Ankara iftarı

Galatlardan Friglere, Hititlere, Bizanslılara onlarca medeniyete ev sahipliği yapan Ankara, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Anadolu eyaletinin merkezi oluyor.

Haberin Devamı

Bunca medeniyete ev sahipliği yapan Ankara’nın mutfağında da bu zenginliğin izleri kendini gösteriyor. Her medeniyet kendilerine özgü yeme-içme kültürlerini ve farklı lezzetlerini Ankara’ya taşırken, bunların kuşaktan kuşağa aktarılarak bugünlere kadar ulaştığı görülüyor.

Mantarlı çiftlik kebabı
MALZEMELER

Ankara iftarı

* 750-1.000 gr kuzu kuşbaşı (ön kol veya kuzu but kısmından)
* 1 adet iri boy kuru soğan
* 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
* 100 gr tereyağı
* 5 su bardağı sıcak su
* 5-6 dal taze soğan
* 200-300 gr mantar
* 2 çay kaşığı tuz, karabiber, kırmızı biber
* Varsa 1 su bardağı haşlanmış bezelye
* Varsa 1-2 su bardağı haşlanmış erişte

YAPILIŞI

Önce etleri orta boy bir tencereye koyun ve orta ısılı ateşte sık sık karıştırarak en az 7-8 dakika kavurun (etleri önce kendi suyuyla ve yağıyla pişirirseniz daha lezzetli olur), etler suyunu çekince yarım ay doğranmış soğanı ve tereyağını ilave edin. Yine karıştırarak 5 dakika daha pişirip üzerine 5 bardak sıcak suyu ekleyin. 1 çay kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı baharatları katıp etler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yıkanmış mantarları ince uzun doğrayıp bir tavaya koyun. Zeytinyağını katıp orta ateşte karıştırarak 5 dakika pişirin. 2-3 cm uzunluğunda doğradığınız yeşil soğanları, 1 çay kaşığı tuz ve kalan baharatları ilave edin. Karıştırarak 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. İyice yumuşayan ve suyunu çeken etlerin olduğu tencereye mantarları ekleyin. Haşlanmış erişte ve varsa bezelyeyi de ilave edip karıştırın. Tüm malzemeler birbiriyle iyice karışsın diye birkaç dakika daha pişirin (gerekirse ½ su bardağı sıcak su ekleyebilirsiniz). Ocaktan alın, ince kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.

Haberin Devamı

Ankara tavası
MALZEMELER

Ankara iftarı

* 1.5 kg kuzu incik veya kuzu kuşbaşı
* 100 gr tereyağı
* 3 su bardağı arpa şehriye
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 2-3 diş sarmısak
* 2 adet orta boy domates
* 3 adet yeşil sivribiber
* 1 çay kaşığı kimyon, yenibahar, tuz, karabiber
* Alabildiği kadar sıcak su

YAPILIŞI

Haberin Devamı

Kuzu incikleri biraz tereyağı ve ikiye bölünmüş soğanla yüksek ateşte 5-7 dakika pişirin. Bu işleme “mühürleme” denir. Üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edip tencerenin kapağını kapatın ve yumuşayıncaya kadar pişirin. Başka bir tencerede yemeklik incecik doğradığınız soğanı, sarmısakları ve yeşil biberleri tereyağında 5-6 dakika kavurun. Üzerine arpa şehriyeyi ekleyip 5-6 dakika daha kavurun. Yenibahar, tuz, kimyon, karabiberi katıp karıştırın. Kavurduğunuz malzemeleri kare bir borcama aktarın. Haşladığınız etin suyundan arpa şehriyenin üzerini tam kapatacak kadar aktarın. Üzerine incik etlerini yerleştirin. İncecik halkalar halinde dilimlenmiş domatesleri üzerine dizerek 180 dereceye ayarlayıp önceden ısıttığınız fırında 30 dakika pişirip çıkarın. Şehriye suyunu çekip yumuşayınca yemek pişmiş demektir. Yemek servise hazırdır.

 

Yazarın Tüm Yazıları