Madalyalı barış elçisi

Gazetecilik, etki yaratan, kamu oyu oluşturabilen bir meslektir.

Haberin Devamı

Mesleğin bu anlamda en etkili alanı ise hiç kuşkusuz. foto muhabirliğidir. Bir kare fotoğraf çok şey anlatabildiği gibi kamuoyunu da yönlendirebilir. Çeşme’de görev yapan foto muhabiri dostum Denizhan Güzel de fotoğrafları ve yaptığı haberlerle Yunanistan ve Türkiye arasında köprü kurmayı başarmış, iki ülke arasında elçi olmuş bir isim. Güzel, bu alandaki çabalarıyla geçtiğimiz yıl Sakız Adası’nda ‘onur madalyası’ ile ödüllendirildi.
Sıcak dostluğu benim için çok farklı bir yeri olan meslektaşım Denizhan Güzel’le Yunanistan’ın Sakız Adası Ticaret Odası ve Sakız Adası Turistik Otelciler Birliği tarafından kendisine verilen ‘onur madalyası’nı ve mesleği konuştuk. Çeşme’ye yerleştikten sonra Sakız Adası’nda bulunan bir çok kamu kurumu ve sivil toplum örgütü ile adadaki halkla ilişkilerinin zaman içerisinde ilerlediğini belirten Denizhan Güzel, iki halk arasındaki dostluk, barış ve kardeşlik duygularını geliştirmeye katkı sağlamaktan mutlu olduğunu bu sayede iki bölgenin de ekonomik açıdan da kalkınacağını söyledi.
İşte Denizhan Güzel’in anlattıkları:

Haberin Devamı

İZMİR’DE ŞEFİMİZ MUSTAFA BALBAY’DI

“1986 yılında Milliyet Gazetesi’nde mesleğe başladım. Ustalarla çalışmam benim için büyük bir şanstı. İzmir’de şefimiz Mustafa Balbay’dı. Meslekte foto muhabiri olarak ilerlememin en büyük sebebi Türkiye’nin efsane foto muhabiri Hüseyin Kırcalı ile çalışmak oldu. Hüseyin Kırcalı sayesinde fotoğrafı sevdim. İzmir’e ne zaman gelse beni yanına alırdı, bana çok şey öğretti. Sonrasında İzmir’de farklı gazetelerde çalıştım yıllarca. 2010 yılında da Anadolu Ajansı’nda Çeşme Bürosu’nu kurdum ve çalışmaya başladım. Farklı bir macera böyle başladı, o yıl Çeşme’ye taşındım.

İNSANLARLA İLİŞKİLERİMİ GELİŞTİRDİM

Çeşme’ye geldikten sonra gazeteci olmam sebebi ile zaman içerisinde insanlarla ilişkilerimi geliştirmeye, hem Çeşme’den hem de Sakız Adası’ndan haberler yapmaya başladım. Gazetelerde ve internet sitelerinde çıkan haberler insanların ilgisini çekmeye başladı ve Çeşme’ye gelenler mesafenin kısa olması nedeniyle de Sakız Adası’na daha sık gitmeye başladı. Adaya tur düzenleyen şirketler Çeşme ve Sakız’da ortak organizasyonlar gerçekleştirmeye başladı. Şu anda Sakız Adası, özellikle Ege bölgesinde yaşayan Türklerin en fazla ziyaret ettiği destinasyonlardan birisi konumunda.

Haberin Devamı

İLK KEZ BİR TÜRK MADALYA TAKTI

Sakız Adası Turistik Otelciler Birliği Başkanı ile Sakız Belediyesi Turizm Bürosu sorumlusundan sürpriz bir mesaj aldım. Ofiste haberlerle uğraşırken gelen mesajda ‘Sana bir sürprizimiz olacak’ yazıyordu. Önce bir anlam veremedim. Daha sonra resmi bir davet mektubu aldım. Sakız Ticaret Odası ve Turistik Otelciler Birliği, iki halk arasındaki dostluğun gelişmesi, iki bölge arasındaki ekonomik girdilerin artması nedeniyle ilk kez bir Türk gazetecisine yani şahsıma ödül vermeyi uygun bulmuşlardı. Meslek yaşamımda pek çok ödül aldım, yerel ve uluslararası yarışmalardan sivil toplum örgütlerinden. Herhalde 80’e yakın ödül var. Ama bana göre şu ana kadar en anlamlı ödül bu oldu. Sonuç olarak ilk kez bir Türk Gazeteci adada “Onur Madalyası” alıyordu.

Haberin Devamı

ELÇİ GİBİ GÖREV YAPTIĞIMA İNANIYORUM

Başta Sakız Adası olmak üzere diğer Yunan adalarına ziyaretlerin artmasında en büyük çaba Yunanistan’ın İzmir Konsolosluğu’na aittir. Konsolosluktaki Yoanna Hacısamuyiloğlu ve Aliki Virienniou, İstanbul’da büyüyüp yetiştiği için Türk turistleri çok iyi anlayabiliyorlar. Çeşme Esnaf Odası, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Çeşme’deki müdürlüğü, Sakız Adası Turistik Otelciler Birliği, Sakız Belediyesi Turizm Bürosu’nun geçmişte yaptığı birçok ortak organizasyon var. Bir gazeteci olarak tüm bu kurumlarla ilişkileri kurduğum gibi burada bir elçi gibi görev yaptığıma da inanıyorum. Çeşme’nin yanı sıra Sakız’da da bugün mesela Sakız Belediyesi Turizm Bürosu sorumlusu Rena Pagou Damigou gibi iyi dostluklarım oldu. Bu dostluklara Ege’nin iki yakasından her gün yenileri ekleniyor.”

DENİZHAN GÜZEL KİMDİR?

Haberin Devamı

1966 yılında İstanbul’da doğan Denizhan Güzel, ilkokulu Ankara’da ortaokul ve lise eğitimini de İzmir’de tamamladı. 1986 yılında Milliyet Gazetesi İzmir bürosunda usta foto muhabiri Hüseyin Kırcalı’nın desteği ile mesleğe adım atan Güzel, İzmir’de Güneş, Fotospor, Kanal 6, Kanal 1 ve Star Gazetesi’de çalıştı, 2010 yılında Anadolu Ajansı’nın Çeşme bürosunu kurdu. 2012 yılında Anadolu Ajansı’ndan ayrılan Güzel, Reuters Haber Ajansı için fotoğraf çekmeyi sürdürüyor. Güzel aynı zamanda Çeşme ve Turistik Çeşme gazetelerinde mesleğini sürdürüyor. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği üyesi Denizhan Güzel’in mesleki alanda 80’e yakın ödülü var.

Yazarın Tüm Yazıları