30 yıldır yayında

Bir yayının değerini belirleyen unsurlardan biridir, geçmişi...

Haberin Devamı

30 yıldır yayında
Kaç yıldır yayınlandığı kalıcılığını ortaya koyduğu gibi bir koleksiyon eseri olduğuna da imza atar. Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, 33 yıldır düzenlediği “Yılın Basın Fotoğrafları” yarışmasında ödül alan fotoğrafları ve katılan eserler arasındaki bir seçkiyi 1988 yılından bu yana özel bir yayında topluyor: “Yılın Basın Fotoğrafları Kataloğu”

30 yıldır yayında
226 SAYFA 294 KARE

Türk Telekom Yılın Basın Fotoğrafları 2018 kataloğu geçtiğimiz günlerde yayınlandı. 2017 yılına damga vuran olaylar, fotoğraflar hatta gündem yaratan kareler bu prestij eserinde bir arada sunuluyor. 226 sayfa olarak yayınlanan katalogda Türkiye’nin en prestijli medya ödülleri arasında yer alan organizasyonda ödül alan 8 daldaki 30 fotoğraf ve 3 fotoğraf serisi ile yarışmaya başvuran 3 bin 200’ün üzerinde fotoğraf arasından seçilen 294 kare fotoğraf yer alıyor. Son 10 yıldır her bir yıl farklı bir renk seçiliyor kataloğun kapağında, bu yılın rengi ise sarı.

Haberin Devamı

30 yıldır yayında
FOTOĞRAFLARA YENİ HAYATLAR

33 yıldır aralıksız düzenlenen yarışmanın en önemli amaçlarından biri tarihe not düşen kareleri hatıralarda canlı tutmak. Birçok gazetede yayınlandığı anda yalnızca bir günlük hayat süren fotoğraf karelerine yeni ömürler biçebilmek. Hatta bir kısmı gazetelerde bile hak ettiği değeri bulamayan bu fotoğraflar, sergilerle, basılı yayınlarla yeniden sunuluyor. İşte bu organizasyonun basılı yayınları içerisinde en önemli olanı “Yılın Basın Fotoğrafları” kataloğu. Bugün ilk yayınlandığı günden bu yana 30. yılında bir çok fotoğraf tutkunlarının evlerinde, üniversitelerin, saygın kütüphanelerin önemli köşelerinde ve koleksiyonerlerin elinde yıl yıl sıralı şekilde tutuluyor.


30 yıldır yayında
YILIN BASIN FOTOĞRAFLARI

Haberin Devamı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği’nin düzenlediği Türk Telekom Yılın Basın Fotoğrafları 2018 yarışmasında Anadolu Ajansı Foto Muhabiri Onur Çoban, Myanmar’da yaşanan dramı anlatan karesi ile “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülünü kazanmıştı. Geçtiğimiz günlerde düzenlenen ödül töreni ile de ödüller sahiplerini bulmuştu. Ödül alan fotoğraflar, Antalya’da toplanan Türk ve dünya basınında fotoğrafa yön veren isimlerden oluşan jüri tarafından 3 günde 17 saatlik bir değerlendirmenin ardından belirlenmişti. Jüri, tüm dünyanın son yıllardaki en önemli sorunlarından biri olan mültecilik konusuna dikkat çektiği için Çoban’ın karesine büyük ödül Yılın Basın Fotoğrafı’nın verildiğini açıklamıştı. Ödül alan kareler, www.tfmd.org.tr adresinde sunuluyor.

Haberin Devamı

30 yıldır yayında
BİZİ ÜZEN KAPILAR

Bu katalogdaki yayınlanan yazımda foto muhabirliği için bir sorun olan bir konuyu da dile getirerek özellikle politik anlarda uygulanan “resmi fotoğrafçı” ve “pool” yani “havuz” uygulamasına dikkat çekmek istedim. Kısaca o yazıdan birkaç noktayı aktarmadan geçmeyeyim:
“1993 yılında mesleğe başladığım yıllarda futbolda deplasman maçlarına yazarların, muhabirlerin yanı sıra 3-4 foto muhabiri gelirdi... Bugün ise idmanlarda bile takımların fotoğrafçıları karelerini servis yapmaya başladı. Takımların kapıları kapandı, 3 büyükler dışında sahada yalnızca birkaç foto muhabiri var. O yıllarda festivaller, foto muhabirleri muhabirlerle izlenirdi. Şimdi PR ajanslarının servis ettiği photoshop’lu karelerle, yayınlar tek düze. Konserlerin bile kapandı kapıları. Ne oldu; bırakın konseri en büyük festivalleri bile izleyen yalnızca bir iki ajans foto muhabiri. Politikada da kapılar kapandı, “Official fotoğrafçılık” türedi. Bırakın iktidar veya muhalefet tüm liderleri bakanların bile programlarının büyük kısmı kapalı: “Biz servis edeceğiz.”
Bu yöntemi sıklıkla kullanan bazı ülkelerin fotoğraf karelerini yabancı ajanslar, “Denetimden geçmiş, servis edilen kare” ibaresiyle yayınlıyor. Bugün yok ama yarın Türkiye’den bu ibareyle servis edilen bir tek kare fotoğraf kahreder beni... Cumhurbaşkanlığı’nın programlarını bile yakından izleyen bugün yalnızca 3 gazete var. Devletin zirvesini bile yurt dışında Anadolu Ajansı dışında izleyen foto muhabiri artık maalesef yok. Sebebi ise çok basit ardı ardına kapanan kapılar. Kapanan kapılar bizi üzüyor, kahrediyor.

Yazarın Tüm Yazıları