Gündeme inat

Haberin Devamı


Gömülüp kaldığımız kısır yerel gündeme inat bir yazı yazma ihtiyacı hissettiğimde aklım “teknoloji odaklı” konulara kayıyor. Hani bu sürüp giden akıldışılığın panzehiri bilimmiş gibi.


Bu refleks mühendis kökenli olmamın sonucu da olabilir. Böyle bir enerji ve vakit kaybına isyan şeklinde.


Muktedire çakan yazılar kadar ilgi çekmese bile gündeme bir muhalefet şerhi düşmüş olup rahatlıyorum.


Evet, yıl olmuş 2015, biz bu gündemle meşgulken bakın elin oğlu 2014 boyunca ne teknolojik ilerlemeler sağlamış.


Listeyi MIT Technology Review web sitesinden derledim. Bizi ilgilendirme ihtimali yüksek olanlardan başlayarak. Bu arada tercüme mükemmel olmayabilir zira bazı sözcüklerin henüz Türkçe karşılıkları yok, ya da ben bilmiyorum.


*** Ultraözel cep telefonları: Cep telefonlarında güvenlik ve giziliğin ne kadar önemli olduğu herkesin malumu. Bugünkü teknolojik iklimde “dijital çıplaklık” insanı zor durumlarda bırakabiliyor. Kişisel bilgileri minumum seviyede dışa vuran cep telefonları giderek yaygınlaşıyor. 629 dolarlık Blackphone böyle bir telefon. Bizim buradaki üstün dinleme düzeninde işe yarar mı bilemiyorum. Ama reklamcılara ve perakendicilere karşı mutlaka koruyacaktır.

Haberin Devamı


*** Akıllı rüzgar ve güneş enerjisi: Bilim insanları hava tahminlerinde büyük veri ve yapay zeka yoluyla doğruluk payını arttırıyorlarmış. Bu da güneş ve rüzgar enerjisi tesislerinde verimliliği arttırmayı kolaylaştırıyormuş. Enerji fakiri bir ülke olarak son zamanlarda her tarafa rüzgar gülü dikmeye, sağda solda güneş tarlaları oluşturmaya başlamışken işin bu yanını da düşünsek mi acaba dedim!


*** Tarımsal insansız hava araçları: Kameralı bu araçların fiyatları 1.000 dolar civarında. Sulama problemlerini, topraktaki ve mahsuldeki değişimi, hatta hastalıkları yakalamakta kullanılıyor. Kullanımı özellikle bağlarda yaygınlaşmakta.


*** Çevik robotlar: Ne zamandır hayali kurulan bacaklı makineler giderek gerçek oluyor. Bunlar dengesi olan aletler. Bozuk zeminlerde de hareket edebiliyorlar. Pek çok alanda kullanılabilirler. Yalnız şu Saray’ın temizlik işleri için bana ideal gibi göründüler. O kadar odaya kaç robot lazım olur acaba?

Haberin Devamı


***Biyolojik malzeme basabilen 3D yazıcılar: Geliştirilen özel mürekkepler sayesinde ileride yapay organ yaratmaya kadar gidilebilirmiş. Ama ben bizde kurulan kumpaslarda delil yaratmakta kullanılabileceğini düşünüp kısa kesiyorum konuyu.


MIT Technology Review tarafından 2014’ün en çarpıcı 10 teknolojik gelişmesinden beşi böyle. Diğerleri ise beyin haritalama, gen düzeltme, nöromorfik çipler, Oculus sanal gerçeklik gözlüğü, mobil işbirlikleri gibi konular… Bunlar bize başka bir gezegenin meseleleriymiş gibi görünen konular.


Gündemle bu kadar inatlaşmak yeter.


17 Aralık komisyonundan ne karar çıkacak acaba 5 Ocak’ta?






Yazarın Tüm Yazıları