Yılın fotoğrafını kimler seçti?

Türk medyasının basın fotoğrafçılığı alanındaki en prestijli yarışması Yılın Basın Fotoğrafları’nın en iyileri geçtiğimiz hafta başında açıklandı.

Haberin Devamı

Ödül alan fotoğraflar önümüzdeki günlerde ilk kez Ankara’da (Antares AVM’de) sergilenecek. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin 1985 yılından bu yana düzenlenen yarışmasında Doğan Haber Ajansı’ndan Nilüfer Demir, “Aylan Bebek” fotoğrafı ile “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülünü kazandı. Hürriyet Gazetesi’nden Selahattin Sönmez’in Günlük Hayat dalında 3. olduğu, Levent Kulu’nun ise Portre kategorisinde mansiyon kazandığı yarışmada, 8 kategoride 30 fotoğraf ve 6 seri ödül aldı.

Yılın fotoğrafını kimler seçti

JÜRİDE DEV İSİMLER

4 bin 155 kare fotoğrafın yarıştığı organizasyonun belkide en zor aşaması seçimleriydi. Yarışmanın jürisinde Türkiye’de basın fotoğrafına yön veren isimlerin yanı sıra dünyadan da önemli konukları vardı. Usta foto muhabiri Coşkun Aral, Hollanda’da genç yaşına rağmen büyük başarılara imza atan, ANP’nin Türk asıllı fotoğraf editörü Pelin Tatlı, Pulitzer ödüllü Türk foto muhabiri Murad Sezer, Anadolu Ajansı Görsel Haberleri Daire Başkanı Ahmet Sel, Milliyet Gazetesi Fotoğraf Editörü Bünyamin Aygün, Sabah Gazetesi Fotoğraf Editörü Kutup Dalgakıran, Habertürk Gazetesi Yazarı Atilla Türker, Fanatik Gazetesi Foto Muhabiri Yaşar Saygı, Hürriyet Gazetesi Foto Muhabiri Süleyman Arat, TSYD Antalya Şube Başkanı Emin Demir’e dünya basın fotoğrafçılığından da önemli isimler eşlik etti.
İşte o isimler:

Haberin Devamı

Kai Pfaffenbach - Almanya

Kai Pfaffenbach, Reuters Haber Ajansı’nın Frankfurt ofisinde yerleşik uzman olarak görev yapan bir spor fotoğrafçısı. Pfaffenbach, Reuters adına dünyanın en önemli spor turnuvalarını takip etmesinin yanı sıra zaman zaman çatışma bölgelerinde de görev yapıyor. 1999 Marmara Depremi, 11 Eylül New York sadırıları bunlardan bazıları. Son yıllardaki tüm olimpiyat ve dünya kupalarını izleyen Kai Pfaffenbach’ın çalışmaları, ülkesi Almanya ve dünyanın sayılı gazetecilik organizasyonları tarafından defalarca ödüllendirildi.

Paul Hansen – İsveç

Haberin Devamı

Paul Hansen, İsveç’in etkin medya kuruluşlarından Dagens Nyheter’de fotomuhabiri olarak görev yapıyor. Stockholm’de yasayan Hansen, gazetesi için önemli uluslararası haberleri takip ederken kendi özel projeleri için de dünyayı geziyor. Fotoğrafları uluslararası birçok ödüle layık görülen Hansen, ülkesinde 8 kez yılın fotoğrafçısı, 2 kez de yılın fotoğrafı ödüllerini kazandı. ABD’nin prestijli haber fotoğrafçılığı organizasyonu POYI tarafından 2010 ve 2013’te yıllarında yılın gazete fotoğrafçısı seçildi. Yine POYI’nin yarışmasında 2015’te yılın fotoğrafçısı kategorisinde ikincilik kazandı. Hansen’in Gazze’de çektigi karesi, 2012 World Press Photo ödülü ile onurlandırıldı.

Haberin Devamı

Heidi Levine – ABD

Heidi Levine Kudüs’te yerleşik Amerikalı bir serbest fotoğrafçı. Çoğunlukla SİPA haber ajansı için çalışıyor. 30 yılı aşkın bir süredir Ortadoğu’da görev yapıyor. Levine bölgesindeki son yılların tüm sıcak savaş ve darbelerine tanıklık etmiş deneyimli bir kadın fotoğrafçı. Birçok uluslararası ödüle sahip olan Heidi Levine, geçtiğimiz yıl 2014’te Afganistan’da öldürülen Associated Press fotomuhabiri Anja Niedringhaus adına verilen özel ödülü kazan ilk gazeteci oldu. Levine’in fotomuhabirliği ve belgesel fotoğrafçılık alanında London College of Communication’dan master derecesi bulunuyor.

Lefteris Pitarakis - Yunanistan

Lefteris Pitarakis Associated Press Haber Ajansi’nin Turkiye şef fotoğrafçısı. 1998 yılında AP’nin Atina bürosunda çalışmaya başlayan Pitarakis, 2005 - 2005 yılları arasında Kudüs’teki Ortadoğu bürosuna tayin oldu. Şuan İstanbul’da yaşamakta olan Pitarakis, Orta Asya, Ortadoğu ve Balkanlar’daki önemli uluslararası haberleri fotomuhabiri olarak takip etmeye devam ediyor. Aynı zamanda video da çeken Lefteris Pitarakis, AP fotomuhabirlerine bu alanda eğitim veriyor. Lefteris Pitarakis’in Westminster Üniversitesi’nden fotomuhabirliği alanında master derecesi bulunuyor.

Yazarın Tüm Yazıları