Bir başka mülteci algısı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 34 yıldır düzenlediği Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması’nın sonuçlarını geçtiğimiz günlerde açıkladı.

Haberin Devamı

Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları 2019’da, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun desteği ile düzenlenen özel bir kategori dikkat çekti: “Misafir-Mülteclik.” Hürriyet Gazetesi’nin foto muhabiri Murat Şaka, “Misafir-Mülteclik” kategorisinde birinciliği kazanırken aynı kategorinin seri dalında da üçüncü oldu. Medyaya çoğu kez yansıyan acı dolu hikâyelerden farklı olarak Şaka’nın ödül alan mülteci fotoğraflarında gülen yüzler ve umut var.

Bir başka mülteci algısı

YENİ NESLİN BAŞARILI GÖZLERİNDEN

Aynı kurumda çalışmaktan mutluluk duyduğum genç meslektaşım Murat Şaka, başarılı bir foto muhabiri. Şaka’nın bu yıl ki başarısı aslında mülteci konusundaki ilk ödülü de değil. Türkiye’de yaşayan Afrika kökenli kadınlarla ilgili bir fotoğrafıyla da 2015 yılında Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafı ödülünü kazanmıştı. Murat Şaka’yla mülteci gerçeğine bakışını ve ödül alan karelerinin hikâyesini konuştuk.

ACIYI DEĞİL GÜLEN YÜZÜ ARIYORUM

Mültecilik kelimesi dünyanın her yerinde her insana acıyı, dramı, yoksulluk ve gözyaşını çağrıştırdığını hatırlatan Şaka, “Türkiye yalnızca savaştan kaçanları ağırlamıyor. Ülkelerinin ekonomik durumundan, siyasi ortamından veya başka sebeplerle evlerinden uzakta olan herkes için aynı şekilde ya bir yerleşim ya da geçiş noktası. Genel olarak ‘mülteci’ algısında acı, dram, gözyaşı, yoksulluk olsa da ben bu gerçeğin tersi olan onların güler yüzünü arıyorum. Çünkü bunu bulmak ve yaşamak daha zor” dedi.

Haberin Devamı

UMUDUN FOTOĞRAFI

Bir başka mülteci algısı

Murat Şaka, Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları 2019’da “Misafir-Mülteclik” birincisi olan fotoğrafının hikâyesini şöyle anlattı:
“Galata köprüsünden fotoğrafçı bir arkadaşımla geçerken renkli kıyafetleri içerisinde iki genç kız ve bir çocuk gördüm. Rengarenk olan kıyafetleri ile dikkat çeken genç kızlara doğrulttum fotoğraf makinemi. Küçük bir şehir turu yapıyorlardı belki. Fotoğraflarını çektiğimizi fark edince önce yüzlerini sakladılar. Sonrasında tekrar fotoğraf makinemi kaldırdığımda köprüye doğru uzaklaşırken baştaki tepkinin aksine gülerek bana bu fotoğrafı verdiler. Bu kızların ülkelerinden ayrılmak zorunda kalan Ezidiler olduğunu öğrendiğimde fotoğrafın anlamı benim için bambaşkaydı. Gülen yüzleriyle ‘umudu’ temsil ediyorlardı artık.”

Bir başka mülteci algısı

BİR KAVUŞMA HİKÂYESİ

Haberin Devamı

Şaka, Spor Toto Yılın Basın Fotoğrafları 2019’da “Misafir-Mülteclik” seri fotoğraf üçüncüsü olan fotoğrafının hikâyesini şöyle anlattı:

Bir başka mülteci algısı

“Muhabir arkadaşım Zeynep Bilgehan’ın haberi için gittiğimiz Hatay’da çektiğim karelerden oluşan bir seri. Aslında Türk Kızılay’ı her yıl böyle yüzlerce aileyi kayıplarıyla birleştiriyor. 2017 yılında Suriye de yaşanan bir patlamada ağır yaralanan 15 yaşındaki E. tedavi için Türkiye’ye getiriliyor. Ve böylece ailesinden ayrı düşüyor. 1.5 yıl süren tedavisi süresince 1.5 yıl ayrı kalıyor ailesinden. Yalnızca telefonla görüşebiliyorlar, sonra Kızılay aileyi buluyor. Kızılay’ın girişimleriyle E. Hatay’da Yayladağ sınır kapısında ailesine kavuşturuluyor. Bu fotoğraf serisinde bir kavuşma hikâyesi ve E.’nin doğduğu, yaralandığı topraklara dönüşü var.”

Bir başka mülteci algısı

‘TÜRKİYE GÜZELLİKLERİ’ RUSYA’DA

Haberin Devamı

BU arada, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği aynı yarışmada, son 5 yıldır “Türkiye Güzellikleri” adında ayrı bir kategoride de başvuru alıyor. Dernek, bu kategoride ödül alan ve sergilemeye seçilen 41 fotoğrafı “2019 Türkiye-Rusya Karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı” kapsamında başkent Moskova’da sergilemeye başladı. Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar’ın da katıldığı TFMD Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Oğuz Gümrükcü’nün fotoğrafların hikâyelerini anlattığı açılışla geçtiğimiz gün kapılarını aralayan sergi, ay sonuna kadar Moskova’daki Yunus Emre Enstitüsü Sergi Salonu’nda gezilebilecek. Serginin yıl içerisinde Yunanistan ve Japonya’ya da taşınacak olması ise güzel bir haber.

Bir başka mülteci algısı

Yazarın Tüm Yazıları