Fotoğraflarla yükselen ‘kadın’ sesleri

Mart ayı boyunca pek çok etkinlikle kadınlar seslerini yükseltmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Fotoğraf sergileri ise, bu etkinliklerin en önemlileri arasında yer alıyor. Kadının estetiğini, kadın bedeninin gücünü, kadınların yaşadığı sorunları da birer kanıt olarak yüze çarpıyor; fotoğraf kareleri. Kadın sorunlarına ortak bir ses olmak adına 5 yıl önce Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde kurulan Kadın Platformu da bu yıl etkinliklerinin merkezine fotoğrafı yerleştirdi. Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) ile birlikte açılan sergide “Kadın” temalı kareler sunuldu. Fotoğraftaki kadınlarsa, kimi zaman bir çay bahçesi hasatında, kimi zaman bir bale sahnesinde karşımıza çıktı.

ŞİDDETE KARŞI DURUŞ

Kadınların yaşadıkları sorunlar karşısında tek ses olabilmek gerektiğini bu düşünceyle Hacettepe Kadın Platformu’na hayat verdiklerini platformu üyelerinden Sosyal Hizmet Bölümü Araştırma Görevlisi Burcu Hatiboğlu Eren, “Platform olarak, 5 yıldır pek çok etkinlikle, toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı bir karşı bir duruş sergiliyoruz” dedi. Eren, platformu, bu yıl yapılan etkinlikleri ve kadın fotoğrafları sergisini şöyle anlattı:
“Kadınların eşitlik mücadelesinin önemi açısından emekçi kadınları bugün olduğu gibi her yıl anmaya ve ülkemizde kadınların hak ettikleri değeri yükseltmek için bu dayanışmayı yükseltmeye kararlıyız. Platform üniversite bünyesinde örgütlendikten sonra kadınların desteği ile güçlenecektir.

AFSAD’IN KADIN FOTOĞRAFLARI

Bu yıl gerçekleştirdiğimiz 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliğimizde Türkiye’nin 4 bin yanından kadınları fotoğraf kareleri ile Hacettepe Üniversitesi’ne taşıdık. Sergide, Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) üyelerinden Mustafa Ertekin, Selim Aytaç, Hüseyin Berkem, Aydan Adsız, Şennur Demirer, Beyza Tokgöz, Gülgün Ulusoy, Bülent Erol, Faruk Yılmaz, Alper Gültepe, Hüsniye Ünal, Süleyman İnal, Aynur Köymen, Habib Yanç, Nesrin Karacabey, Nergis Akıncı ve Sinan Niyazi Kutsal’ın kareleri yer aldı. Fotoğraflarla çalışan kadınların farklı alanlarda yaşadıkları zorlukların yanı sıra hayatın pek çok noktasında güçlü duruşlarını da gösterme şansı bulduk.

DİLEK AĞACINA NOTLAR YAZDILAR

Ayrıca bu etkinlikler çerçevesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü’nden Özge Sanem Gelmez ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü’nden Gökçe Zeybek, duygular sosyolojisi bağlamında eğitimli kadınların korkuları ve bakım yardımı alan yoksul kadınların sosyal politikalar dolayısıyla yaşadığı dezavantajlar konulu bilimsel çalışmalarıyla katkı sundu. Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü’nden ise Sultan Burcu Demir ve Tuba Merdeşe de kadınların umudunu simgeleyen sembolik bir dilek ağacı yaptı. Burada üniversitemizdeki kadınlar, kadın öğrenciler renkli kumaşları dilek tutup ağaca bağladı.

HACETTEPE KADIN PLATFORMU

Haberin Devamı

Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kadın Platformu, 2010 yılında kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm yolları üretmek, ortak ve güçlü bir ses oluşturabilmek amacıyla bir araya gelmesiyle oluştu. Platform kurulduğu yıldan bu yana her yıl 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü ve 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününe özel etkinlikler düzenleyerek, toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin çeşitli biçimlerine karşı bir duruş sergiliyor.

Yazarın Tüm Yazıları