Kitaplığınıza “Misafir” geldi

Türkiye’de pek çok basın kuruluşunda istihdamları azalmasına rağmen foto muhabirleri, imza attıkları farklı ve başarılı projelerle isimlerinden söz ettirmeyi başarıyor.

Haberin Devamı

Kitaplığınıza “Misafir” geldi

Pek çok meslektaşım günü birlik işlerin dışında takip ettikleri özel projelerle vitrine çıkıyor. Sergiler, kitaplar, sunumlar, söyleşilerle foto muhabirleri farklı platformlardan kendilerini ifade etmeye çabalıyor. Geçtiğimiz yıl Suriyeli mültecilerin yaşamlarına “Misafir” adlı sergiyle bambaşka bir açıyla tanıklık eden Kerem Yücel, bu kez aynı adlı kitapla karşımıza çıkıyor. Atlas Dergisi foto muhabiri Kerem Yücel, Can Yayınları’ndan çıkan “Misafir” adlı kitabıyla, fotoğraf tutkunlarının kitaplıklarında kalıcı bir yer sahibi olacak.

ZOR YAŞAMLARA ORTAK OLDU

Uzun yıllar zorlu coğrafyalarda fotoğraf çeken Kerem Yücel, Suriyeli mültecilerin ülkelerini terkedip Türkiye’ye sığındıkları ilk zamanlardan beri yaşamlarını fotoğraflıyor. Doğdukları yerleri terk ederek, yeni bir yaşama başlayabilmek için Türkiye’ye sığınan mültecilerin yaşadığı zor şartlara tanıklık eden Kerem, bu hikayelerin peşini bırakamadı ve onların zor yaşamlarına ortak oldu. Kendisiyle ekmeklerini bölüşen mültecilerin yaşadıklarını Kerem’in objektifi bize anlatıyor. Her bir fotoğrafın farklı bir hikaye anlattığı bu kitapta metinler ise Serdar Korucu’ya ait. “Misafir”le yüreklerimize sızan dostum Kerem Yücel’le, kitabının hikayesini konuştuk:

Haberin Devamı

HAYALLERİ KIRMIZI GELİNCİK TARLALARI

“Misafir olarak geldiler, üç günden sonra toplum olarak azıdişlerimizi onlara gösterdik. Umarım geri dönebildiklerinde bana hep o anlattıkları yemyeşil tarlalar üzerinde kırmızı gelincikleri görebilirler” diyerek Suriyeli mültecilerin umudunu anlatan Kerem, “Misafir” in doğuşuna sebep olan olayı şöyle aktardı:
“O güne kadar Suriye’den kaçanlara mesafem bir fotoğrafçı olarak otele döndüğümde bitiyordu. Yağmur, çamur. Ama sonrasında sıcak bir kahve, sıcak bir duş ve otel odası. Benden istenen, hikâyeleri ve yaşananları fotoğraflamamdı. Fakat o gün çamurun içinde çuvalın üzerine üç tane koliyi koymuş çekmeye çalışan on yaşlarında bir çocuk gördüm. Fotoğraf makinemi bırakıp kolilerden ikisini ben yüklendim. Onunla birlikte sığındıkları eve kadar çamurun içinde ve uzunca bir yolu yürüdüm. Bir ev bile diyemeyeceğim kerpiçten binanın kömürlüğünde bekleyen insanların yanına vardık. Dağ gibi bir adam yardım paketini görünce ağlamamak için kendini zor tuttu ve eridikçe eridi. O gün benim fotoğrafçılığımın otel odasına dönene kadar bitmediğini anladım. Benim fotoğrafçılığım her biri bana umutlarını ve hayallerini anlatıncaya kadar ve benim kim olduğumu, nereden geldiğimi ve onlardan ne alıp ne verebileceğimi öğreninceye kadar devam edecekti.”

Haberin Devamı

Kitaplığınıza “Misafir” geldi

BİZLERİN DE HİKAYESİ

“Misafir”’de yer alan fotoğrafların bir bölümünün ulusal ve uluslararası festivallerde sergilendiğini de belirten Kerem Yücel, “Endişeli gözler, tedirgin duruşlar, kabuk bağlamış özlemler, hayattan kovulmuş insanlar. Mültecilerin yaşadıklarına dram deyip geçiveriyoruz bazen, başımızı çevirmek kolay geliyor. Oysa yanı başımızda hayata tutunmaya çalışanlar aslında çok da bir şey beklemiyor bizden. Gözlerine bakalım istiyorlar, ellerini tutalım, sözlerini dinleyelim. İşte Misafir bu bakışın kitabı. Suriye’den kaçıp bize sığınmış insanların nerede, nasıl yaşadıklarının tanığı bu kitap. Misafir’de anlatılan onların, ama cesaretimiz varsa, bizlerin de hikayesi.” sözleriyle kitabın anlatmaya çalıştığı hikayeyi aktardı.

Haberin Devamı

ULUSLARARASI YARDIM ÖRGÜTLERİYLE

Mühendis olarak yer aldığı projelerde Anadolu’da yaşayan kültürleri ve coğrafyayı anlamaya çalıştığını belirten Kerem, fotoğrafın kendisi için bir uğraş değil, tekrar hatırlaması ve belgelemesi için bir araç olduğunu söyledi. Kerem, 2006 yılından beri fotoğrafçı olarak hayatını sürdürüyor. Daha çok sosyal, kültürel ve çevre konuları üzerine yoğunlaşmayı tercih ettiğini de ifade eden Atlas fotoğrafçısı, Pakistan depremi sonrasında Keşmir’de uzun süre bölgede yaşadığını, doğanın ve savaşın hüküm sürdüğü bu topraklardan hikayeleri de fotoğrafladığını anlattı. Kerem, Keşmir sonrası Orta Asya ve Orta Doğu’da devam eden insani yardım projelerinde yer aldı. Birleşmiş Milletler (UN), Avrupa Birliği İnsani Yardım Organizasyonu (ECHO), Diakonie -Malteser- Help- JICA, CAN-EUROPA ve Hayata Destek Derneği (STL) gibi uluslararası yardım örgütleri için çalışmaya devam eden Kerem Yücel, Orta Asya, Afrika, Ortadoğu, Arabistan yarımadası ve Kafkaslar’da yerli ve yabancı dergiler için fotoğraflar çekiyor.

Yazarın Tüm Yazıları