Engelleri fotoğrafla aştılar

Zihinsel engelli çocuklar, Ankara’da yedi yıl önce fotoğrafla tanıştı.

Haberin Devamı

Bir 23 Nisan sabahı Faika Berat Taşkıran’ın fotoğraf makinesini eline alan bir engelli gencin yaktığı ateşle Ankara’da başlayan fotoğraf atölyelerinde alınan olumlu sonuçlar, uygulamanın İzmir, İstanbul, Tarsus, Mersin ve Samsun’a da taşınmasını sağladı. Ankara’da ZİÇEV, Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirmeve Koruma Vakfı’nın eğitim kurumlarındaki fotoğraf atölyelerine katılan zihinsel engelli çocuklar, kendilerini ifade edebilecekleri bambaşka bir dünya keşfettiler.

ENGELERİ AŞTILAR

Atölye çalışmalarının başlamasının ardından projede onlarca fotoğrafçı ve gönüllü olarak görev aldı. Şanlıurfa’dan Tokat’a, Samsun’dan İğneada’ya fotoğraf gezileriyle Türkiye’yi dolaşan zihinsel engelliler, KKTC’den Avusturalya’ya farklı ülkelerinde aralarında bulunduğu onlarca etkinlikte söyleşilere katıldı. Türkiye’nin farklı noktalarında 30’u aşkın sergiyle eserlerini sundular.

Haberin Devamı

BENİM İÇİN MUCİZE

“Ben yalnızca bir kapı açtım. Çocuklarım o yoldan yürüyor ve onlara bu yoculuklarında onlarca gönüllü dostum eşlik ediyor. Onların fotoğrafla başardıkları benim için bir mucize gibi” diyen Zihinsel Engelli çocuk ve gençlerin katıldığı fotoğraf atölyelerinin kurucusu ve eğitmeni Faika Berat Taşkıran, 7 yıllık süreçte yaşadıklarını ve fotoğraf atölyelerini yaşadıklarını anlattı:

EĞİTİM SİSTEMİNE GİRMELİ

“23 Nisan’da gösterilerde fotoğraflar çekiyordum. Objektifimi engeli çocukların olduğu bir noktaya çevirdim. Çok heyecanlandılar. O ara içlerinden biri makinamı istedi, verdim. Merakla fotoğraf çekmeye çabaladı. O an hayatımın en farklı heyecanının fitili ateşlendi. Zihinsel engelli çocukların fotoğraf çekebilmeleri için hazırladığım projeye 2007 yılında ZİÇEV sahip çıktı. Ankara’da başladı ilk olarak, sonuçlar inanılmazdı. Şimdi ZİÇEV’in okullarında birçok farklı kentte artık fotoğraf atölyeleri var. Birçok kette fotoğraflar çektik, sergiler açtık. Bu sergilerden elde edilen geliri de çocuklara ve yine bu atölyelerde onların kullandığı fotoğraf makine ve ekipmanları için kullandık.
Atölyeler sürerken bir yandan da bu fotoğraf çalışmalarının katkıları konusunda da akademik bir çalışma yürütüyoruz. 2007 yılından bu yana notlar tutuluyor, fotoğraf çekmeye başlamadan önce ve sonrası ile ilgili. Eğitilebilirliği, grup içindeki hareketeri uyumu, gelişimleri, kendini ifade etmedeki farklılıkları, değişik başlıklarda ortaya çıkan sonuçlar fotoğrafın tüm başlıklarda gelişime sağladığı katkı. Bu okullarda bireysel becerileri öne çıkaran dans, spor, resim gibi dallarda eğitimler veriliyor. Fotoğrafında bunun gibi kalıcı olarak eğitimlerinde mutlaka yer alması gerekiyor. Bunu sağlamaya çalışıyoruz.

Z!H!N ERGO SUM FOTOĞRAF ATÖLYESİ

Haberin Devamı

ZİÇEV bünyesinde, özel eğitim gereksinimi olan bireylere gönüllü fotoğraf eğitimi vermek üzere amatör fotoğrafçıların gönüllü bir araya gelmesiyle kurulmuş bir fotoğraf atölyesi. Atölye 2007’de Ankara, 2009’da İzmir, 2011’de İstanbul, 2013’te Tarsus ve Mersin, bu yılda Samsun’da çalışmalarına başladı. Fotoğraf dernekleri, üniversite fotoğraf kulüpleri, amatör fotoĞrafçılar ve DASK(Doğa Araştırmaları, Sporları ve Kurtarma Derneği) üyelerinin gönüllü çalışmaları ile 60 öğrenciyi kapsayan eğitim çalışmalarını sürüyor.


ZİHİNSEL YETERSİZ ÇOCUKLARI YETİŞTİRME VE KORUMA VAKFI

MAKBULE Ölçen, başkanlığında bir grup gönüllü tarafından 8 Mart 1982’de Ankara’da kurulmuş ve Bakanlar Kurulu kararı ile 1987 yılından beri topluma yararlı vakıf sayılarak vergi bağışıklığı tanınmış. Vakıf Genel Merkez ve şubelerinde, Özel Makbule Ölçen Özel Eğitim Kurumları Genel Müdürlüğü çatısı altında, 14 kurumda 30 yılı aşkın sürede onbinlerce öğrenciye ve ailesine eğitim imkanı yaratmış.

Yazarın Tüm Yazıları