Uçuş öncesi su altı turu

Başkent Ankara’dan uçakla yolculuk yapanlar, Esenboğa Havalimanı’nda zaman zaman farklı etkinliklere tanık olma şansı yakalıyor.

Haberin Devamı

Havalimanını işleten TAV’ın yönetimi, uçaklarının kalkış saatine bekleyen yolcuların en çok sıkıldıkları bu zamanı, ilgi çekici sergilerle renklendiriyor. Üstelik havalimanı öyle fotoğraf sergilerine ev sahipliği yapıyor ki yalnızca bu kareleri görmek için yolculuk yapmaya değer.
Esenboğa Havalimanı’nda geçtiğimiz günlerde açılan Tahsin Ceylan’ın ‘100. Yılında 100 Fotoğrafla Sualtından Çanakkale’ sergisi 1 ay açık kalacak. Türkiye’nin su altı fotoğrafçılığı alanındaki dünya markalarından Tahsin Ceylan’ın, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü nedeniyle hayata geçirdiği projeyle ortaya çıkan sergide 100 kare fotoğraf yer alıyor.
Çanakkale açıklarında dönemin yakın tanığı olan savaş batıklarını 10 yıldır görüntülediğini belirten Ceylan, “Çok titiz bir çalışmanın ürünü” dediği sergide Cumhuriyet tarihinin ilk denizaltısı Atılay, Osmanlı’nın 1.Dünya Savaşı’na girme nedenlerinden Midilli (Breslau), Conk Bayırı’na göz açtırmayan Triumph Zırhlısı, Amiral Gemisi Majestik dahil derinlerdeki bir çok savaş batığının fotoğraflarla gün yüzüne çıktığını söyledi.

SAVAŞIN ACIMASIZLIĞINI GÖSTERDİM

Haberin Devamı

Usta su altı fotoğrafçısı Ceylan, “100. Yılında 100 Fotoğrafla Sualtından Çanakkale” sergisini şu sözlerle anlattı:
“Çanakkale Boğazı, kendine özgü ekosistemi ile dünyanın en önemli su yollarından biri ve pek çok göçmen türünü barındırıyor. Boğazda 286 batık envanterde yer alıyor. Bu batıkların fotoğraflarıyla savaşların acımasızlığını ve yarattığı sonuçları bir de bu yönüyle göstermek istedim. Çanakkale Savaşları’nın 100. yılına atfettiğim bu serginin batıkların yanı sıra ekosistemin önemli bireylerinin tanınmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Bugüne kadar görüntüleme amaçlı dünyanın pek çok bölgesinde sayısız dalışlar gerçekleştirdim. Şunu söylemeliyim ki Çanakkale’nin su altı zenginliği kesinlikle görülmeye değer. Ancak bölgedeki dalış potansiyeline baktığınızda Pasifik’in en mikro adalarından biri olan Mikronezya’nın potansiyelinin dahi çok altında olduğunu görüyoruz. Oysa ki sahip olduğumuz bu boğaz bizim kültürel miraslarımız. Koruyucu tedbirler almalı, daha fazla sahip çıkmalıyız”

Haberin Devamı

TAHSİN CEYLAN KİMDİR?

Su altı sporları ile 1986 yılında tanışan Tahsin Ceylan, 1994 yılında su altı fotoğrafçılığına, 1997 yılında ise video çekimlerine başladı. Çalışmalarının ağırlık bölümünü Türkiye denizlerindeki su altı yaşamı oluştururken Kızıldeniz, Atlantik Okyanusu, Hint, Pasifik Okyanusu’nda görüntüleme amaçlı sayısız dalış gerçekleştirdi. “Mavi Derinliklerin Gizemi”, “Sualtından Türkiye”, “Denizin Ruhu”, “EngelSizsiniz”, “Akdeniz’de Nesli Tehlike Altında Olan Türler” adlarını verdiği on iki farklı fotoğraf sergiyle su altının gizemli dünyasına ışık tuttu. Denizatı, Akdeniz Foku ve köpekbalıklarının ülkemiz denizlerindeki ilk çekimlerini gerçekleştiren Tahsin Ceylan, fotoğraf alanında 77, video görüntüleriyle de 18 ulusal ve uluslararası ödül aldı. Kaş’ta görüntülediği Denizatı “Princess” 2005 yılında Seahorses of the World(ABD) yarışmasında Jüri Özel ödülü aldı. “Princess” dünyanın kaydedilmiş en iyi on denizatı fotoğraflarından biri olarak 2007 yılında Londra’da sergilendi. Uluslararası Doğa Koruma Birliği IUCN (International Union for Conservation of Nature) tarafından 2011 yılında “Akdeniz Balıkları Kırmızı Listesi Kitabı” yayınlandı. 2010 yılında WWF’in Koordinatörlüğü’nde hazırlanan, 6 ülkede 6 dilde basılan “Karadeniz Eğitim Kutusu”nun su altı fotoğrafları BM tarafından dünyanın en iyi onbir uygulamasından biri seçilirken, Güney Kore’de düzenlenen EXPO 2012 UNDP standında sergilendi. Türkiye’nin su altı tanıtım filmi “Life in the Seas and Coasts of Turkey”’de yine Tahsin Ceylan tarafından hazırlandı.

Yazarın Tüm Yazıları