEMELER

Köfte için:

- 500 gr az yağlı dana kıyma

- 2 dilim bayat ekmek içi

Haberin Devamı

(Tost ekmeği veya light ekmek de olur)

- 1 adet orta boy kuru soğan

- Varsa 1 yemek kaşığı irmik

- 1 çay kaşığı tuz, karabiber

- 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar

Kızartmak için:

- 1 Türk kahvesi fincanı
sıvı yağ

Patlıcan beğendi için:

- 6-7 adet orta boy ince patlıcan (Kemer patlıcan da denir)

- 1 su bardağı dolusu süzme yoğurt

- 500 gr yoğurt

- 4-5 diş sarımsak

- 1 çay kaşığı tuz, kırmızı
pul biber

Yazarın Tüm Yazıları