127 “yüz” aynı kitapta buluştu

Foto Muhabiri İlhami Yıldırım, sıradışı bir proje ile fotoğraf severlerin karşısına çıktı.

Haberin Devamı

Sabah Gazetesi foto muhabiri Yıldırım, cep telefonları ile 3 yıldır çektiği portreleri hem kitap, hem de bir sergi ile sundu. “İstanbul’un Yüzleri –HİÇ-“ adıyla yayınlanan 264 sayfalık kitapta, bir sayfada portreler yer alırken diğer sayfada portre sahibi kişinin kaleme aldığı yazılar bulunuyor.

127 “YÜZ” AYNI KİTAPTA BULUŞTU

İstanbul’un sevilen gazetecilerinden değerli meslektaşım İlhami Yıldırım, hayatımızın akşını kolaylaştırmak ve iletişim kurmak için kullandığımız akıllı telefonlarla İstanbul’da insan portrelerini çekti. Yıldırım’ın üç yıl boyunca cep telefonuyla çektiği 127 kişinin portreleri, İstanbul’da Galata’daki Beyoğlu Gençlik Merkezi’ndeki sergide 7 Mayıs’a kadar görülebilecek. “Toplumsal yabancılaşma ve bireyci yalnızlığı her geçen gün hızlandıran akıllı telefonları, insani suretin gerçekliğiyle karşı karşıya getirmek istedim” diyerek projesini anlatan Yıldırım, sosyal, ekonomik, kültürel ve etnik birçok farklı “Yüz”ün aynı kitapta buluştuğunu söyledi.

Haberin Devamı

3 YILDA 400 PORTRE ÇEKTİ

“İstanbul’un Yüzleri –HİÇ-“ adlı kitap ve sergi üç yılda 400 farklı portreyi fotoğrafladığını aktaran İlhami Yıldırım, bunların arasından 127 portrenin yayın için seçildiğini söyledi. Sabah foto muhabiri İlhami Yıldırım’la sıra dışı projesini konuştuk: “1997 yılından bu yana haber fotoğrafçılığı yapıyorum, insan, mekan, gezi fotoğrafları çekiyorum. 2011’de Suriye’ye geçip, fotoğraf çekmek için akıllı telefon aldım. Çünkü fotoğraf makinemle sınırı geçemezdim. Ama yine de pasaportumda gazeteci olduğu için ülkeye almadılar. Sonra akıllı telefonun fotoğraf özelliğini kurcalamaya başladım. Siyah beyaz portreler çekmeye başladım. Akıllı cep telefonumla siyah-beyaz olarak çekilen fotoğraflarla, duyguların yüzlere yansıyan izlerini farklı bir bakış açısıyla yansıtmak istedim. Proje, İstanbul’da yaşayan her meslek, yaş ve sosyal gruptan yerli-yabancı kişilerin portrelerinden oluşuyor. Ayrıca, portrelerini çektiğim insanların seçtiği müzikle birlikte kurgulanan videolar da bulunuyor.

GERÇEKLİĞİMİZE AYNA TUTMAK İSTEDİM

Haberin Devamı

Toplum yaşamındaki sosyal farklılıkların en düşük seviyedeki halini yansıtan suretlerden oluşan projenin en önemli sonucu fotoğraf ve yazılarla birlikte hazırlanan kitap oldu. “İstanbul’un Yüzleri –HİÇ-“ adıyla yayınlanan kitabın bir sayfasında portreler yer alırken diğer sayfasında portre sahibinin kişinin kaleme aldığı yazılar bulunuyor. 264 sayfadan oluşan kitap, internet üzerinden ve kitapçılardan satın alınabiliyor. Milyonlarca kişinin her an elinin altında bulunan akıllı cep telefonuyla üçüncü bin yılın iletişim aracının insanları yalnızlaştırmasına dikkat çekmek, kendi yüzlerine bir ayna olmak istedim”

İlhami Yıldırım kimdir?

İlk ve orta öğrenimini Iğdır’da tamamlayan İlhami Yıldırım, 1997 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’ne girmeye hak kazandı. Yıldırım, bir yandan eğitimine devam ederken diğer yandan basın fotoğrafçılığı yapmaya başladı. Çeşitli dergi ve gazetelerde çalışan Yıldırım, Anadolu’yu anlatan belgesellere de imza attı. Belge, Sonsuz Matem ve Kılıçbalığı Öyküsü adlı belgeselleriyle ödüller alan Yıldırım, kısa süre sonra belgesel fotoğrafçılığına yöneldi. İlhami Yıldırım’ın Pakistan’da yaşanan sel felaketi ve sonrasında yaşananları anlatan Selden Sonra Pakistan adlı bir kitabı da bulunuyor. Halen Sabah gazetesinde foto muhabiri olarak çalışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları