Başkent’ten kutuplara....

Fotoğrafa 20 yılını veren Yunus Topal’ın “Kuzey Kutbu” isimli kitabı geçtiğimiz günlerde kitapevlerinin raflarını süslemeye başladı.

Haberin Devamı

Başkent’ten kutuplara....
Bir fotoğraf kataloğu şeklinde hazırlanan kitapta yayınlanan karelerinde Topal, Kuzey Kutbu’nun buzlarla çevrelenmiş doğası ve yaban hayatını sunuyor. 15 yıldır Ankara’da yaşayan Yunus Topal, kutup macerasının 2 ay sürdüğünü, Kuzey Kutbu’nda geçirdiği sürenin ise 1 ay olduğunu söyledi.
“Yeryüzünün bu donmuş bölümü, benim gibi bir yaban hayatı gözlemcisi ve fotoğrafçısı için eşsiz manzaralar sunan benzersiz nitelikte bir yerdi” sözleriyle yaşadığı tecrübeyi aktaran usta fotoğrafçıyla Ankara’dan başlayan yolculuğunu ve kutupları fotoğraflamayı konuştuk:

HAYAL YOLCULUĞUYDU

“Bu benim için bir hayal yolculuğuydu. Bu hayalin gerçekleşmesi için işi planlamak o işi yapmaktan daha zordu. Aradım, araştırdım, sordum, soruşturdum... Planladım, planladım, planladım ve nihayetinde yolculuğa başladım. Kuzey Kutbu başlangıç noktam. Gezegenimizin en gizemli yerlerinden biri, aynı zamanda da ulaşılması en zor bölgelerden biri.

BAŞKA BİR GEZEGEN GİBİ

Sanki başka bir gezegene gitmiştim, oysa ki aynı yarım küredeydik. Nasıl bu kadar farklı olabiliyordu yaşamlar, canlılar, hatta gece ile gündüz. Küresel ısınmayla değişen kutup hayatının mevsimi hatta canlıları olumsuz etkilediğini gözlemledim. Döndüğümde mutlaka bir şeyler yapmalıyım diye düşündüm. En azından fotoğraflarla ortaya koymak adına, bu kitabı hazırladım.

TRAFİK YOK, KAOS YOK


Bu zorlukların yanında büyüleyici bir dünyayla karşılaştım. Her yer bembeyaz, gökyüzünün ikinci bir rengi yok denecek kadar kısıtlı. Bembeyaz bir çöldesiniz, üzerinde en ufak bir yapılaşma yok, uzun kuleler yok, trafik yok, kaos yok. Yalnızca kuşlar, balinalar, beyaz ayılar, kutup tilkileri, ren geyikleri, foklar ve morslar…

KADERİMİZİ BELİRLİYOR

Bu donmuş dünya, alışılmadık mevsimleri, aylarca süren gecesi ve gündüzüyle gizemli bir ritüel sunuyor bize. Ama bu dünyamızı gittikçe ısıtıyoruz. Bu ısınla kutuplardaki buzulları erimeye zorluyor ve su seviyeleri artıyor. Bunu biz yapıyoruz. Kuzey Kutbu’nun kaderi sadece doğanın değil bizim kaderimizi de belirliyor.”

Haberin Devamı

YUNUS TOPAL KİMDİR?

Haberin Devamı

1980 yılında Kahramanmaraş’ta doğan Yunus Topal, Ankara’da yaşıyor. Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü’nde (TODAİE) görev yapan Topal, 20 yıldır fotoğrafla uğraşıyor. 37 ayrı ülkede fotoğraf çeken Topal, ağırlıklı olarak yaban hayatı ve belgesel fotoğraflar çekiyor. Topal, Türkiye Fotoğraf Federasyonu adında ulusal uluslararası yarışma temsilciği ve jüriliği yapıyor. ÇGD ve FSK üyesi Yunus Topal’ın ulusal ve uluslararası birçok ödülü var.

Yazarın Tüm Yazıları